ΙΚΑ. Στον εισαγγελέα δεκάδες περιπτώσεις εικονικής ασφάλισης από επιχειρήσεις και φορείς της Βέροιας

ΙΚΑ. Στον εισαγγελέα δεκάδες περιπτώσεις εικονικής ασφάλισης από επιχειρήσεις και φορείς της Βέροιας

Σημαντικός αριθμός περιπτώσεων εικονικής ασφάλισης με «μαϊμού» ένσημα (σε μη απασχολούμενους) από συγκεκριμένους εργοδότες και επιχειρήσεις εντοπίστηκαν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Βέροιας, με αποτέλεσμα να κατατεθούν σε αρκετές περιπτώσεις μηνυτήριες αναφορές και σε άλλες να διακοπεί η προσωρινή τους σύνταξη.

Για το θέμα μίλησε χθες στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Διονύσης Πατσούρης ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορία από τις πολλές που εκτυλίσσονται και αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια από τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ. «Η θέση μας πάνω σ αυτά τα φαινόμενα είναι σταθερή και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποκαλύψουμε όλες αυτές τις παραβατικότητες. Μια από αυτές έχει εμφανιστεί και στη Βέροια, δεν ξέρουμε βέβαια το μέγεθός της, είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Πράγματι κάποιοι έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις για να πάρουν συντάξεις τις οποίες δεν δικαιούνται. Και βέβαια αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια, μετά και τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα, μια κίνηση από κάποιους να δημιουργήσουν σώνει και καλά προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, μέσα στη γενικότερη κατάσταση της χώρας, όπως είναι η ανεργία, εκεί που δεν υπάρχουν», επεσήμανε ο κ. Πατσούρης.

Τον ρωτήσαμε γιατί κάποιος δεν μπορεί να κολλήσει κάποια ένσημα από μια επιχείρηση, εάν του χρειάζεται ένας μικρός αριθμός ενσήμων για να βγει στη σύνταξη. «Κοιτάξτε, η ασφάλιση σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο γίνεται εφόσον υπάρχει πραγματική απασχόληση. Δεν υπάρχει δηλαδή η περίπτωση να μου λείπουν κάποια ένσημα και βρίσκω κάποιον και μου τα κολλάει χωρίς να έχω καμία εργασιακή σχέση μαζί του. Εμείς, τέτοιου είδους ασφαλίσεις, τα τελευταία χρόνια, μέσω των ηλεκτρονικών μας υπηρεσιών και της δυνατότητας που έχουμε να παρακολουθούμε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, έχουμε ακυρώσει πάνω από 600.000 ημέρες εικονικών ασφαλίσεων, που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν μ’ αυτές τις προϋποθέσεις απόληψη διαφόρων παροχών και συντάξεις».

-Πώς μπορεί νομίμως κάποιος να συμπληρώσει τα ένσημά του για να συνταξιοδοτηθεί;

«Νομίμως όποιος εργάζεται ασφαλίζεται. Εάν δεν εργάζεται, ή εάν έχασε την εργασία του τότε υπάρχουν δυνατότητες εξαγοράς, αυτασφάλισης, που δίνονται μόνο από το ΙΚΑ με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο προκειμένου κάποιοι να αποκτήσουν τα ένσημα που τους λείπουν και να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Τα ιδιωτικά γραφεία ή οι επιχειρήσεις δεν υποκαθιστούν το ΙΚΑ, δεν πουλάνε ένσημα. Δεν υπάρχουν άλλα υποκατάστατα στη χώρα μας».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατσούρης η Διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά την υπόθεση της Βέροιας ως μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις και γι’ αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν απευθυνθεί αρμοδίως καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές στον αρμόδιο Εισαγγελέα. «Από πλευράς μας, ως Διοίκηση του ΙΚΑ κρίνοντας το ζήτημα αυτό ως ιδιαίτερης σοβαρότητας έχουμε θέσει στοιχεία που είχαμε κι εμείς υπόψη μας, με σχετική μας επιστολή στον αρμόδιο Εισαγγελέα και σε άλλες Αρχές του Ελληνικού κράτους, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προβούν στις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε η υπόθεση αυτή να έχει άμεση αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη και να διερευνηθούν όλα τα στοιχεία και όλες οι πτυχές και οι καταθέσεις που υπάρχουν, ώστε το θέμα να πάρει την τροπή που πρέπει να πάρει και να τελειώσει. Διότι είναι ένα θέμα που αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων του ΙΚΑ και του ελληνικού δημοσίου αλλά κυρίως σε βάρος των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλες αυτές οι παραβατικότητες αποβαίνουν τελικά σε βάρος των ασφαλισμένων και των πραγματικών δικαιούχων, οι οποίοι πιθανόν να απολαμβάνουν καλύτερων παροχών εάν δεν υπήρχαν αυτά τα «δήθεν δικαιώματα» που δημιουργούνται μ’ αυτούς τους τρόπους».

Η Διοίκηση του ΙΚΑ έχει δημιουργήσει μια σειρά προϋποθέσεων για ενημέρωση των ασφαλισμένων, με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών (στο site του ΙΚΑ) όπου μπορεί κάποιος να πάρει πάρα πολλές πληροφορίες από τον οδηγό θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων και τον κατευθύνουν ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις σε ότι αφορά το χειρισμό της συνταξιοδότησής του. Να σημειωθεί – όπως μας είπε ο Υποδιοικητής – ότι τώρα πλέον στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Βέροιας απονέμονται συντάξεις που μέχρι πρότινος απονέμονταν από το ΙΚΑ Θεσσαλονίκης κι αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις βγαίνουν πιο γρήγορα χρονικά. Αλλά υπάρχει και η δυνατότητα, οι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν στο ΙΚΑ Βέροιας δύο χρόνια προτού συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και να υποβάλλουν τα χαρτιά τους, να γίνεται η καταμέτρηση των ενσήμων τους, διότι αυτό είναι το σοβαρότερο ζήτημα, και αφού τον κατευθύνουν οι τοπικές υπηρεσίες, θα ξέρει εάν του επαρκούν τα ένσημα που έχει. Εάν δεν του επαρκούν θα του υποδείξουν με ποιόν τρόπο θα τα συμπληρώσει. Υπάρχουν πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα στους ασφαλισμένους να εξαγοράσουν ένσημα προκειμένου να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις της συνταξιοδότησής τους» τόνισε ο κ. Πατσούρης επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να προφυλαχθούν και να μην πέφτουν θύματα τέτοιων καταστάσεων, από τις οποίες οι επιτήδειοι έχουν καρπωθεί σημαντικά ποσά όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να… εξυπηρετήσουν δήθεν, κάποιους ασφαλισμένους».

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...