Χρήστος Γιαννακάκης: Η συλλογικότητα μοναδικό εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου φρούτων και λαχανικών.Video

Χρήστος Γιαννακάκης: Η συλλογικότητα μοναδικό εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου φρούτων και λαχανικών.Video

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του προέδρου της Κοινοπραξίας Ενώσεων Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και μέλους του δ.σ της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Χρήστου Γιαννακάκη, στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης νωπών φρούτων και λαχανικών “Freskon 2015”, στην ΔΕΘ. O κ. Γιαννακάκης ανάπτυξε ένα σημαντικό, αλλά και φλέγον ζήτημα για την εποχή της, την συλλογικότητα ως μοναδικό εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου φρούτων και λαχανικών, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, του πρώην βουλευτή κ. Μιχάλη Χαλκίδη και πολλών Ημαθιωτών προέδρων συνεταιρισμών, αλλά και επιχειρηματιών.  

Ο κ. Γιαννακάκης περιέγραψε την αναγκαιότητα να «αντιγράψουν» οι Έλληνες παραγωγοί  τους Ευρωπαίους συναδέλφους ,  επιλέγοντας τη δομή των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών , των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών , των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και  των Εμπορικών Εταιρικών συμπράξεων που φέρνουν  κοντά τον παραγωγικό και εμπορικό κόσμο σε συνεργατικά σχήματα.

«Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο επάνω στο οποίο να αναπτυχθεί η επαναδιοργάνωση του ισχυρότερου εργαλείου και πυλώνα ανάπτυξης που έχει η χώρα μας.Του εργαλείου που λέγεται αγροδιατροφικός τομέας. Και ξεκινάμε από τον μεμονωμένο παραγωγό . Πώς μπορεί σήμερα να παράγει ένας αγρότης προϊόντα εάν δεν γνωρίζει με υπεύθυνη πληροφόρηση τι ακριβώς ζητά η αγορά και με ποιές ποιοτικές προδιαγραφές; Πώς μπορεί να γίνει προγραμματισμός παραγωγής όταν οι περισσότεροι βλέπουν τι παράγει ο γείτονάς τους και αντίστοιχα κινούνται και εκείνοι χωρίς να γνωρίζουν ποιές νέες συνθήκες επικρατούν στην αγορά ;Πώς μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό παραγωγής όταν μόνο το 12% περίπου των αγροτών είναι ενταγμένοι στους Συλλογικούς παραγωγικούς μηχανισμούς που είναι οι Οργανώσεις Παραγωγών ;Πώς μπορούν οι Οργανώσεις Παραγωγών να συντονίσουν μεταξύ τους την παραγωγική τους δραστηριότητα όταν δεν έχουν θεσμοθετημένους μηχανισμούς ανταλλαγής πληροφόρησης αλλά και πραγματοποίησης κοινών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους . Από τον τομέα παραγωγής , των Εμπορικών και μεταποιητικών  συνεργασιών ,της συνεργασίας με την Δημόσια Διοίκηση αλλά και των Διεθνικών συνεργασιών . Η απουσία μας από τα διεθνή και Ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων είναι κραυγαλέα και προσβλητική για εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης, ο οποίος συνέχισε επισημαίνοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από μεγάλα συνεργατικά σχήματα.

« Σε αυτό το επίπεδο των σχημάτων των Οργανώσεων Παραγωγών και με την  αξιοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των επιδοτήσεων της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θα αντιληφθούμε ότι   πραγματικά  λεφτά υπάρχουν , αλλά εμείς δεν τα αξιοποιούμε .Μέσα λοιπόν από αυτό τον μηχανισμό θα πετύχουμε :

Προγραμματισμένη Παραγωγή

Την εφαρμογή συστημάτων παραγωγής που θέλει η αγορά ,Global Gap για παράδειγμα.

Την παρέμβαση στην διαμόρφωση τιμών ρυθμίζοντας την προσφορά .

Την εξασφάλιση της πληρωμής στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και την προστασία ταυτόχρονα του Εμπορίου που σέβεται τις συνεργασίες του και τους κανόνες των συναλλαγών.

Την εξάλειψη του παραεμπορίου καθώς και πλείστες όσες ενέργειες που μπορούν να προκύψουν.

Οι Διεπαγγελματικές θα αποτελέσουν την βάση συνεργασίας όλων των μηχανισμών που εμπλέκονται στο παραγωγικό , εμπορικό και μεταποιητικό σύστημα , συνεταιριστικού και ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συντονισμένη λειτουργία όλων των εμπλεκομένων και ορθολογική λειτουργία του συστήματος σχεδιασμένη επάνω σε συγκεκριμένες Στρατηγικές , ενώ  οι ευρύτερες Εμπορικές συνεργασίες μέσα από σύνθετα σχήματα εταιρειών δημιουργούν σχέσεις πολλαπλασιαστικές μεταξύ ιδιωτικού και συνεταιριστικού τομέα».

Θόδωρος Ελευθεριάδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης...

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018...

Ο ποδηλάτης   Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είχε την χαρά και την τιμή...

Έτοιμες προς   παραλαβή οι νέες   ταυτότητες των εφέδρων αξιωματικών Ημαθίας

Έτοιμες προς παραλαβή οι νέες ταυτότητες των...

Παρακαλούνται οι έφεδροι αξιωματικοί που υπέβαλλαν...

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας,...

Από τον Ελληνοαυστρολό Άγγελο Γιαννάκαρο, ιδρυτή της...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*Αν τα φαινόμενα ανομίας στα...

Εργασίες βελτίωσης   και αναβάθμισης   των σχολικών   μονάδων στη Νάουσα

Εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης των σχολικών ...

Συνεχίζονται οι εργασίες βελτίωσης και αισθητικής...

Δικτύωση κοινωνικών φορέων - Το Κέντρο Συμβουλευτικής  του Δήμου Βέροιας συναντήθηκε  με φορείς της Αλεξάνδρειας

Δικτύωση κοινωνικών φορέων - Το Κέντρο Συμβουλευτικής ...

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου ΙΙ από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Κε.Δι.Βι.Μ.2 με Αριθμό Αδείας 2000440 ξεκινάει...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 9:00 πμ - 13:00μμ επί της οδού Μοράβα 2, θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία για τους υπαλλήλους του και το κοινό της περιοχής μας  που επιθυμεί να...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είχε την χαρά και την τιμή να υποδεχτεί την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφιλλίδη, ο οποίος ξεκίνησε ένα μεγάλο στοίχημα ποδηλατώντας από την Αθήνα προς τον...

Παρακαλούνται οι έφεδροι αξιωματικοί που υπέβαλλαν στη δικαιολογητικά έκδοσης νέας ταυτότητας όπως προσέλθουν στα γραφεία για την παραλαβή αυτής. Ημέρες : Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10.00 π.μ. έως 13.00 ....