Κατευόδιο για τον Στέργιο Κώνα

Κατευόδιο για τον Στέργιο Κώνα

Στα 72 του χρόνια μετέστη στην αιώνιο ζωή ο Στέργιος Κώνας, η εξόδιος ακολουθία του οποίου τελέστηκε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Νάουσας. Ο Στέργιος υπήρξε,επί σειρά ετών, μέλος πολλών πολιτιστικών σωματείων της Νάουσας, καθώς και πρόεδρος του Αγροτικού Κινήματος. Ο Τριαδικός Θεός να αναπαύει την ψυχή του και να παρηγορεί τους οικείους του.

 

Βιογραφικό Στέργιου Κώνα

Ο Στέργιος Κώνας γεννήθηκε στο Χοροπάνι (Στενήμαχο) της Νάουσας το 1942. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, το 1947, οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Νάουσα. Ήταν το πρώτο παιδί μιας οκταμελούς οικογένειας. Στη Νάουσα τελείωσε το ιδιωτικό γυμνάσιο του Εμμανουήλ Βαλσαμίδη.

Έπειτα ξενιτεύτηκε στην Αυστραλία. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Φουτσκράυ. Στην Αυστραλία τιμήθηκε με τον τίτλο του «εξαίρετου πολίτη» για την προσφορά του στα κοινά. Στην Ελλάδα ήρθε στις 22 Αυγούστου του 1971, με επίσημη πρόσκληση από το ελληνικό κράτος, για να συμμετάσχει στον μαραθώνιο της Ολυμπιάδας του Μονάχου. Διέπρεψε ως αθλητής των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, κυρίως στον μαραθώνιο δρόμο. Συμμετείχε σε πολλούς διεθνείς μαραθωνίους ανά τον κόσμο, όπως στο Τόκυο, στο Μαϊάμι, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Γλασκώβη, στην Αυστραλία, στην Ωκεανία, στην Τασμανία και στη Νέα Ζηλανδία. Οι επιδόσεις του ήταν σε επίπεδο παγκόσμιου πρωταθλητισμού. Ισοφάρισε το παγκόσμιo ρεκόρ στο δρόμο των δέκα μιλίων, όταν ήταν μέλος του αθλητικού συλλόγου του «Γουίλιαμστάουν» στην Αυστραλία και πέτυχε νέα πανελλήνια ρεκόρ στην Ελλάδα. Όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν μέλος της εθνικής ομάδος.

Συνέβαλε στην ανάπτυξη του αθλητισμού στη Νάουσα, που συγκαταλέγονταν στις ανερχόμενες αθλητικές δυνάμεις της χώρας μας. Ανέδειξε τέσσερεις μαραθωνοδρόμους. Τους Κυριάκο Λαζαρίδη, Αθανάσιο Τσότσκο, Λάζαρο Πατρώνα και Μίλτο Κοϊμτζή. Με δική του πρωτοβουλία και με την συνεργασία εκπαιδευτικών της Νάουσας, δημιουργήθηκε ο αθλητικός σύλλογος ΓΑΣ. Συνέβαλε στην δημιουργία τοπικών ποδοσφαιρικών συλλόγων και στην διοργάνωση του καλοκαιρινού τουρνουά ποδοσφαίρου. Ο δήμος της Νάουσας, πριν δύο χρόνια, τον τίμησε για την προσφορά του στον αθλητισμό.

Πρωτοστάτησε στην δημιουργία του χωριού Άνω Σέλι και συνέβαλε στην κατασκευή των εκκλησιών των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Αγίας Παρασκευής και του Προφήτη Ηλία. Με ίδια κεφάλαια αγόρασε το παραδοσιακό οίκημα Βογιατζή, για την στέγαση του συλλόγου των Βλάχων και την δημιουργία βλάχικου μουσείου. Εξέδιδε την βλάχικη εφημερίδα «Η Νιάγκουστη», με σκοπό την ιστορική ενημέρωση των μελών και φίλων του συλλόγου. Προέβαλε διεθνώς την Νάουσα και την λαογραφία της με το διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ της «Βλάχικης Εβδομάδος». Ανέλαβε πρωτοβουλίες, ως πρόεδρος του συλλόγου Βλάχων Νάουσας, για την δημιουργία βλάχικων πολιτιστικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

Συνέβαλε στην δημιουργία της πανελλήνιας ένωσης βλάχικων συλλόγων. Δημιούργησε αδελφοποιήσεις με συλλόγους της Ελλάδος και του εξωτερικού. Έδωσε βραβεία και υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές των σχολείων της Νάουσας.

Με την προσφορά του στα κοινά, συνέβαλε στην πολιτιστική και οικονομική άνοδο της Νάουσας. Ήταν δύο φορές υποψήφιος νομάρχης Ημαθίας με το αγροτικό ψηφοδέλτιο. Πρωτοστάτησε στην δημιουργία του αγροτικού κόμματος με έδρα την Νάουσα και με την επωνυμία «Αγροτικό Κίνημα Ελλάδος», του οποίου ήταν και Πρόεδρος. Αγωνίστηκε για την προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων και για την δημιουργία των διεθνών πολιτισμικών εκδηλώσεων με τον τίτλο «προσφορά στον άνθρωπο και στον πολιτισμό».

 

Τέλος είχε κάνει πολλές δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, για την περιοχή της Νάουσας, στον χώρο της οποίας θεωρούσε ότι βρίσκονταν οι Αιγές, η πρωτεύουσα των Μακεδόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...