Επίκαιρα θέματα. Το ποδόσφαιρο στη μεταπολεμική Βέροια

Επίκαιρα θέματα. Το ποδόσφαιρο στη μεταπολεμική Βέροια

Σήμερα η στήλη αυτή θα απευθυνθεί αποκλειστικά σε φιλάθλους και θα τους καλέσει για ένα διαχρονικό ταξίδι.

Θα τους γυρίσει στη δεκαετία του 1950. Τότε που οι αντιπαλότητες ήταν καλοήθεις και περιόριζαν τον φανατισμό τους στα πλαίσια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ένας φανατισμός που άρχιζε το πρωί της Κυριακής και τελείωνε μόλις ο διαιτητής σφύριζε τη λήξη του αγώνα.

Το ποδόσφαιρο στη Βέροια μέχρι το 1950 ήταν αποκλειστική υπόθεση του «Βερμίου». Πήρε όμως άλλη μορφή και άλλο ενδιαφέρον με την ίδρυση του «Ερμή» και την επανίδρυση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι νίκες του «Ερμή» έθεσαν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία του «Βερμίου» ενώ ο «Μέγας» αποτέλεσε το φυτώριο των δύο μεγάλων ομάδων.

Την εποχή εκείνη, το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό και συγκροτημένο με αγνές προθέσεις και αγνά… υλικά. Οι ποδοσφαιριστές έδιναν τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Για την ομάδα τους! Για τη φανέλα! Καταγωγή τους η Βέροια, ή κάποιο γειτονικό χωριό. Η αμοιβή τους (και μόνον όταν νικούσαν) ήταν μια πάστα στον Πράπα και από καμία φορά, μια μπύρα στα «Τρία Σκαλοπάτια».

Τις διοικήσεις των ομάδων στελέχωναν γνωστές προσωπικότητες της Βέροιας που δεν είχανε χαμπάρι από ποδόσφαιρο. Ερασιτέχνες κι αυτοί, βάζαν συχνά το χέρι στην τσέπη τους για να καλύψουν οργανωτικές δαπάνες. Αμελητέες δαπάνες ως επί το πλείστον, όμως σημαντικές για την εποχή εκείνη της λιτότητας, ιδίως για κάποιους που τους έδερνε η φτώχεια.

Στο «Βέρμιο» κυριαρχούσαν τα ονόματα του Γρηγόρη Κούτερη, του Αντώνη Δεληδημητρίου, του Γιώργου Λελεκάκη, του Αλέκου Κοντόπουλου, του Σπύρου Χριστουλάκη.

Τον «Ερμή» πλαισίωναν εξίσου γνωστές προσωπικότητες: Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, ο Γιάννης Κούρτης, ο Θανάσης Περατεινός, ο Παναγιώτης Μανούδης, ο Κώστας Μπιζιούρας, ο Βασίλης Κάκουρας. Για κάποια εποχή, ο γράφων χρημάτισε και αυτός αντιπρόεδρος της ομάδας.

Ο «Μέγας Αλέξανδρος», ιστορικός σύλλογος που τον συγκροτούσαν πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μ. Ασία, είχε διαλυθεί προ του πολέμου, με απόφαση της Μεταξικής κυβέρνησης. Για την επανίδρυσή του εργάστηκαν ο Στράτος Γιουσηφάκης, ο Γιάννης Ταϊπλιάδης και οι αδελφοί Κώστας και Τέλης Φωτιάδης. Στη διοίκησή του συμμετείχαν ο Καθηγητής Δημήτρης Ψωμάς, ο δικηγόρος (τότε) Νίκος Σιδηρόπουλος, ο βιβλιοπώλης Σωκράτης Βαφείδης, ο αρωματοποιός Θράσος Ανδρεάδης.

Την ιστορία των συλλόγων αυτών και της ένδοξης πορείας του ποδοσφαίρου στη Βέροια, διέσωσε ο Γιώργος Γαλανομάτης, αθλητικογράφος ασυναγώνιστος και δόκιμος συγγραφέας.

Με τον εκδοτικό του άθλο της δίτομης συγγραφής του και με τα πολύτιμα ντοκουμέντα του, αποθανάτισε μέσα στα άλλα και την ιστορία των τριών λαμπρών συλλόγων: Του Βερμίου, του Ερμή και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ορ. Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με τις Τράπεζες

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με...

Κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες στο...

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Με αίτημα της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στο υπουργείο Αγροτικής...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με εξετάσεις και Ευρωεκλογές;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με...

Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη...

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη διαχείριση του νερού

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη...

Οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη...

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό Συμβούλιο Βέροιας

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι ανοιχτές συνεδριάσεις του...

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και «καλάθι νονών»

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και...

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα με πιθανή ημερομηνία...

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για την 4η βουλευτική έδρα της Ημαθίας

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για...

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Συμβούλιο...

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Αρκετοί αναγνώστες μας επεσήμαναν ότι διασχίζοντας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...