Ο Αλή Μπαμπάς  και οι 40 κλέφτες. Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες. Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Φίλοι μου, καλή σας μέρα,
τη στιγμή που άρχισα να πληκτρολογώ, ενημερώθηκα ότι ο πρώην “σωτήρας μας”, δηλαδή ο έφορας τσουνάμι, δεν είναι “παντρεμένος” με την καρέκλα της ΝΔούλας. Συνέδριο, όμως, δεν επιθυμεί. Προτιμά τη συνδιάσκεψη, στην οποία αποφάσεις δεν παίρνονται, αλλά λαμβάνουν χώρα “βαθυστόχαστες” συζητήσεις, με … τσάι και συμπάθεια!
Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι η απάντηση στην συντριβή του από τον Αλέξη, είναι η “δημιουργία” ενός, του νόου ας μπέτερ!

Που λέτε λοιπόν, αγαπημένοι μου,
είχαμε σταματήσει στη Χιονάτη και τους επτά νάνους, τους επτά πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, οι οποίοι προσπαθήσανε να αναπληρώσουν το “μπόι” που τους έλειπε, προσλαμβάνοντας ο καθένας από 40 κλέφτες!
Βέβαια οι φήμες λένε πως οι κλέφτες ήταν πολλοί περισσότεροι από 40, αλλά τώρα … τι τα σκαλίζουμε!
Τι ρουσφέτια, τι κομματικό κράτος, τι ραβασάκια, τι διορισμοί κολλητών, ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει. Και βέβαια, μιζούλες, μίζες, μιζάρες, …
Αφού λοιπόν, για την ώρα, ο Αλλάχ μου δίνει υγεία, ας αρχίσω την εξιστόρηση της σύγχρονης εκδοχής του μύθου του Αλή Μπαμπά.

Ο Αλή, που λέτε φίλοι μου, ήταν ένα καλό ανθρωπάκι, που ζούσε φτωχικά. Ήταν πλανόδιος νερουλάς, πουλούσε δηλαδή νερό. Γι αυτό ο Άδωνις (μην τον ξεχνάμε!) και η παρέα του επιθυμούν την πώληση του νερού, παρότι είναι δημόσιο αγαθό. Απομένει, λοιπόν, ο Αλή Μπαμπάς να αναγραφεί στα εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού - αναρχοκαπιταλισμού!
Με λίγα λόγια ο Αλή ήταν ο έλληνας της εποχής του ’60, ο πατέρας μας δηλαδή. Ο άνθρωπος που “ζοριζότανε” για να βγάλει το ψωμάκι του και … το νεράκι του.

Κάποια στιγμή ο Αλή Μπαμπάς είδε τους 40 κλέφτες να κρύβουν τα κλοπιμαία τους μέσα σε μυστική σπηλιά. Εάν γίνει η μεταφορά στο σήμερα, στη θέση της σπηλιάς υπάρχουν ανώνυμες εταιρείες στο χρηματιστήριο, παράκτιες εταιρείες, θυρίδες τραπεζών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ποικίλα ιδρύματα. Εκεί πλέον κρύβεται ο σύγχρονος πλούτος!

Ο Αλή παρατήρησε ότι για να γίνει προσβάσιμη η σπηλιά, έπρεπε να ακουστεί η φράση «σουσάμι άνοιξε”. Σε εμάς, η μαγική φράση ήταν “Ευρώπη άνοιξε και δώσε”. Και να τα πακέτα Ντελόρ, τα μεσογειακά προγράμματα, τα πακέτα Σαντέρ, τα ΕΣΠΑ …

Ο Αλή πήρε πλούτη, αλλά άρχισε να τα χρησιμοποιεί με σύνεση και να βοηθά και τους συνανθρώπους του. Στο παραμύθι μας, όμως υπάρχει και ο Γιουσούφ, ο άπληστος αδελφός του Αλή. «Ο αδελφός μου», σκέφτηκε, «πήρε πολύ λίγα». Πήγε λοιπόν και αυτός στη σπηλιά και άρχισε να γεμίζει σακούλια και πιθάρια. Άδειαζε και ξαναγέμιζε και … τελειωμό δεν είχε! Δεν πρόλαβε να φύγει, γιατί τον πρόλαβαν οι ληστές και τον σκότωσαν.
Στη δική μας εποχή, ο Γιουσούφ είναι ο νεοέλληνας, η γενιά μου δηλαδή, η οποία έμαθε σε ένα τρόπο ζωής που αποτελεί ύβρη για τις γενιές των πατεράδων μας και των παππούδων μας. Ξεχάσαμε όμως ότι την Ύβρη ακολουθεί η Νέμεση.
Δεν χρησιμοποιήσαμε τον πλούτο με σύνεση, αλλά μόνο για κατανάλωση και συχνά υπερκατανάλωση. Η κυρία απαιτούσε εξοχικό στη θάλασσα, και διακοπές έπρεπε να πάμε στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη, για να είμαστε in!
Στη συνέχεια του μύθου οι κλέφτες κρυφθήκανε σε 40 πιθάρια, με σκοπό να εξοντώσουνε τον Αλή. Δεν τα κατάφεραν όμως και έτσι το παραμύθι είχε αίσιο τέλος.
Μένει να δούμε τι θα κάνουμε εμείς, αφού και οι δικοί μας οι κλέφτες είναι μασκαρεμένοι και κρυμμένοι σε 40 πιθάρια, που έχουν τα ονόματα:

απάτη, αγυρτεία, αναξιοκρατία, αποχαλίνωση, ανηθικότητα,
βούρκος, βόρβορος, διαφθορά, δυσωδία, διαπλοκή,
δωροδοκία, ευνοιοκρατία, έκλυση ηθών, ίντριγκα, κλοπή,
, κρατικοδίαιτους, κομματικοποίηση, κομματοκρατία, λοβιτούρα,
μπόχα, μπαμπεσιά, μίζα, νεποτισμός, οικογενειοκρατία, 
παρακμή, ραδιουργία, ρουφιανιά, σαπίλα, συμπαιγνία,
σήψη, συντεχνία, τοκογλυφία, τραπεζίτης, υπεξαίρεση,
υποτέλεια, φοροδιαφυγή, φαυλότητα, χρεοκοπία, ψεύδος.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα.
Το νεοελληνικό όνειρο έχει αποδειχτεί ότι ήταν μία αυταπάτη και πρέπει να φροντίσουμε να μην εξελιχθεί σε εφιάλτη και βιώσουμε τραγωδίες.
Θα κοιταχτούμε κατάματα, θα μιλήσουμε ειλικρινά, θα σηκώσουμε το κεφάλι και θα προχωρήσουμε, διαγράφοντας το παλαιό!
Οφείλουμε να διεκδικήσουμε το μέλλον των παιδιών μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurostat: Η Ελλάδα 2η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

Eurostat: Η Ελλάδα 2η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα...

Σε έξαρση και πάλι οι τηλεφωνικές απάτες με δήθεν τραυματισμούς συγγενικών προσώπων

Σε έξαρση και πάλι οι τηλεφωνικές απάτες με δήθεν...

Τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες οι καταγγελίες...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  Για το Νέο Ψηφιακό Σχολείο Ριζωμάτων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Για το Νέο Ψηφιακό Σχολείο Ριζωμάτων

Κάλιο αργά....Το 2003 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας...

ΜεΜιαΜατια Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου - Σκήτη Βέροιας

ΜεΜιαΜατια Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου - Σκήτη Βέροιας

Επιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος – Συλλέκτης...

Τρίτωσε και με Στέφανο Κασσελάκη την Δευτέρα στη Βέροια!

Τρίτωσε και με Στέφανο Κασσελάκη την Δευτέρα στη...

Μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της...

H ΕΕ «στριμώχνει» την Booking μετά από καταγγελίες ξενοδόχων

H ΕΕ «στριμώχνει» την Booking μετά από καταγγελίες...

Οι Έλληνες ξενοδόχοι δέχθηκαν με ικανοποίηση την...

Ξεκινούν απογευματινό ωράριο ορισμένα τραπεζικά καταστήματα

Ξεκινούν απογευματινό ωράριο ορισμένα τραπεζικά...

Όπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τα πάντα...

Άνοιξε χθες η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Άνοιξε χθες η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, περισσότερους από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...