Συνταγή για το παραδοσιακό κοκορέτσι από το Deli

Συνταγή για το παραδοσιακό κοκορέτσι από το Deli

Την Κυριακή του Πάσχα μαζί με τον οβελία πολλοί από εμάς, θα ψήσουμε και το παραδοσιακό κοκορέτσι. Το κοκορέτσι αποτελεί το πρόγευμά μας μέχρι να ψηθεί το αρνάκι ή κατσικάκι (ανάλογα με τις προτιμήσεις της κάθε οικογένειας) και φυσικά συνδυάζεται και με την πρόποση του πασχαλινού τραπεζιού.

 

Το «the Deli» για να σας βοηθήσει να ψήσετε σωστά το κοκορέτσι σας, θα σας δώσει την παραδοσιακή συνταγή για να έχετε ένα πετυχημένο ψήσιμο.

 

ΥΛΙΚΑ

Για να φτιάξουμε κοκορέτσι για 10-12 μερίδες θα χρειαστούμε:

• Τρεις συκωταριές με τα γλυκάδια τους

• 4-5 κιλά έντερα

• 2-3 μπόλιες

• Αλατοπίπερο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Τεμαχίζουμε τις συκωταριές σε ένα μεγάλο μπολ, σε κομμάτια στο μέγεθος μίας μεσαίας λεμονόκουπας. Την αλατοπιπερώνουμε με αρκετό αλατοπίπερο και την αφήνουμε για 2-3 ώρες.

Παράλληλα πλένουμε τα έντερα βάζοντάς τα κάτω από άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν καλά. Προσοχή δεν τα γυρίζουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε μία σούβλα τετράγωνη (για να μην γλιστράει το γέμισμά μας) κατά προτίμηση ανοξείδωτη.

Την πλένουμε καλά με νερό και λεμόνι.

Αρχίζουμε να περνάμε τα κομμάτια της συκωταριάς φροντίζοντας να εναλλάσσονται τα υλικά μας. Βάζουμε για παράδειγμα πρώτα το συκώτι ύστερα το πνευμόνι, μετά την καρδιά και στη συνέχεια το γλυκάδι.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τη σπλήνα καλό είναι να την πετάμε. Άλλωστε οι κτηνίατροι απαγορεύουν πλέον στα σφαγεία να συμπεριλαμβάνουν τη σπλήνα στις συκωταριές που αγοράζουμε, τηρώντας πιστά οδηγίες της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όταν ολοκληρώσουμε το γέμισμα της σούβλας με τα παραπάνω υλικά, τυλίγουμε τη σούβλα με τις μπόλιες.

Οι μπόλιες βοηθούν αφενός να τυλιχθούν καλύτερα στη συνέχεια τα έντερα και αφετέρου κατά το ψήσιμο να διαχέεται το λίπος της στο κοκορέτσι, ώστε να μην ξεραίνεται.

Αφού τυλίξουμε τις μπόλιες αρχίζουμε το τύλιγμα των εντέρων ως εξής:

Ξεκινάμε το τύλιγμα κάνοντας έναν κόμπο στη μία πλευρά της σούβλας.

Στη συνέχεια απλώνουμε το έντερο προς την αντίθετη πλευρά της σούβλας και επιστρέφουμε στην αρχική.

Αυτή τη διαδρομή την επαναλαμβάνουμε για 4-5 φορές.

Έπειτα γυρίζουμε το έντερο και τυλίγουμε περιμετρικά το κοκορέτσι μέχρι να καλυφθεί κατά μήκος του όλο το εσωτερικό.

 

ΠΩΣ ΤΟ ΨΗΝΟΥΜΕ

 

Το κοκορέτσι σε αντίθεση με το αρνί σούβλας το βάζουμε να ψηθεί σε απόσταση από τη φωτιά. Φροντίζουμε η σούβλα να μην περιστρέφεται γρήγορα. Το ψήνουμε για τουλάχιστον τρεις ώρες, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι έχει βγάλει όλα τα υγρά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση Κοτίδη για τη νέα οριοθέτηση και τη δυνατότητα δόμησης, σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων

Ερώτηση Κοτίδη για τη νέα οριοθέτηση και τη δυνατότητα...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,...

Αύριο Τετάρτη 7 Μαΐου:  “Το Βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια”, από το Δ. Σχολείο Κουλούρας, για την Μ.Α.μΑ  στο Χώρο Τεχνών

Αύριο Τετάρτη 7 Μαΐου: “Το Βάζο με τα μοναχικά...

“Το Βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια”, το παραμύθι του...

Συμμετοχή δύο μαθητών του 5ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ σε Βραχυχρόνια Κινητικότητα στην Ισπανία στο Πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+

Συμμετοχή δύο μαθητών του 5ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ σε...

  Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας  ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ...

Άνθισε η «Θεατρική Άνοιξη» με την παράσταση «Δεσποινίς Διευθυντής» του 6ου Γυμνασίου Βέροιας

Άνθισε η «Θεατρική Άνοιξη» με την παράσταση...

Με αίσθημα βαθιάς υπερηφάνειας το 6ο Γυμνάσιο Βέροιας...

Συγχαρητήριο για την άνοδο της ομάδας Handball του ΦΕΡΩΝΑ ΒΕΡΟΙΑΣ στην Handball Premier

Συγχαρητήριο για την άνοδο της ομάδας Handball του ΦΕΡΩΝΑ...

Η εξαιρετικά σημαντική επιτυχία και η είδηση της...

«ΗΜΕΡΕΣ ERASMUS+» στο Εργαστηριακό Κέντρο Βέροιας

«ΗΜΕΡΕΣ ERASMUS+» στο Εργαστηριακό Κέντρο Βέροιας

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βέροιας γιορτάζει την...

Νέο αυτοκίνητο  για τις μετακινήσεις των «Παιδιών της Άνοιξης»

Νέο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις των «Παιδιών της...

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε το νέο μας αυτοκίνητο ...

Επιμελητήριο: Ενημερωτική ημερίδα για τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία Ιδιωτικών Επενδύσεων

Επιμελητήριο: Ενημερωτική ημερίδα για τα...

Το Επιμελητήριο Ημαθίας και η Εταιρεία Συμβούλων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...