Ο Έμπορος της Βενετίας

Ο Έμπορος της Βενετίας

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

 

Φίλοι μου, καλή σας μέρα, 

οι δανειστές και πάσης φύσεως τοκογλύφοι, για τους οποίους μιλήσαμε την τελευταία φορά, μου θύμισαν  τον «Έμπορο της Βενετίας». Την γνωστή κωμωδία που έγραψε ο Σαίξπηρ τον 16ο αιώνα.

Στο έργο αυτό, ο έμπορος Αντόνιο μπαίνει εγγυητής για το χρέος του φίλου του Μπασάνιο προς τον τοκογλύφο Σάιλοκ. Σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του δανείου στο συμφωνημένο διάστημα, ο Αντόνιο θα ξεπλήρωνε το χρέος του με μια λίβρα κρέας από το σώμα του (εάν ο τοκογλύφος έβλεπε τη δικιά μου κορμάρα, φανταστείτε τι θα ζητούσε!). 

Ο Σάιλοκ οδήγησε την υπόθεση στο δικαστήριο, όταν ο Αντόνιο έχασε όλα τα καράβια του. Και παρότι την τελευταία στιγμή ο Αντόνιο ήταν σε θέση να ξεπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος, και μάλιστα με τα διπλά χρήματα, ο τοκογλύφος επέμεινε να λάβει “ανθρώπινο κρέας”. Μετά από σπουδαία δικαστική μάχη (και δικηγόρος ο Βελέντζας!), βρέθηκε η λύση. 

Ο δανειστής ενημερώθηκε ότι μπορεί να πάρει το κρέας αλλά με προσοχή, αφού δεν θα έπρεπε να χύσει ούτε μια σταγόνα αίμα. Γιατί κάτι τέτοιο δεν ήταν στη συμφωνία. Επιπλέον θα έπρεπε να κόψει μια λίβρα ακριβώς. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Στην αντίθετη περίπτωση ο τοκογλύφος Σάιλοκ  θα έχανε τη ζωή του, κατηγορούμενος για απόπειρα φόνου, και η περιουσία του θα δημευόταν, όπως και έγινε τελικά.

Ο Σαίξπηρ από τότε είχε καταλάβει τις τραγικές συνέπειες του μεταγενέστερου αναρχοκαπιταλισμού- νεοφιλελευθερισμού για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Γι αυτό περιγράφει τόσο ζωντανά την αρρωστημένη “δίψα” για χρήμα, τη θεοποίηση του χρήματος (και μετά λέμε πως είμαστε και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τρομάρα μας!).

Η τοκογλυφία ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ανθρώπους, επιχειρήσεις, λαούς, τον κόσμο ολάκερο. Οι μόνες λέξεις που ακούμε πλέον είναι: παντοδύναμες αγορές, “funds”, δανειακές υποχρεώσεις, πρόστιμα, τόκοι, διμερή συμβόλαια, μνημόνια, αποπληρωμή χρεών, θεσμοί, λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί!

“Δάνειο δεν ήθελες ; Τώρα θα δεις ! Θα σου ρουφήξω το μεδούλι!”. 

“Θέλω τα λεφτά μου! Θέλω τα συμφωνημένα!”. 

Να τα  πάρεις άπληστε. Και κράτα κομπόδεμα για να αποπληρώσεις τον χώρο υγειονομικής ταφής, στον οποίο θα βρεθείς σε λίγα έτη! 

Έτσι ακριβώς και με μας. Με την πατρίδα μας, δηλαδή. 

Η τρόικα - θεσμοί - δανειστές απαιτούν μια λίβρα κρέας από τον καθένα μας και από πολλούς την έχουν πάρει ήδη. Δες δύσπιστε τις αυτοκτονίες, τη δυστυχία, τον ανθρώπινο πόνο, τις κραυγές απόγνωσης, την ισοπέδωση των πάντων.

Στο χρηματιστήριο αξιών, η ανθρώπινη ζωή έχει μηδενιστεί. 

Οι ζωές των ανθρώπων, η ευημερία των λαών, η κρατική υπόσταση των εθνών είναι κάνω από τα κέρδη των αδίστακτων τοκογλύφων.

Πριν από λίγες ημέρες ακούσαμε ότι η τρόικα ζήτησε την μη καταβολή μισθών και συντάξεων από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποπληρωθούν τα τοκοχρεολύσια στους δανειστές. Εάν αυτό δεν είναι μία λίβρα κρέας, τότε τι είναι;

Και να φαντασθεί κανείς ότι όλα αυτά “λαμβάνουν χώρα” στο όραμα της «ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Είναι προφανές ότι κάποιοι “λησμονήσανε” ότι η βάση του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού είναι η προστασία της ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βεβαίως, βεβαίως!

Εάν οι Γερμανοί που είναι φίλοι μας και κατευθύνουν την Ευρώπη (που άραγε;) πιστεύουν ότι η αποπληρωμή των τόκων είναι σημαντικότερη από την επιβίωση της χώρας, τότε ασφαλώς και βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού, διατηρώντας τη γοτθική βαρβαρότητα, τα ήθη και τα έθιμα του Μεσαίωνα.

Εμείς τώρα βρισκόμαστε στην ώρα του δικαστηρίου. Στην κρίσιμη αυτή ώρα που πρέπει να συζητήσουμε για το περιβόητο χρέος. Να δούμε επιτέλους πόσο νόμιμο είναι. Και αναλόγως να πράξουμε.

Η ώρα της αντιμετώπισης του πιστωτή Σάυλοκ έφθασε. 

Τα χρέη και δάνεια των αναρχοκαπιταλιστών είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ή θα αποδεχτούμε μία Ευρώπη μεσαίωνα ή θα προσπαθήσουμε για μία Ευρώπη, κοινότητα δημοκρατικών και κοινωνικών αξιών. Για μία ένωση κοινωνική και δημοκρατική. Που ο πυρήνας της θα είναι ο άνθρωπος.

Επιτέλους πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε αυτό το έργο.

Μπορεί το σώμα και η σάρκα του ανθρώπου να είναι αναλώσιμα αγαθά, αλλά όχι το αίμα. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...