Τάσος Χαλκίδης: Μας δουλεύουν όλοι! Είμαστε εξαγριωμένοι και θα τρίβετε τα μάτια σας από τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν!

Τάσος Χαλκίδης: Μας δουλεύουν όλοι! Είμαστε εξαγριωμένοι και θα τρίβετε τα μάτια σας από τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν!

Εξαγριωμένοι οι αγρότες της Ημαθίας, τόσο από τη μη πληρωμή προηγούμενων αποζημιώσεων όσο και από τις αναβολές της απόφασης που καλείται να λάβει ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, προειδοποιούν για «πρωτοφανείς» κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης μιλώντας στον ΑΚΟΥ 99.6 ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχουν συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση των μπλόκων που θα ακολουθήσει και έπεται συνέχεια, όπως τονίζει, από δω και πέρα τα λόγια είναι φτώχεια... Εκτιμώντας ότι κάποιοι «δουλεύουν» όλους τους αγρότες μιλάει για την παρούσα κατάσταση στον Νομό.

«Στις 7 Σεπτεμβρίου  ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η επιστημονική επιτροπή έχει δώσει την λύση κι ότι όντως ήταν από την βροχόπτωση η ζημιά που έπαθε  η παραγωγή, τον Ιούλιο. Ακούμε, εδώ και τόσο καιρό, ότι θα γίνει διοικητικό συμβούλιο, για το αν θα πληρωθούν οι παραγωγοί και περιμένουμε με πολύ αγωνία και επιμονή την απόφαση, η οποία όμως δεν βγήκε ούτε προχθές. Δουλεύουνε τον κόσμο. Εμείς πλέον είμαστε απογοητευμένοι, όλος ο αγροτικός κόσμος είναι εξαγριωμένος και θυμωμένος και σε καθημερινή βάση συζητάμε αυτό το θέμα. Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι παράγοντες της κυβέρνησης ότι αν δεν αποζημιωθούμε, δεν πρόκειται να επιβιώσει αγρότης. Δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε ούτε την χρονιά. Δεν γίνεται να μας ζητάνε να πληρώσουμε τον ΕΛΓΑ εάν δεν έχει πληρωθεί στην ώρα του ο αγρότης. Κι αν δεν πληρώσει ΕΛΓΑ ένας παραγωγός, στέλνουν τα ραβασάκια από την εφορία. Δηλαδή μας βάζουν την θηλιά στον λαιμό. Φωνάζουμε εδώ και πόσο καιρό για το εμπάργκο. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε να μας αποζημιώσουν την ζημιά που πάθαμε… Είναι μια τρέλα αυτό που συμβαίνει. Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος και θα το δείτε αυτό στην πορεία ».

Οργανώνετε  κινητοποιήσεις;

Αυτή τη φορά θα γίνει τέτοια κινητοποίηση που θα τρίβουν τα μάτια τους. Ο κόσμος δεν θα χειροκροτήσει αυτή την φορά. Θα το δείτε στην πορεία. Δεν γίνεται ο παραγωγός να την βγάλει με τέτοιες χαμηλές τιμές. Από 0,15 μέχρι 0,20 λεπτά πήγαν τα ροδάκινα και ακόμη δεν πληρωθήκανε. Τα βιομηχανικά ροδάκινα 0,20 λεπτά; Πως θα επιβιώσει ο κόσμος; Πότε ακούσατε εσείς από κάποιους που ελέγχουν αυτή την ιστορία, να λένε όλο το καλοκαίρι για τις τιμές: Ακούμε συνέχεια για την δωρεάν διανομή, ακούμε συνέχεια ότι έγιναν κάποια προγράμματα. Για τις τιμές ακούσατε καμιά φορά να μιλάει κάποιος; Ακούσατε να μιλάει κάποιος; Πήγαμε στον ΕΛΓΑ και είπαν ότι την προηγούμενη Πέμπτη θα γίνει διοικητικό συμβούλιο. Το ακυρώσανε. Περιμέναμε χθες να γίνει το διοικητικό συμβούλιο και πάλι το ακυρώσανε. Δουλεύουν τον κόσμο και ο κόσμος αναπαύετε και πιστεύει ότι θα αποζημιωθούμε. Μακάρι να αποζημιωθούμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να μπούμε στην καινούριο περίοδο. Αλλά… Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Γυρνάμε στα καφενεία, στα χωριά και λέμε στον κόσμο ότι πρέπει να ξεσηκωθούμε. Πρέπει να αφήσουμε τον καναπέ, να κουνήσουμε τα χέρια για να μπορέσουν και αυτοί να καταλάβουν ότι είμαστε εδώ… Γιατί μάλλον είμαστε υπνωτισμένοι οι αγρότες κι όχι μόνο εμείς. Ζητάμε τα αυτονόητα.

Είπατε ότι  θα γίνει τέτοια κινητοποίηση που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Τόσα χρόνια κλαίγαμε χωρίς να τρώμε ξύλο. Τώρα τρώμε ξύλο, κλαίμε και δεν μιλάει κανένας και δεν ξέρουμε που οφείλεται. Θα κάνουμε μια γενική πανελλαδική συνέλευση των μπλοκ και θα κάνουμε και στην Ημαθία μια γενική συνέλευση… Θα δείτε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Έχουμε διοικητικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα και θα το ανακοινώσουμε. Ήδη γυρνάμε σε χωριά, ήδη το ανακοινώνουμε στον κόσμο, ήδη τους λέμε ότι μας δουλεύουνε στα ίσα. Γιατί αυτή τη στιγμή μας δουλεύουνε στα ίσα.  Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Πρέπει να φωνάξουμε δυνατά να ξυπνήσουν οι αγρότες και να κουνήσουν λίγο τα χέρια. Να σηκωθούν από τους καναπέδες. Ο κόσμος πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να καταλάβει ότι εάν δεν αποζημιωθούμε και δεν πάρουμε τις σωστές τιμές δεν πρόκεται να επιβιώσουμε. Θα έρθουν ακόμη χειρότερα, γιατί τα ραβασάκια έρχονται το ένα πίσω από το άλλο.

Πως θα πληρώσουμε; Και μου βάζουν και την θηλιά στο λαιμό;Γιαυτό φωνάζουμε ότι οι αγρότες πρέπει να το καταλάβουν και να ξεσηκωθούν και να κάνουμε μια σωστή κινητοποίηση. Να τους δείξουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να μείνει αγρότης. 

Είναι γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί ξεριζώνουν δένδρα;

Βεβαίως ναι. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πόσα, αλλά εδώ στον κάμπο της Ημαθίας, αν πάτε μια βόλτα, θα δείτε τι γίνεται! Δεν είναι τιμές αυτές για να μπορούμε να επιβιώσουμε. Ακούμε τόσα χρόνια για την ψαλίδα. Που είναι αυτή η ψαλίδα η περιβόητη; Σήμερα γίνεται πάρτι εκατομμυρίων και οι μόνοι που δεν παίρνουν λεφτά είναι οι αγρότες. Όλοι οι αγρότες είναι θυμωμένοι και θα ξεσπάσουμε, θα το δείτε.

Θα πάτε όλοι μαζί, ενωτικά, στις κινητοποιήσεις;

Για ποιο λόγο να μην κατεβούμε ενωτικά; Δεν καταλαβαίνω. Προηγουμένως, είπα να σηκωθούν οι αγρότες από τους καναπέδες, να αφήσουμε τα κοτσομπολιά και να μπορέσουμε να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα όλοι μαζί. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, γιατί να μην είμαστε ενωμένοι; 

Γιατί,  συνήθως κατεβαίνετε με διαφορετικά  μπλοκ...

Δεν κάνουμε κανένα χωριστό block. Με κανέναν αγρότη δεν έχουμε τίποτα.  Όλοι οι αγρότες πάμε μπροστά. Όλοι μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να επιβιώσουμε. Τώρα αν κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εμείς αυτό δεν μπορούμε να το λύσουμε. Εμείς τη δουλειά μας κοιτάμε, στα χωράφια μας είμαστε, αγωνιζόμαστε πρώτα για τις οικογένειες μας και μετά για όλους τους αγρότες μαζί. Όλοι μαζί στον δρόμο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν το καταλαβαίνω γιατί να κατεβούμε χωριστά. Τι έχουμε να χωρίσουμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μπορούμε να φωνάξουμε όλοι μαζί. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης. 

Κατόπιν τούτων αναμένονται εξελίξεις, προφανώς από όλες τις πλευρές, από την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Νόρα Πυλόρωφ μιλάει για το νέο της βιβλίο

Η Νόρα Πυλόρωφ μιλάει για το νέο της βιβλίο...

Τοπική επικαιρότητα και σχόλιαΣυνέντευξη με τη...

Νίκος Πορτοκάλογλου ft. Αγάπη Διαγγελάκη – Πότε Θα Σε Δω

Νίκος Πορτοκάλογλου ft. Αγάπη Διαγγελάκη – Πότε Θα Σε...

Σε ποιο βυθό  έχεις βουτήξει  ποιο θησαυρό  απ’...

Πέθανε η τραγουδίστρια των Cranberries - Η Dolores O’ Riordan σε ηλικία 46 ετών

Πέθανε η τραγουδίστρια των Cranberries - Η Dolores O’ Riordan σε...

Σε ηλικία 46 ετών έφυγε από τη ζωή η Dolores O’...

Συνέντευξη του Γιάννη Χασιώτη_10.11.2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Τετάρτης 8 Μαΐου με τη Σοφία Γκαγκούση:--Μιλάμε με την υποψήφια ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Βίκυ Φλέσσα, με αφορμή τη σημερινή της επίσκεψη στη Βέροια. Εξηγεί τους λόγους της...

-Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Τρίτης 16 Απριλίου με τη Σοφία Γκαγκούση:Με αφορμή το νέο της βιβλίο «ΧΙΛΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και  παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη, στη Βέροια,...

-Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Δευτέρας 15 Απριλίου με τη Σοφία Γκαγκούση:-Ο Γεράσιμος Καλλιγάς μας μιλάει για τα βεροιώτικα προξενιά, τους γάμους και τα προικοσύμφωνα, γραμμένα στη βεροιώτικη διάλεκτο, τον...

Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Παρασκευής 8  Μαρτίου με τη Σοφία Γκαγκούση:Ο επιστημονικός συνεργάτης, στέλεχος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Ιωσηφίδης μας ενημερώνει για το Κλεισθένη, την απλή...