Επίκαιρα και μη  - Ουράνιο τόξο

Επίκαιρα και μη - Ουράνιο τόξο

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη μας επιδεικνύει τον τελευταίο καιρό ενθαρρυντικές εικόνες.

Ενδεικτικά θα παραθέσουμε δείγματα της δραστηριότητας αυτής, χωρίς φυσικά να καλύψουμε ολοκληρωτικά το θέμα. Η λίστα των εκδηλώσεων είναι μεγάλη και κάποιες από αυτές θα μείνουν έξω.

Οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες που αποσπούν το ενδιαφέρον του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, είναι πολυάριθμες και ποικίλες. Το πλήθος των φιλοτέχνων συναντά ευκαιρίες να ικανοποιήσει κάποια ενδιαφέροντά του που θα αποτελέσουν διέξοδο στο άγχος των επιβαρύνσεων στις οποίες μας έχουν οδηγήσει οι επιλογές μας και η φαυλότητα των πολιτικών μας.

Στον τομέα των γραμμάτων, οι παρουσιάσεις βιβλίων διαδέχονται η μία την άλλη. Τα έργα δοκίμων συγγραφέων, περνούν από το κριτικό μάτι, άλλοτε μέσα στη συμπαθητική αίθουσα κάποιας βιβλιοθήκης και άλλοτε στον ιστορικό χώρο της Στέγης. Μυθιστορηματικές βιογραφίες, ποιητικές συλλογές, λαογραφικές μελέτες, μονογραφίες ιστορικών γεγονότων, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πλήθους συμπολιτών.

Θα σταθώ στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «σχέδια Μνήμης» του δημοσιογράφου και ιστορικού σχολιαστή Αλέκου Χατζηκώστα. Το νέο έργο του στρατευμένου (αμερόληπτου εν τούτοις) συγγραφέα, ανέλυσαν οι παρουσιαστές στις εισηγήσεις τους, στις οποίες άφηναν να διαφανούν οι αρετές μιας αντικειμενικής ιστοριογραφίας. Αρετές που θα εκτιμήσουν όσοι θα εντρυφήσουν στις σελίδες του βιβλίου.

Στον τομέα της απεικονιστικής Τέχνης όπου η Βέροια έχει να επιδείξει λαμπρό παρελθόν, διαπρέπουν την εποχή αυτή εκλεκτοί καλλιτέχνες με επιλεγμένα έργα τους και με τη συμμετοχή τους σε ατομικές ή σε ομαδικές εκθέσεις.

Οι φίλοι της όπερας και της συμφωνικής μουσικής, είχαν κι αυτοί ευκαιρία να έλθουν σε γνωριμία με παγκόσμιας φήμης έργα. Με την πρωτοβουλία της ΚΕΠΑ και του διευθυντή της Γιάννη Καμπούρη και με την ενθάρρυνση του προέδρου της αντιδημάρχου Γιώργου Σοφιανίδη, έφερε στον Χώρο Τεχνών και στη Βέροια τα Ρωσικά μπαλέτα και τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι.

Παράλληλα είχαμε στο «ΣΤΑΡ» τη γοητευτική όπερα του Μότσαρτ «Οι γάμοι του Φίγκαρο». Οι αδελφοί Βλαχογιάννη προσέφεραν στο φιλόμουσο κοινό μια ακόμη απολαυστική βραδιά, προβάλλοντας τη διασκεδαστική και ανάλαφρη όπερα του Αυστριακού Μουσουργού. Και θα συνεχίσουν την προσφορά τους με την περίφημη κωμωδία του Ροσσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης». Το πρωτότυπο λιμπρέτο και η σκερτσόζα μουσική κάνουν το έργο ευχάριστο σ’ εκείνους που έχουν απαιτήσεις αλλά και σ’ αυτούς που οι σχέσεις τους με την όπερα είναι χαλαρές.

Να σημειώσουμε πως «Ο κουρέας της Σεβίλλης» αποτέλεσε σταθμό στην πορεία, όχι μόνο του Ροσσίνι, αλλά και της ιστορίας της Συμφωνικής Μουσικής.

 

Επίκαιρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:  Κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Κίνητρα στους αγρότες...

Σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε ο υπουργός...

«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Έσπασε το ιστορικό ρεκόρ των 600 ευρώ

«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Έσπασε το...

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να «σπάει» η χρυσή...

Διευθυντές δημοτικών σχολείων της Βέροιας, περιηγήθηκαν με τον Μάκη Δημητράκη σε ιστορικά μνημεία και παραδοσιακές γειτονιές της πόλης

Διευθυντές δημοτικών σχολείων της Βέροιας,...

Πάνω από 5 χρόνια ο κ. Μάκης Δημητράκης, συνταξιούχος...

Ο «ΛΑΟΣ» συμμετέχει στη νέα διαπεριφερειακή, διαδικτυακή εκπομπή για τις ευρωεκλογές -  RegioNewsGR for the EU  Συνεργασία 10 ΜΜΕ από 4 Περιφέρειες(Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη)

Ο «ΛΑΟΣ» συμμετέχει στη νέα διαπεριφερειακή,...

Εν όψει των ευρωεκλογών, δέκα Μέσα Ενημέρωσης από...

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει «μπαρούτι» η Μέση Ανατολή!

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει...

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο...

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και δόσεις των δανείων;

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και...

Όσοι πληρώνετε δόσεις δανείων βιώσατε το ράλι ανόδου...

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Σηκώσατε μακρυμάνικα και μπουφάν; Ξανακατεβάστε τα…...

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

 Άντε τώρα να καταλάβει η γιαγιά σου, τι δουλειά κάνει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...