Χαιρετισμός της Γεωργίας Μπατσαρά για την Ημέρα κατά της βίας στις γυναίκες

Χαιρετισμός της Γεωργίας Μπατσαρά για την Ημέρα κατά της βίας στις γυναίκες

Χαιρετισμό για την παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών απηύθυνε στη συνεδρίαση της αρμόδιας Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής η Πρόεδρός της Γεωργίας Μπατσαρά. Το κείμενο του χαιρετισμού της είναι το εξής:

«Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε ως παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών και είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που καθημερινά υφίστανται βία στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Δίνεται λοιπόν σήμερα η ευκαιρία σε όλους τους θεσμικούς φορείς, τις γυναικείες οργανώσεις, τα σωματεία, να αναδείξουμε και να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα σε όλες του τις μορφές και εκφάνσεις, μέσα από ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως το σημερινό συνέδριο της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλλων και να καλέσουμε  και να προσκαλέσουμε όλα τα θύματα να ανοίξουν το στόμα τους, να μιλήσουν και να καταγγείλουν τη βία που υφίστανται και τους θύτες τους.

Παρά τα μεγάλα και σημαντικά βήματα τα οποία έχουν γίνει, τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και σε επίπεδο νοοτροπίας και κουλτούρας, η βία κατά των γυναικών και των παιδιών παραμένει δυστυχώς ακόμα ένα ευρύτατο διαδεδομένο φαινόμενο.

Εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα το οποίο, με διαφορετική ίσως ένταση και συχνότητα, αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες ανεξάρτητα από την ανάπτυξή τους, το πολίτευμα, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, ή την οικονομική τους ισχύ.

Είναι επίσης ανεξάρτητο από το περιβάλλον, την ηλικία, την κοινωνική θέση ή τάξη,  το μορφωτικό ή  το οικονομικό επίπεδο του θύτη και του θύματος, εμφανίζεται δε με πολλές όψεις όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στον τίτλο του σημερινού Συνεδρίου.

Η πιο συχνή μορφή βίας και αυτή που τις περισσότερες φορές μένει καλά κλεισμένη στους τέσσερεις  τοίχους του σπιτιού, είναι η ενδοοικογενειακή βία. Λεκτική, σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική, ακόμη και οικονομική εκμετάλλευση που ασκείται από τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο και τα μέλη της οικογένειάς του, στη σύντροφο νυν ή πρώην.

Άλλης μορφής βία είναι η σεξουαλική βία, η οποία εμφανίζεται ως σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση στο χώρο εργασίας και όχι μόνο, και μπορεί να φτάσει ακόμη και σε βιασμό, προσβάλλοντας  βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος, γυναίκας ή άνδρα, προκαλώντας ανεπανόρθωτα ψυχολογικά τραύματα και πολλές φορές επικίνδυνες σωματικές κακώσεις.

Σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν μορφές βίας οι οποίες σοκάρουν, στο άκουσμά τους και μόνο, ως αποτρόπαιες ειδήσεις στα Μ.Μ.Ε . Ο λιθοβολισμός των γυναικών, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, οι θανατώσεις θηλυκών βρεφών και οι αναγκαστικοί γάμοι με αντίτιμο μάλιστα στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει την εμφάνισή της και στις δυτικές κοινωνίες και στη χώρα μας, μια νέα μορφή βίας κατά των γυναικών και των παιδιών γνωστής διεθνώς ως trafficking με σκοπό την εκμετάλλευσή  τους.

Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει: την πορνεία ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την εξαναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, τη διαμόρφωση συνθηκών σκλαβιάς ή το πλέον ακραίο και απάνθρωπο, τη λήψη σωματικών οργάνων.

Η βία με όποια μορφή και αν εμφανίζεται παραμένει η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανάδειξη του προβλήματος και η ευαισθητοποίησή μας μια και μόνο ημέρα το χρόνο δεν είναι αρκετή. Και ευτυχώς αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από εμάς τους πολιτικούς με την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, και από όλες τις γυναικείες οργανώσεις, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής ισότητας Νεολαίας  και Δικαιωμάτων του ανθρώπου, της οποίας έχω την ιδιαίτερη τιμή να είμαι Πρόεδρος, έχει εντάξει στον προγραμματισμό της ως προτεραιότητα τη συζήτηση γύρω από τη βία κατά των γυναικών, των παιδιών, και γυναικεία ζητήματα γενικότερα.

Κύριοι και Κυρίες, Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με τη ρήση του Κόφι Ανάν πρώην Γ.Γ. του Ο.Η.Ε , της οποίας το περιεχόμενο βαθύτατα ασπάζομαι. «Όσο η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...