Ανοικτή επιστολή της Κοινωνίας Πολιτών: Δεν μπορεί ο δήμαρχος να περιφρονεί τους θεσμούς στο όνομα της πλειοψηφίας που κατέχει στο δημοτικό συμβούλιο

Ανοικτή επιστολή της Κοινωνίας Πολιτών: Δεν μπορεί ο δήμαρχος να περιφρονεί τους θεσμούς στο όνομα της πλειοψηφίας που κατέχει στο δημοτικό συμβούλιο

Τη θέση της για όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας καταθέτει με επιστολή της η Κοινωνία Πολιτών. Αναφέρει:

 


«Θα θέλαμε να τονίσουμε ευθύς εξαρχής ότι η Κοινωνία Πολιτών με τους δύο δημοτικούς της συμβούλους, ως θεσμικός συνομιλητής στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει στόχο τον έλεγχο των πεπραγμένων της πλειοψηφίας, τη δημιουργική συμμετοχή σε επιτροπές του Δήμου, τη στήριξη προτάσεων που έρχονται προς το συμφέρον της περιοχής και την υποβολή προτάσεων προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών.

Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν παρουσιάστηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε βραχυπρόθεσμο έστω χρόνο. Δεν έχουν ιεραρχηθεί οι ανάγκες του Δήμου ή τουλάχιστον δεν έχει παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα πρόγραμμα που να ιεραρχεί αυτές τις ανάγκες με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, ή έστω με βάση τα επιχειρησιακά προγράμματα που τρέχουν ήδη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Σχέδια υπάρχουν στα συρτάρια ασφαλώς, αλλά αυτά παρουσιάζονται αποσπασματικά και κατά περίπτωση και αφού η οσμή τους έχει κυκλοφορήσει στην αγορά με τον έναν ή άλλο τρόπο.

Και ενώ περιμένουμε να δούμε τι σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή με την πλειοψηφία που διαθέτει για το μέλλον του τόπου, με λύπη μας και δυστυχώς πολύ νωρίς, διαπιστώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά κινδυνεύουν να μετατρέψουν το Δήμο μας σε επιχείρηση του ενός. Αντί ο Δήμαρχος δηλαδή να υπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου και όλων των δημοτών, κινδυνεύουμε ο Δήμος μας με τις υπηρεσίες του και την περιουσία του να υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Δημάρχου.

Ο Λόγος λοιπόν που αποχωρήσαμε συμβολικά από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 8/12/2014 ήταν η περιφρόνηση βασικών δημοκρατικών αρχών λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εμπαιγμός μας και η αδυναμία του Δημάρχου να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να περιφρονεί τους θεσμούς στο όνομα της πλειοψηφίας που κατέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικότερα θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος με την εταιρεία του ΝΙΦ έχει κάνει κατάληψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Έρια, λειτουργεί εκεί το τμήμα κινηματογράφου δίχως να έχει πάρει άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο και δίχως να καταβάλλει κανένα αντίτιμο στο Δήμο, κάτι που ζητά από τους Συλλόγους που χρησιμοποιούν χώρους του Δήμου για να αναπτύσσουν τις δράσεις τους. Σε σχετική ερώτηση των συμβούλων της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος απάντησε πως ο Δήμος του χρωστά, διότι για να λειτουργήσει το φεστιβάλ κινηματογράφου τα προηγούμενα έτη, η εταιρεία του είχε προβεί σε αποκατάσταση ζημιών στο πολιτιστικό κέντρο. Με αυτή τη λογική όμως ο καθένας που ο Δήμος του χρωστά δικαιούται και να καταλαμβάνει δημοτικό κτίριο.

Ειδικότερα για τη λειτουργία του ΝΙΦ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι για τη Νάουσα ήταν πραγματικά μια ευτυχής συγκυρία η δημιουργία του Φεστιβάλ και μακάρι να συνεχιστεί γιατί προσφέρει στον τόπο. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να αποτελεί πάτημα για αυθαιρεσίες και έλλειψη σεβασμού στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπεται ότι η πόλη προσέφερε και προσφέρει τις ήδη υπάρχουσες υποδομές της για να μπορούν να λειτουργούν οι δράσεις του ΝΙΦ καθ όλο το χρόνο.

Σε σχέση με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Πάρκο που ανέλαβε εταιρεία συμφερόντων του Δημάρχου, υπήρξε και πάλι μια ανακολουθία. Πρώτα ανακοινώθηκε στον τύπο, ενημερώθηκαν οι πολίτες που θα ήθελαν να συμμετέχουν με περίπτερα, μετά πέρασε από το Δ.Σ. της ΕΤΑΒ και κατόπιν από το Δημοτικό Συμβούλιο για επικύρωση. Όταν ρωτήθηκε ο Δήμαρχος για τη σχέση του με την εταιρεία απάντησε ότι θα εξακολουθήσει, αν και δήμαρχος, την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ότι σ' αυτήν την εταιρεία κατέχει το 16% μόλις. Φαίνεται όμως πως η δήλωση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν αληθής, επειδή όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα όταν έγινε τουλάχιστον η δήλωση αυτή το ποσοστό του Δημάρχου στην εν λόγω εταιρεία ήταν 50%. Έχει επίσης ήδη καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχει απαντηθεί, ότι για το στήσιμο του χωριού, με το εξευτελιστικό μίσθωμα που γνωρίζουμε, απασχολούνται υπάλληλοι του Δήμου και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποιος θα επωμισθεί τα κόστη του ρεύματος και της αποκατάστασης του χώρου.

Στην ανάθεση του χιονοδρομικού κέντρου σε εταιρεία, και πάλι ο Δήμαρχος λειτούργησε μόνος του. Το Δημοτικό Συμβούλιο απλώς ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα, ενώ θα έπρεπε για λόγους διαφάνειας κατά την υποβολή και το άνοιγμα των προσφορών, αν υπήρξαν, να παρευρίσκονται τα μέλη της οικονομικής επιτροπής τουλάχιστον, αν όχι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και να ενημερωθούμε δια εγγράφων για την εν λόγω εταιρεία και το πλαίσιο λειτουργίας της σε ότι αφορά το βουνό.

Μετά από αυτά απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας έχουμε την υποχρέωση να πούμε:

Επειδή η «πράσινη ανάπτυξη» και γενικώς όλα γύρω από το δήμο μας υπάρχει φόβος να εξελιχθούν σε μεγάλη ιδιωτική μπίζνα με πρόσχημα το καλό μας. Επειδή η μεταφορά του Δημαρχείου στην οποία θα επιμείνει ο Δήμαρχος για το λόγο ότι θα επιχειρηθεί να μπει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που σημαίνει πολλά χρήματα για κάποιους και καμιά ανάπτυξη για τον τόπο, καμιά διευκόλυνση των πολιτών. Επειδή έπονται το δάσος και το βουνό, τα νερά και οι δημοτικές εκτάσεις… Κάθε φορά οφείλουμε να αναρωτιόμαστε ποιος έχει συμφέρον σε τελική – τελική ανάλυση από τη δρομολόγηση τέτοιων σχεδίων τη στιγμή μάλιστα που οι επιτακτικές ανάγκες του τόπου μας είναι άλλες(εκμετάλλευση απορριμμάτων, καθαρό νερό, ταμιευτήρες νερού για τους αγρότες, εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής προς όφελος όλων των δημοτών, συνεργασία με όλους τους φορείς για την τουριστική ανάπτυξη).

Όσοι συμπολίτες μας παραβλέπουν αυτά τα ζητήματα ας το ξανασκεφτούν. Το ήθος και η διαφάνεια, η τήρηση των κανόνων της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών δεν μπορούν να υποχωρούν στο ιδιωτικό συμφέρον, στο πρόσκαιρο βραχυπρόθεσμο και αμφίβολο κέρδος της αγοράς. Με τέτοιες πρακτικές θα ξυπνήσουμε μια μέρα σε μια πόλη που δε θα είναι δική μας.

Θα θέλαμε ακόμα να επισημάνουμε την απαράδεκτα προπετή συμπεριφορά του Δημάρχου κάθε φορά που η αντιπολίτευση και εμείς ως Δημοτική Παράταξη θέτουμε ερωτήματα για τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις. Ο κ. Δήμαρχος αντί να απαντά επί των ερωτημάτων είτε επιτίθεται παρελθοντολογώντας για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής που ήδη έχει κριθεί και καταδικαστεί από το λαό της Νάουσας, είτε επιτίθεται προσωπικά στους συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης με αιχμές για την προσωπική τους ζωή, το κόμμα στο οποίο ανήκουν, την επαγγελματική τους κατηγορία. Εν ολίγοις ρίχνει λάσπη καφενείου δίχως να απαντά επί της ουσίας στα θέματα που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος και για τα οποία εμείς εκφράζουμε την αγωνία μας και τα ερωτήματά μας.

Πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν τιμά τον ίδιο και το αξίωμά του, δε μας τιμά ως Δήμο. Πιστεύουμε επίσης πως η θέση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι να προασπίζουμε το Δημόσιο Συμφέρον και τη δεοντολογία, να προστατεύουμε τη συλλογική περιουσία του Δήμου μας και να λειτουργούμε υπέρ της συλλογικότητας και της προστασίας των θεσμών της Τ.Α. Και ως προς αυτό το τελευταίο δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με τη μικρή δύναμη που μας έδωσαν οι συμπολίτες μας να σταθούμε στο πλευρό τους και να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά τους, τα συμφέροντα της πόλης μας και όλης της περιοχής.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση  από τον Κ. Μητσοτάκη»

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση από τον Κ....

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας...

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Βέροιας

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού...

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων   για την ψυχική υγεία, θα λειτουργήσει   για πρώτη φορά στην Ημαθία από τον ΣΟΦΨΥ

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία, θα...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος...

Διάλογος και συναντήσεις  του Τάσου Μπαρτζώκα με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας

Διάλογος και συναντήσεις του Τάσου Μπαρτζώκα με τους...

Θέλοντας να ενημερωθεί για τα θέματα του εμπορικού...

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, από...

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για τα μαθητικά δρομολόγια…  Θα εξαντλήσουν πρώτα   τον διάλογο και την πίεση προς τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά θα   στραφούν σε κινητοποιήσεις

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού...

-Ζητούν συνάντηση με τον κ. ΑντιπεριφερειάρχηΟ...

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ" (Μια Ιστορία .....μικρού...

Το 2010 είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος τερματικός σταθμός. Πρόκειται για ένα έργο που θα επεκτείνει τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου, τη «ναυαρχίδα» των 14 περιφερειακών...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ εξήγγειλε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό ασφαλώς δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη δέσμευσή...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2018-2019  εγκρίθηκε η εισαγωγή 6.260 μαθητών και μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.Από την ΕΠΑΣ Μαθητείας Βέροιας...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος Σαλιάγκας, μιλάει για τον σύλλογο στον ΑΚΟΥ 99.6Εδώ και τρία χρόνια από την ίδρυσή του, και με πολλές προσπάθειες και οικονομικές δυσκολίες, ο Σύλλογος ...