Ταμειακά διαθέσιμα 1,5 εκ. ευρώ θα μεταφέρει ο Δήμος στην Τράπεζα της Ελλάδος για τις ανάγκες του κράτους

Ταμειακά διαθέσιμα 1,5 εκ. ευρώ θα μεταφέρει ο Δήμος στην Τράπεζα της Ελλάδος για τις ανάγκες του κράτους

Ευθυγραμμιζόμενο στην προχθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας έλαβε κατά πλειοψηφία θετική, κατ’ αρχήν, απόφαση να καταβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος ταμειακά διαθέσιμα 1,5 εκατ. ευρώ, αποδεχόμενο τις όποιες ενστάσεις αναφέρονται στο πρόσφατο ψήφισμα της ΚΕΔΕ λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και το ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν οι Δήμοι εάν θα τους καταβληθεί η χρηματοδότηση του Μαΐου από την Κυβέρνηση.

Ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου

Να σημειώσουμε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Βέροιας με ημερομηνία 24 Απριλίου 2015 ανέρχονται σε 4.049.536 ευρώ από τα οποία αφαιρούνται τα 2,5 περίπου εκ. που είναι δεσμευμένες πιστώσεων που εξαιρούνται. Άρα το αδέσμευτο ποσό που μπορεί να διατεθεί από τον Δήμο στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι 1,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο σχετικός πίνακας που υπογράφεται από τον Διευθυντή Οικονομικών του Δήμου έχει ως εξής:

Η απόφαση της ΚΕΔΕ

 Η συζήτηση βασίστηκε στην απόφαση της ΚΕΔΕ που αναφέρει:

-Αποτιμήθηκε θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

-Επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

-Αναμένουμε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων, να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

-Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο   Συνέδριό μας από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας.

-Παράλληλα θα αποστείλουμε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητήσουμε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων. Να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.

«Μπορεί να υπάρξει πρακτικό πρόβλημα, δεν γνωρίζουμε εάν μέχρι τις 10 Μαΐου θα χρηματοδοτηθούμε από ΚΑΠ και ΣΑΤΑ. Γι’ αυτό προτείνω να ληφθεί μία κατ’ αρχήν απόφαση που θα αντικατοπτρίζει τη θέληση του Σώματος να ανοιχτεί λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να είμαστε έτοιμοι, και αν χρειαστεί να επανεξετάσουμε το θέμα σε περίπτωση επανατοποθέτησης της ΚΕΔΕ. Τότε θα ξανασυνεδριάσουμε εκτάκτως», πρότεινα συγκεκριμένα ο Δήμαρχος στηλιτεύοντας ωστόσο ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης για πράξη νομοθετικού περιεχομένου που γνωστοποιήθηκε στους Δήμους με μια απλή ανακοίνωση.

Τοποθετήσεις συμβούλων

Στην πλειοψηφία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο συμφώνησαν με την στήριξη της κυβέρνησης στην παρούσα φάση, αφού στο διά ταύτα δήλωσαν:

Γ. Παπαγιάννης: «πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να συμφωνήσουμε, να βάλουμε πλάτη αλλά να πιέζουμε πολιτικά ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου».

Ν. Μπέκης: «Η στήριξη στην κυβέρνηση είναι στήριξη στη χώρα και τις προοπτικές της. Αξιοσημείωτο είναι ότι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που δέχθηκαν τόσα πολλά ελέω μνημονίου διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση ζητάει να στηριχθεί η χώρα. Στηλίτευσε επίσης την έλλειψη διαλόγου για να εκφράσουν οι δήμοι τη γνώμη τους, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Α. Μαρκούλης: «Οι ΟΤΑ είναι μέλος του ευρύτερου οργανισμού του κράτους και σ’ αυτή τη βάση θα πρέπει να συνταχθούμε έχοντας όλες τις ενστάσεις αλλά να ορίσουμε και το σκοπό. Δηλαδή να μην πληρώσουν και πάλι οι φτωχοί στο τέλος την κρίση».

Γ. Μελιόπουλος: «Η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τους δανειστές αρπάζει τα αποθεματικά των Δήμων και των πολιτών. Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου να μη συναινέσουν σ’ αυτή την αρπαγή. Επίσης κατέθεσε ψήφισμα αντίθεσης και καταδίκης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (έλαβε πέντε υπέρ).

Α. Καγκελίδης: «Επιτακτική σήμερα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η διάθεση του ποσού ώστε να βοηθήσει ο Δήμος το κράτος».

Ζ. Πατσίκας: «Όλοι επικαλούνται το πατριωτικό καθήκον, όταν φτάσει όμως το θέμα στις καταθέσεις θα ανεβούν όλοι στα κάγκελα . Δεν αντιμετωπίζουμε το δημόσιο χρήμα σαν είναι δικό μας. Δεν το πονάμε».

Αθ. Αποστολόπουλος: «Δεν είναι στις αρχές της αριστεράς όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε το επείγον του θέματος, από τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας που πρέπει να δώσει τη μεγάλη μάχη για την πατρίδα. Είναι πράξη ανάγκης και ο Δήμος δεν παθαίνει καμία ζημιά».

Θ. Κορωνάς: «Από τη στιγμή που η ΚΕΔΕ έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές, να εφαρμόσουμε τις προφορικές διαπιστεύσεις και να δώσουμε τα χρήματα. Να τα καταθέσει μάλιστα ο Δήμαρχος μέχρι την Παρασκευή».

Γ. Σοφιανίδης: «Θα πρέπει να δοθούν. Είναι μία πατριωτική ενέργεια, είναι μία στιγμή ευθύνης και όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη».

Χρ. Κούτρας: «Ζητώ τα χρήματα του Δήμου να τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησης διότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Το κούρεμα των καταθέσεων».

Γ. Γουλτίδης: «Όταν το κράτος χρειάζεται τα χρήματα δεν μπορούμε να βάζουμε όρους».

Στ. Ασλάνογλου: «Πρέπει να δοθούν όταν η ανάγκη το ζητά».

Β. Λυκοστράτης: «Να περιμένουμε μέχρι της 7 Μαΐου την απάντηση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και μετά να τα καταθέσουμε. Εάν όμως δε ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση και στην περίπτωση που δεν δεχθούν τις εξαιρέσεις τότε θα πρέπει να ξανασυνεδριάσουμε».

Ακολούθησαν και κάποιες δευτερολογίες οι οποίες δεν άλλαξαν την απόφαση του Σώματος,

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...