Ευχαριστήρια επιστολή για μια πολύτιμη συλλογή

Ευχαριστήρια επιστολή για μια πολύτιμη συλλογή

Πριν από περίπου δύο χρόνια έλαβα από το γνωστό συμπατριώτη μας αξιότιμο κ. Γιάννη Κ. Βαρβαρούση την επιστολή που δημοσιεύεται παρακάτω και η οποία έμελλε να σημαδέψει τη ζωή μου. Το να περιγράψω τα συναισθήματα που με πλημμύρισαν διαβάζοντάς την είναι πέρα από τις δυνατότητές μου και νομίζω ότι θα υποβάθμιζαν την πραγματική τους διάσταση και αξία.

Ο άνθρωπος που επί σαράντα και πλέον χρόνια κατέγραψε και συγκέντρωσε έναν ανεκτίμητο ιστορικό θησαυρό ενός από τους πιο ιστορικούς οικισμούς όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των Βαλκανίων, μου τον παρέδωσε απλά στα χέρια μου χωρίς κανέναν όρο… δείχνοντας σαφέστατα απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, πράξη που με τιμά ιδιαίτερα.

Το συγγραφικό έργο του Γ. Βαρβαρούση για το ιστορικό Μπλάτσι θα μείνει ανεξίτηλο στο πέρασμα των χρόνων, ενώ παράλληλα η μεγαλοσύνη του ως προσωπικότητα εστιάζεται στο γεγονός ότι τη χαρά της γνώσης και της δημιουργίας θέλει να τη μοιράζεται με τους συνανθρώπους του και όχι να την κρατά ερμητικά για τον εαυτό του.

Η στάση ζωής του Γ. Βαρβαρούση υπήρξε πραγματικά ελληνική με τη φιλοσοφική και πνευματική έννοια του όρου: μια ζωή με τιμιότητα, χωρίς μεγαλοκρουσίες και νεοπλουτισμούς, απλά αφιερωμένη στην οικογένειά του, στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην κοινωνία της ιδιαίτερης πατρίδας του, το Μπλάτσι, αδελφού χωριού με τη δική μου ιδιαίτερη πατρίδα, τα Νάματα (Πιπιλίτσα).

Φράτε Γιάννη Βαρβαρούση, θέλω να σε ευχαριστήσω και δημόσια, και υπόσχομαι ότι θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξες, αντάξιος του έργου σου και της προσφοράς σου στον τόπο μας. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την αξιοποίηση του τεράστιου έργου σου με μοναδικό γνώμονα, όπως πράττεις και εσύ σε όλη τη ζωή σου, την ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, και όχι με ανυπόστατες υποθέσεις και στείρους εθνικισμούς.

Με ανεκτίμητο σεβασμό

Δημήτρης Γ. Παράσχος

Παλατίτσια Ημαθίας

 

 

Η επιστολή Βαρβαρούση

Για να γίνει σαφέστερη η ευχαριστήρια επιστολή του κ. Παράσχου και ο λόγος για τον οποίο προχώρησε σ’ αυτήν, κρίνουμε απαραίτητο να παραθέσουμε και την επιστολή του Γιάννη Βαρβαρούση με την οποία του ανακοινώνει την απόφασή του να του εμπιστευθεί όλο αυτό το αρχειακό υλικό. Σ’ αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε Συμπατριώτη και Αγαπητέ Φίλε Δημήτρη,

Ύστερα από πολλά χρόνια φιλίας και συνεργασίας για έρευνες για τις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις των δύο Βλάχικων όμορων πατρίδων μας, τη Βλάστη (το παλιό ιστορικό Μπλάτσι) και τα Νάματα (την Πιπιλίτσα Βοΐου) του πρώην Νομού Κοζάνης της Δυτικής Μακεδονίας, έχω τιμή και με μεγάλη μου χαρά και εκτίμηση προς το πρόσωπό σου να σου ανακοινώσω τα εξής:

Ύστερα από σκέψεις και αποφάσεις μου και με ιδιαίτερη εκτίμηση και εμπιστοσύνη σου παραδίδω σήμερα όλο το προσωπικό μου αρχείο, ύστερα από σαράντα χρόνια έρευνες για συλλογή παλιών στοιχείων ιστορικών, που συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες, έγγραφα, βιβλία και πολλά άλλα στοιχεία, από συμπατριώτες Βλάχους Βλατσιώτες εντός και εκτός Ελλάδας.

Το αποκορύφωμα της συλλογής και στοιχείων μου σε φωτογραφίες, βιογραφικά και ιστορικά, σε απόδημους συμπατριώτες μας που έφυγαν, έζησαν και μεγαλούργησαν τον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα στις Παραδουνάβιες χώρες Σερβία, Αυστροουγγαρία, Ρουμανία, καθώς και Κωνσταντινούπολη, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Τανγκανίκα και Άλμπανη Αμερικής.

Περιληπτικό Σημείωμα Στοιχείων μου:

1.Φωτογραφίες άνω των δύο χιλιάδων (2.000)

2.Παλιά βιβλία, βιογραφίες , έγγραφα κ.λ.π.

3.Παλιά στοιχεία για τα ήθη και έθιμα και γενικά για τη Λαογραφική Παράδοση. Αγαπητέ Δημήτρη, όλα αυτά τα παραπάνω στοιχεία των Ελλήνων Βλάχων της Βλάστης (Μπλάτσι) σου τα παραδίδω για ατομική σου χρήση και για να χρησιμοποιηθούν από εσένα όποτε θέλεις και όπου χρειαστούν. Η τελευταία μου επιθυμία, λόγω της ηλικίας μου, όλα τα στοιχεία να τα παραδόσεις κάποτε σε έναν Σύλλογο Βλάχων Ελλήνων ή και σε Ιδρυμα Βλάχων Ελλήνων.

Ευχαριστώ για όλα.

Με φιλική και πατριωτική εκτίμηση,

Γιάννης Κ. Βαρβαρούσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...