Σοβαρή κίνηση  στα Λευκάδια, με μέλλον

Σοβαρή κίνηση στα Λευκάδια, με μέλλον

Γράφει ο Μανώλης  Βαλσαμίδης

 

Οι πολίτες των Λευκαδίων του Δήμου Νάουσας εξεγείρονται για την εγκατάλειψη των μοναδικών αρχαιοτήτων της περιοχής. Μεταξύ Λευκαδίων, Κοπανού, Σχολής Αριστοτέλους εκτείνεται η πρώτη και μεγαλύτερη αρχαία Μακεδονική πόλη Μίεζα που έχει δώσει στο παρελθόν τον τάφο του Κινχ, τον τάφο της Stella Miller (Λύσωνος και Καλλικλέους), τον τάφο του Φώτη Πέτσα (Μέγας τάφος ή τάφος της Κρίσεως ή του στρατηγού Πευκέστα), τον τάφο της Ρωμιοπούλου (τάφος των Ανθεμίων), τον τάφο της Γουναροπούλου (τάφος των παλαιστών), το αρχαίο θέατρο, τη Σχολή του Αριστοτέλους, την Ακρόπολη της Μίεζας κ.α.

Τα μνημεία επισκέφθηκαν κατά καιρούς οι Υπουργοί Πολιτισμού Άννα - Ψαρούδα Μπενάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, Σταύρος Μπένος, Θάνος Μικρούτσικος, που έδωσαν λύσεις στην εποχή τους. Έτσι σώθηκε ο “Μέγας τάφος” ή τάφος της κρίσεως από την κατάρρευση. Με υπεύθυνο τον αναστηλωτή της Ακρόπολης των Αθηνών κ. Ζιάμπα κατέβηκε η πρόσοψη του τάφου, επιφάνειας 70 περίπου τετραγωνικών και αναστηλώθηκε με απόλυτη ακρίβεια, δούλεψαν κάποια συνεργεία συντήρησης και έκτοτε απόλυτη στασιμότητα με όλα τα επακόλουθα. 

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν η αφεντιά μου, επακολούθησε γόνιμη συζήτηση με πολλές διαπιστώσεις και ερωτηματικά όπως: 

1) Στην Ακρόπολη οι ρίζες των δένδρων καταστρέφουν ψηφιδωτά. 2) Στον τάφο του Κίνχ η τοιχογραφία του έφιππου Μακεδόνα που δορατίζει βάρβαρο, πίνακας εξαιρετικής ομορφιάς, φυλάχτηκε στη γη 2300 χρόνια, έσβησε στα χρόνια μας. 3) Οι εικόνες της κρίσης του νεκρού, στον τάφο της κρίσεως, έντονα ζωηρές κατά την ανασκαφή, σήμερα ξεθωριάζουν. Τα ονόματα Αιακός, Ραδάμανθυς, ονόματα των κριτών του Άδου, που ολόσωμοι καθηλώνουν τον επισκέπτη, αχνοσβήνουν, ο ψυχοπομπός Ερμής, ο γενναίος στρατηγός Πευκέστας ο Μιεζεύς, διοικητής της Περσίδος, ο την ιεράν ασπίδα φέρων, συμμαθητής στη Σχολή με τον Αλέξανδρο, σωματοφύλακας και σωτήρας του στη Μάχη των Μαλών, σε ολόσωμες παραστάσεις, τα ίδια, τα ευρήματα του προθαλάμου δεν εκτέθηκαν σύμφωνα με την απόφαση των Υπουργών, γιατί, πού είναι;  4,... 5, ... 6, ... κλπ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκτός του πλήθους των κατοίκων, με τον ιερέα τους και τον διοικητή της στρ. μονάδας Λευκαδίων, οι πρόεδροι και τα Δ.Σ. των συλλόγων ¨Μιεζα Λευκαδίων” και “Αγία Παρασκευή Λευκαδίων”, εκπρόσωποι της Μαρίνας με την πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, Γυμνάστρια κ. Βίλτσα, του Κοπανού με εκπρόσωπο τον δημοτικό σύμβουλο, αρχαιολόγο και πρόεδρο του συλλόγου “Μίεζα” κ. Δημητριάδη, κάτοικοι της Χαρίεσσας, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων και των ευρημάτων της περιοχής. 

Ήταν μια συνάντηση εκ των κάτω. Έκρηξη ενδιαφέροντος, εκδήλωση ενεργών πολιτών που συντονισμένα κάνουν τα πρώτα βήματα με σκοπό την αφύπνιση, τη σύμπτυξη, τη συστράτευση των δυνάμεων του τόπου για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής. 

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε το Διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πολιτιστικών συλλόγων των Μακεδόνων και ήταν ευχάριστη έκπληξη η παρουσία τους. Από Πετρίτσι, Βόλο, Έδεσσα κλπ μετά τη συνεδρίασή του στα Γιαννιτσά, σύσσωμο το Δ. Συμβούλιο ήρθε στα Λευκάδια. Στη συγκέντρωση πήραν το λόγο οι Γ. Τάτσιος, πρόεδρος, Ευαγγελίδης Δημήτριος, Γεν. Γραμματέας, Άννα Κωστίκα, σύμβουλος και διακήρυξαν τη στήριξη της Ομοσπονδίας στην προσπάθεια συντήρησης, ανάδειξης και προβολής των αρχαιοτήτων του τόπου και συμπαράσταση στις ενέργειες που θα καθορίσει το συντονιστικό συμβούλιο. Λέχτηκε ότι συγκίνησα με τα όσα είπα, η αλήθεια είναι ότι ένοιωσα άφατη ικανοποίηση με τα όσα άκουσα. Εύχομαι στους ένθερμους ενεργούς πολίτες των Λευκαδίων, στην πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Τομπουλίδου και το Συντονιστικό Συμβούλιο καλή δύναμη, καλόν αγώνα και καλή επιτυχία. Η προσπάθειά τους έχει μέλλον και θα στεφθεί από επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...