Ο Ναυτικός ενημερώνει για την κολύμβηση τον χειμώνα

Ο Ναυτικός ενημερώνει για την κολύμβηση τον χειμώνα

Ο ΝΑΣΗ θέλοντας να ενημερώσει τον κόσμο της Βέροιας αλλά και του νομού Ημαθίας δίνει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που προβληματίζουν γονείς, αθλούμενους και ενδιαφερόμενους για τα αθλήματα του υγρού στίβου και ειδικότερα του κολυμβητηρίου καθώς και θέματα υγιεινής και ασφαλείας του.

Είναι  συνετό να πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα;

Την άνοιξη, το καλοκαίρι ακόμη και το φθινόπωρο η ιδέα να πας το μικρό σου στο κολυμβητήριο είναι  εξαιρετική. Όμως όταν έξω κάνει παγωνιά και κρύο και  μόνο η σκέψη να μείνει ημίγυμνο έξω από την πισίνα αρκεί να σε κάνει να τουρτουρίζεις. Κι όμως δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να πηγαίνει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα – ή για την ακρίβεια, και το χειμώνα !

Σκεφτείτε πως σε άλλες χώρες ο χειμώνας, με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και καιρικά φαινόμενα, είναι μια περίοδος που διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Κι όμως τα παιδιά πηγαίνουν στο κολυμβητήριο το χειμώνα, όπως και την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εννοείται φυσικά πως η πισίνα θα είναι θερμαινόμενη, 25-29 βαθμούς αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι εσωτερική. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη συνήθεια αυτή το παιδί σας θα είναι πολλά και για την υγεία του αφού δεν θα μάθει απλά μόνο κολύμπι και θα αποκτήσει δεξιότητα μέσα στο νερό. Επιπρόσθετα πρέπει να ξέρετε ότι:

 

Τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποια ίωση ή να κρυολογήσουν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπως οι παιδότοποι, οι αίθουσες του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού, ένα πάρτι σε σπίτι.

Μάλιστα, γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο το χειμώνα παρατηρούν πως τα παιδιά τους υποφέρουν λιγότερο από ιώσεις με βήχα και βουλωμένη μύτη.

Αυτό δεν είναι παράξενο, αφού η κολύμβηση όπως και κάθε σωματική άσκηση δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το κολύμπι είναι μια πολύ υγιεινή άσκηση για όλο το σώμα, που γυμνάζει χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, δεν προκαλεί τραυματισμούς και δυναμώνει τους πνεύμονες.

Το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική για τα μικρά παιδιά που δεν επιτρέπεται να κάνουν άλλα είδη γυμναστικής.

Ενισχύεται η σωματική τους διάπλαση, η αναπνευστική τους ικανότητα, η καρδιακή λειτουργία, βελτιώνεται η στάση και η θέση του σώματος.

Ψυχολογικά επίσης βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους κι αποκτούν θάρρος κι αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο αυτόνομα.

Μπορεί το κολυμβητήριο το χειμώνα να προκαλέσει ωτίτιδες στο παιδί ;

 

“Το κολύμπι δεν θεωρείται ότι προκαλεί ωτίτιδα στο παιδί”, λέει ο Dr Eric Jaryszak, MD, χειρουργός ΩΡΛ, με ειδίκευση στην απώλεια ακοής και τις διαταραχές των αφτιών. “Οι ωτίτιδες είναι πολύ συνηθισμένες φλεγμονές στο αφτί, συνήθως το εξωτερικό και το μέσο τμήμα του, οι οποίες χρειάζονται θεραπεία με αντιβίωση. Αν το παιδί παραπονεθεί για πόνο, χρειάζεται να επισκεφθείτε τον παιδίατρο και μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει περάσει το πρόβλημα, είναι καλό να αποφύγετε το κολυμβητήριο για μερικές μέρες”.

 

Τι να προσέχετε όταν πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα;

Παρότι είναι κουραστικό και μπελαλίδικο να κυνηγάς το μικρό στα αποδυτήρια για να του φορέσεις μαγιό και σκουφάκι, αυτή την εποχή του χρόνου είναι προτιμότερο να το πηγαίνεις και να το παίρνεις από το κολυμβητήριο ντυμένο με τα ανάλογα για την εξωτερική θερμοκρασία ρούχα.

Αν κάνεις στο μικρό σου μπάνιο στα αποδυτήρια βεβαιώσου ότι έχεις στεγνώσει προσεκτικά το κεφάλι και τα αφτιά του και έχε πάντα ένα μάλλινο σκουφί για την επιστροφή στο σπίτι.

 

Ο Ναυτικός αθλητικός Σύλλογος ΗΜΑΘΙΑΣ με τη νέα τεχνολογία εναλλακτών θερμότητας που έχει εγκαταστήσει  την φετινή χρονιά στο ναυταθλητικό κέντρο "ΝΑΥΤΙΛΟΣ "προσφέρει θερμοκρασία νερού για την πισίνα εκμάθησης 29-31βαθμούς ειδικά απαραίτητη για τη βρεφική κολύμβηση στην οποία δραστηριοποιείται καθώς και για τις αποκαταστάσεις μέσω υδατοθεραπείας ,ενώ για την αγωνιστική του πισίνα 27-28 ιδανική για προπόνηση και αναψυχή παράλληλα

 

Το βασικότερο όμως κομμάτι που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο σύλλογος είναι ο καθαρισμός του νερού των δεξαμενών του - δεν χρησιμοποιεί χλωρίωση που αποδεδειγμένα πλεον βλάπτει με την πολυετή χρήση του τους κολυμβητές, αλλά οζονοποιητές και μηχανισμό υπεριώδους ακτινοβολίας - με αυτό τον τρόπο οι αθλούμενοι κολυμβητές δεν επηρεάζονται από τις συνέπειες της μη ασφαλούς χρήσης του χλωρίου αλλά κολυμπούν στο πιο υγιεινό ,ασφαλές και ζεστό  περιβάλλον Κλείνοντας την παραπάνω ενημέρωση αναφέρεται ενδεικτικά στα παραπάνω, η έρευνα του κέντρου περιβαλλοντολογικής επιδημιολογίας (REAL )της Βαρκελώνης και του ερευνητικού ινστιτούτου του νοσοκομείου Ντελ Μαρ υπό του έλληνα καθηγητή επιδημιολόγο Μανόλη Κογεβινα (δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας "environmental health perspectives"). Στην παραπάνω ,οι ερευνητές δημοσιοποίησαν έρευνα που στηρίζεται στην μελέτη μιας ομάδας ατόμων που κολυμπούσαν σε κλειστές πισίνες μετά από παρατήρηση στις αλλαγές που υπήρξαν σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μόνιμες γενετικές μεταλλάξεις . Σε 49 υγιή άτομα παρατηρήθηκαν τοξικές για το DNA επιπτώσεις μετά από Κολύμβηση μόλις 40 λεπτών. Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε υγιείς ανθρώπους αλλά και για αναπνευστικά προβλήματα από το χλώριο . Οι επιστήμονες πάντως ισχυρίζονται οτι όσοι κολυμπάνε σε πισίνα έχουν πολλά να κερδίσουν και πως η έρευνα δεν θέλει να τους αποθαρρύνει, αντίθετα αποτελεί μια ευκαιρία για τη μείωση των χημικών στις πισίνες. Στις δεξαμενές κολύμβησης του κολυμβητηρίου "ΝΑΥΤΙΛΟΣ" όπου δραστηριοποιείται ο ΝΑΣΗ  δεν χρησιμοποιείται χλώριο αλλά όζον και υπεριώδης ακτινοβολία (UV).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον 128ο Μαραθώνιο της Βοστώνης ο Βεροιώτης Νίκος Παπανώτας!

Στον 128ο Μαραθώνιο της Βοστώνης ο Βεροιώτης Νίκος...

Την Ημαθία, την πόλη της Βέροιας και τον Σύλλογο...

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ απο τον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ''ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ & τα 10χλμ''

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ απο τον...

Σε μια μεγάλη γιορτή του λαϊκού αθλητισμού στην...

Σύλλογος Φίλων Αυτοάμυνας - Διασυλλογικό πρωτάθλημα της ΕΟΠΤ (ΦΩΤΟΣ)

Σύλλογος Φίλων Αυτοάμυνας - Διασυλλογικό πρωτάθλημα...

Νίκες  και εμπειρίες αποκόμισαν στο διασυλλογικό...

Ο Πήγασος Ημαθίας στους 13ους Πτολεμαϊκούς αγώνες

Ο Πήγασος Ημαθίας στους 13ους Πτολεμαϊκούς αγώνες

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα, στις 6 και 7 Απριλίου...

1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση ΑΣΕΑΝ και Εν Σώματι Υγιει

1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση...

Ο Αθλητικός Σύλλογος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης...

4οι Αγώνες Φιλίας: Μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία για όλους με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!

4οι Αγώνες Φιλίας: Μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία...

Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ»,...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ...

Υπέροχο Φινάλε για τα χρυσά κορίτσια της ομάδας...

Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τον Παπαγιάννη Στέργιο του Συλλόγου Φίλων Αυταάμυνας

Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τον Παπαγιάννη Στέργιο...

Με ένα χρυσό και ένα ασημένιο μεταλιο γύρισε ο αθλητής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αισίως το προηγούμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος έκλεισε τα 80 του χρόνια, γεγονός που γιόρτασε μαζί με την οικογένειά του με τούρτα και κεράκια(φωτό). Ο...

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...