Για ποιες ΄ξέγνοιαστες΄ γυναίκες μιλάμε;

Για ποιες ΄ξέγνοιαστες΄ γυναίκες μιλάμε;

Ξεχάστε πλέον ότι ξέρατε μέχρι σήμερα για τις κουβέντες γυναικών στους καφέδες και στις παρέες. Κυρίως των γυναικών μετά τα 45 που, οι περισσότεροι, φαντάζεστε ότι αναλώνονται σε ελαφριά ή «καυτά» θέματα. Η πλειοψηφία των γυναικών 45 και άνω που γνωρίζω βρίσκονται σε μια φάση που έχουν φορτωθεί σχεδόν όλα τα προβλήματα απ’ τη μια, ενώ απ’ την άλλη αρχίζουν να διαπιστώνουν ότι οι αντοχές και οι ανοχές τους δεν είναι πλέον οι ίδιες.

Είναι οι γυναίκες που έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους είτε μόνες, ή, σπανίως, με τη βοήθεια των συζύγων τους, έχουν το άγχος της διατήρησης της δουλειάς τους σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που οι εργοδότες προτιμούν τις νεαρές με προγράμματα και χαμηλούς μισθούς, που αρχίζουν να υπολογίζουν εάν βγαίνουν τα συντάξιμα, που σπουδάζουν παιδιά με ένα μισθό εάν είναι μόνες ή στη καλύτερη με 2 μισθούς (συν αυτόν του συζύγου) που τσίμα-τσίμα φτάνουν για τις σπουδές των παιδιών, τα καθημερινά έξοδα και τα χαράτσια, έχουν περιορίσει κατά πολύ τα παλιά «γούστα» στην αγορά, στα κομμωτήρια και στις εξόδους, έχουν επωμιστεί ψώνια, δουλειές σπιτιού, μαγείρεμα, εξωτερικές δουλειές, ανάμεσα στην 8ωρη υποχρέωση της εργασίας, με το άγχος των μειώσεων και των απολύσεων κι όλα αυτά μόνο σε ότι αφορά τη δική της οικογενειακή ζωή.

Διότι απ’ την άλλη αρχίζουν να περνούν στα δύσκολα και οι γονείς ή τα πεθερικά που προχωρούν στα γηρατειά και αρχίζουν να έρχονται τα προβλήματα υγείας, τα νοσοκομεία και η φροντίδα τους από την κόρη ή τη νύφη η οποία μοιράζεται και σ’ αυτό το κομμάτι. Κι όσο μεγαλώνουν οι γονείς μεγαλώνει και το… τρέξιμο.

Κι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και τελειώνουν τις σπουδές τους τόσο αυξάνεται και το άγχος της αποκατάστασής τους. Σε όλα αυτά τα μέτωπα, στο κέντρο αντιμετώπισής τους, βρίσκεται πλέον αυτή η γυναίκα των 50 πλην κάτι ή 50 συν κάτι, που αναλαμβάνει ρόλο τιραμόλα και τραβιέται σαν λάστιχο από όλους. Από οικιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις, από παιδιά, από γονείς, από εργοδότες ή από πελάτες εάν είναι επαγγελματίες και πάντα υπό την απειλή μίας δύσκολης κλιμακτηρίου που έρχεται και αποδυναμώνει περαιτέρω τις ψυχικές της δυνάμεις.

Για ποιες «ξέγνοιαστες» γυναίκες που δεν έχουν ανάγκη, μιλάμε λοιπόν; Το τελευταίο που ΔΕΝ σκέφτονται οι περισσότερες είναι ο εαυτός τους και τα θέλω τους. Διότι και να τα διεκδικήσουν –εάν τις παίρνει- κανείς δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, ενός συζύγου ή συντρόφου με κατανόηση και ανεπτυγμένο το ένστικτο της προσφοράς και της συμπαράστασης (ψύλλοι στα άχυρα δηλαδή), αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών παραμένουν παιδιά που θέλουν κι αυτοί με τη σειρά τους φροντίδα και επιβεβαίωση από μια γυναίκα.

Πριν μιλήσετε λοιπόν ελαφρά τη καρδία γι’ αυτές, μπείτε λίγο στη θέση τους και σκεφτείτε αν θα τα αντέχατε όλα αυτά μαζί, καθημερινά!

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με τις Τράπεζες

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με...

Κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες στο...

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Με αίτημα της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στο υπουργείο Αγροτικής...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με εξετάσεις και Ευρωεκλογές;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με...

Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη...

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη διαχείριση του νερού

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη...

Οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη...

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό Συμβούλιο Βέροιας

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι ανοιχτές συνεδριάσεις του...

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και «καλάθι νονών»

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και...

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα με πιθανή ημερομηνία...

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για την 4η βουλευτική έδρα της Ημαθίας

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για...

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Συμβούλιο...

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Αρκετοί αναγνώστες μας επεσήμαναν ότι διασχίζοντας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...