Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας: Το Διοικητήριο πρέπει να είναι βασική διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας: Το Διοικητήριο πρέπει να είναι βασική διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας

Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη, της περιφερειακής συμβούλου Ν. Καρατζιούλα, της προέδρου  της δημοτικής κοινότητας Βέροιας Ε. Γκόγκα και αρκετών πολιτών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Νοεμβρίου η ημερίδα της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας» με θέμα την εγκατάσταση διοικητηρίου Ημαθίας στο νυν στρατόπεδο «Καπετάν Ακρίτας».

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν το μέλος της κίνησης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Καραπαναγιωτίδη, κ. Ζήσης Πατσίκας, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση τους ως μια ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον. «Είναι στο χέρι της Περιφέρειας η διεκδίκηση του για να μην έχει την ίδια κατάληξη με το παλιό δικαστικό μέγαρο της Βέροιας» τόνισε ο κ.Πατσίκας, ο οποίος άφησε αιχμές για την πρόσφατη τοποθέτηση του δημάρχου Βέροιας, περί βλέψεων επιστροφής του Β΄ΣΣ στην πόλη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος δεν έχει κατανοήσει ότι το Β΄ΣΣ καταργήθηκε είναι εκτός τόπου και χρόνου».

 

Κ. Καλαϊτζίδης:  Σημασία δεν έχει ο χώρος, αλλά η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού διοικητηρίου

Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Καλαϊτζίδης αφού συνεχάρη τα μέλη της «Κίνησης» για την άδολη και εθελοντική προσφορά τους στα κοινά, τόνισε ότι χρειάζεται να εξεταστεί σοβαρά κάθε παράμετρος ως προς την επιλογή του αρτιότερου χώρου.»Σημασία δεν έχει ο χώρος , αλλά η ικανοποίηση του πάνδημου αιτήματος για την δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού διοικητηρίου στην Ημαθία, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των επόμενων πενήντα χρόνων» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο η Ημαθία να είναι η μόνη Περιφερειακή Ενότητα στην Κεντρική Μακεδονία που δεν διαθέτει διοικητήριο, πληρώνοντας για ενοίκια κάθε χρόνο ποσό 500.000 ευρώ. (Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ.Καλαϊτζίδη στο τέλος του ρεπορτάζ.)

 

Θ. Πολυχρονιάδης: Το νέο διοικητήριο να είναι βασικός στόχος διεκδίκησης της τοπικής κοινωνίας

Στην αναγκαιότητα το νέο διοικητήριο να είναι βασικός στόχος διεκδίκησης της τοπικής κοινωνίας στάθηκε ο πρόεδρος της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας» κ.Πολυχρονιάδης,, ο οποίος τόνισε ότι ο φάκελος της απόκτησης του στρατοπέδου έχει κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία της χώρας, στην ΠΚΜ, τους δήμους και τους συλλόγους της Ημαθίας και τον στηρίζουν ο βουλευτής κ.Γιοβανόπουλος, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός και ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλοι φορείς της Βέροιας. «Δουλέψαμε επί 2,5 χρόνια για την κατάρτιση του, έχοντας επαφές με ειδικούς επιστήμονες. Στόχος μας είναι το νέο διοικητήριο να αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της Ημαθίας» τόνισε στην  ομιλία του ο κ.πρόεδρος.  Σε ερωτήσεις που δέχθηκε στο τέλος της ημερίδας ο κ. Πολυχρονιάδης αναφέρθηκε στην αρνητική θέση του ΥΕΘΑ στην παραχώρηση του στρατοπέδου (απάντηση σε σχετική επιστολή της Κίνησης),όπως και στο γεγονός ότι βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και χρειάζεται μια χρονοβόρα διαδικασία για την πολεοδομική του τακτοποίηση.

 

Άλλες τοποθετήσεις.

Το μέλος του δ.σ της «Κίνησης» κ.Τσιτλακίδης στάθηκε στο χρονικό της απόκτησης διοικητηρίου στην Ημαθία, ,λόγω της μεγάλης διασποράς των δημόσιων υπηρεσιών σε 14 σημεία της Βέροιας, αναφερόμενος στην προσπάθεια κατασκευής του το 2008 μέσω ΣΔΙΤ στην περιοχή του πρώην  Στρατοπέδου «Κρομπά», δίπλα στο σημερινό δικαστικό μέγαρο.

Η πολεοδόμος κ. Ρίστα χαρακτήρισε ως ιδανικότερη λύση, χωρίς όμως να διαθέτει χρηματοδότηση, αυτή της έκτασης που έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δίπλα στο νέο δικαστικό μέγαρο, λόγω της γειτνίασης της με τον κόμβο της Εγνατίας, επισημαίνοντας επίσης την ιδανική υποδομή του στρατοπέδου «Καπετάν Ακρίτα», που μειονεκτεί για τους Ναουσαίους και τους Αλεξανδρινούς, ως προς την πρόσβαση, αλλά υπερτερεί για τους Βεροιείς, λόγω της πεζής πρόσβασης του.

Ο αρχιτέκτονας κ.Δημόπουλος επισήμανε τη μεγάλη έκταση του «Καπετάν Ακρίτα» (116 στρέμματα) σε σχέση με τα 3.200 τ.μ. του δημαρχείου, συνδέοντας την κτήση του με τη δημιουργία χώρου αναψυχής για τους πολίτες, δίπλα στον Τριπόταμο. Ο κ.Δημόπουλος είπε ακόμη ότι η μετατροπή παροπλισμένων στρατιωτικών μονάδων σε χώρο δημοσίων υπηρεσιών, είναι συνηθισμένη διεθνής πρακτική.

Ο οικονομολόγος κ.Νικολάου αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι συναλλασσόμενοι με τις δημόσιες υπηρεσίες από τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά τους.

 

 Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη

 Θα ήθελα, να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί  την άδολη αγάπη και την εθελοντική προσφορά των μελών της  Κίνησης σας στα κοινά της Βέροιας. Μια προσφορά που έλαβε σάρκα και οστά με την υλοποίηση του οράματος δεκαετιών για την αναστύλωση της Παλαιάς Μητρόπολης , έργο στο οποίο πρωτοστάτησε η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών» και υλοποιείται ήδη από την Εφορία Βυζαντινών Μνημείων.

Είναι παρήγορο, σε μια εποχή άκρατου ωφελισμού και ιδιοτέλειας, να σκέπτονται και να δρουν  στον τόπο μας, έγκριτοι και πραγματικά ενεργοί πολίτες.

Με σημείο αναφοράς την πολύχρονη και άδολη αυτή προσφορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω σήμερα, για μια ακόμη φορά, τον κ.Πολυχρονιάδη και τους συνεργάτες τους, για το συνεχές ενδιαφέρον στο όραμα απόκτησης ενός σύγχρονου διοικητηρίου που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων των Ημαθιωτών.

Είναι απαράδεκτο να μην διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο  η Π.Ε Ημαθίας, η μόνη Περιφέρεια στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι απαράδεκτο να απομειώνουμε τα έτσι κι αλλιώς μειωμένα κατά 70%, λόγω μνημονίου, τακτικά μας έσοδα, επιβαρυνόμενοι με δαπάνες για ενοίκια που αγγίζουν τα 500.000 ευρώ τον χρόνο.

Η Π.Ε Ημαθίας και εγώ προσωπικά είμαστε κοντά σε κάθε αναπτυξιακό προσανατολισμό ΟΛΩΝ  των φορέων και των συλλόγων του τόπου μας.

Με χαρά λοιπόν συμμετέχω σε αυτή την ημερίδα, την οποία διοργανώνει η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών» θεωρώντας ότι παρά την δύσκολη οικονομικά συγκυρία, το όραμα μας για την απόκτηση του δικού μας «σπιτιού», το οποίο θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Π.Ε Ημαθίας, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Δ.Ο.Υ. είναι εφικτό, αρκεί να υπάρξουν συντονισμένες και μεθοδικές ενέργειες στην διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων.

Φυσικά χρειάζεται να εξετάσουμε σοβαρά κάθε παράμετρο, ως προς την επιλογή του καταλληλότερου και αρτιότερου χώρου.

Θεωρώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών», η οποία ενδιαφέρεται για την άρτια υλοποίηση της δημιουργίας διοικητηρίου, χωρίς στεγανά και μονόδρομους, ως προς την επιλογή του χώρου.

Είμαι σίγουρος ότι αφού εξετάσουμε μια σειρά στοιχείων που αφορούν είτε την εθνική μας ασφάλεια, είτε τις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες ενός διοικητηρίου της επόμενης πενηνταετίας, τους κυκλοφοριακούς φόρτους από την κατασκευή του, αλλά και άλλες πολεοδομικές και δομικές διευκολύνσεις που οφείλει να έχει αυτό, θα προκρίνουμε μια κοινή θέση όλοι μας.

Πρόθεση μου σήμερα λοιπόν είναι να αναπτυχθεί ένας ανοικτός διάλογος, με την συνολική ανάλυση των υφισταμένων παραμέτρων, που αφορούν μια σειρά στοιχείων, που βρίσκονται στην σφαίρα του εφικτού και του πραγματικού.

Μακάρι σε αυτό το επίπεδο να πιεστεί από όλους η Κεντρική Διοίκηση ώστε να εξευρεθούν, ακόμη και μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις.

Ευελπιστώ ότι σε αυτή την προσπάθεια οι φίλοι της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών», αλλά και όλοι οι Ημαθιώτες, με πρώτους τους βουλευτές, εμένα και τους δημάρχους της Περιφερειακής μας Ενότητας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να γίνει πράξη το όραμα μας.

Σημασία δεν έχει ο χώρος λοιπόν, αλλά η ικανοποίηση του πάνδημου αιτήματος μας για την δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού διοικητηρίου στην Ημαθία, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των επόμενων πενήντα χρόνων”.

Θ.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...