Σημείωμα σύνταξης. Αλλαγή πλεύσης…

Σημείωμα σύνταξης. Αλλαγή πλεύσης…

Έπρεπε να φτάσουν στο «αμήν» οι οικονομικές αντοχές του κράτους για να γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής της απέναντι στους δανειστές-εταίρους της.

Τρεις ολόκληροι μήνες πέρασαν με ατέρμονες συζητήσεις, αλλά επί της ουσίας ουδέν. «Μπετόν αρμέ» οι 17 της Ευρωζώνης, δεν έκαναν βήμα πίσω από την γραμμή τους και δεν έκρυψαν από τον εκπρόσωπο της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις ότι τον βλέπουν σαν «ξένο σώμα».

Αποκορύφωμα οι πρόσφατοι χαρακτηρισμοί τους για τον Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη περί «ανεύθυνου» και «τζογαδόρου», χαρακτηρισμοί που διαμόρφωσαν ιδιαίτερα άσχημο κλίμα στις διαπραγματεύσεις σε βάρος της χώρας μας και προσωπικά σε βάρος του κ. Βαρουφάκη, σε σημείο που να μην πάρει μέρος – μόνο αυτός – στο καθιερωμένο δείπνο του Eurogroup.

Και τώρα αρχίζει η μεταβαρουφάκεια εποχή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλείται να αναδομήσει όσα αυτό το τρίμηνο γκρεμίστηκαν. Καλείται πλέον, συναισθανόμενος και την δραματική κατάσταση του ελληνικού λαού, να αφήσει στην άκρη τα προηγούμενα νταϊλίκια και να βάλει λίγο ροζ στις κόκκινες γραμμές που οι αριστερότερες – κυρίως – συνιστώσες του κόμματός του έχουν επιβάλλει και εξαιτίας των οποίων δεν σημειώνεται καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα έχει αντιληφθεί ο πρωθυπουργός ότι οι πολλές και προκλητικές δηλώσεις και οι συνεχείς ιδιόρρυθμες εμφανίσεις στα μίντια, το μόνο αποτέλεσμα που φέρνουν είναι η αντιπάθεια στους συνομιλητές, όταν μάλιστα αυτοί έχουν και το «πάνω χέρι».

Ούτε τα «απέξω πουκάμισα» φταίνε, ούτε τα κασκόλ, ούτε οι λαιμοδέτες που δεν τους φορά το 99% της κυβέρνησης. Οι συμπεριφορές και οι λέξεις είναι αυτές που απωθούν και δεν μπορούμε εδώ και τρεις μήνες να βρούμε πεδίο συνεννόησης με τους εταίρους μας.

Γιατί το πεδίο υπάρχει, αρκεί η κυβέρνηση να αφήσει για λίγο κατά μέρος τον ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του και να λειτουργήσει πιο υπεύθυνα σαν κυβέρνηση ευρωπαϊκού κράτους, που πρέπει να τηρεί τους κοινούς κανόνες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς στην κατάσταση που έχουμε φτάσει οι επιλογές μας είναι δύο: Ή μένουμε στην Ευρώπη και «τα βρίσκουμε» με τους εταίρους μας όσο πιο αναίμακτα γίνεται, ή φεύγουμε και ακολουθούμε μοναχική πορεία καθορίζοντας μόνοι μας τις τύχες μας.

Καιρός, λοιπόν, για την κυβέρνηση να δει την απτή πραγματικότητα, μιας και η μέχρι τώρα τακτική μας κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν έφερε, παρά τις προσδοκίες μας, αφού οι δανειστές εταίροι μας δεν πτοούνται. «Κατά το μάγουλο κι ο μπάτσος λέμε στη Νάουσα» είπε σε εκπομπή της τηλεόρασης ο θυμόσοφος Γιάννης Μπουτάρης, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

Τ.Π.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με τις Τράπεζες

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με...

Κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες στο...

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Με αίτημα της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στο υπουργείο Αγροτικής...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με εξετάσεις και Ευρωεκλογές;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με...

Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη...

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη διαχείριση του νερού

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη...

Οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη...

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό Συμβούλιο Βέροιας

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι ανοιχτές συνεδριάσεις του...

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και «καλάθι νονών»

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και...

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα με πιθανή ημερομηνία...

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για την 4η βουλευτική έδρα της Ημαθίας

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για...

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Συμβούλιο...

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Αρκετοί αναγνώστες μας επεσήμαναν ότι διασχίζοντας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...