Γέφυρα Κούσιου. Εκκαθάριση και επαναδημοπράτηση  με νέα οικονομοτεχνική μελέτη

Γέφυρα Κούσιου. Εκκαθάριση και επαναδημοπράτηση με νέα οικονομοτεχνική μελέτη

Σε Γέφυρα των αναστεναγμών εξελίσσεται η κατασκευή της γέφυρας Κούσιου, με πρώτο «αναστενάρη» τον δωρητή ο οποίος μας δήλωσε, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ότι μετάνιωσε για τη δωρεά αλλά τώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να πάρει πίσω τα χρήματα. Μονόδρομος λοιπόν η συνέχιση και ολοκλήρωση της γέφυρας με όποιο κόστος, αφού αυτή τη στιγμή το κοντέρ μηδενίζει, θα ξαναγίνει προϋπολογισμός για το εάν φτάνουν τα χρήματα, ενώ κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα για τον χρόνο αποπεράτωσης.

 

Το ιστορικό της εργολαβίας

Η συζήτηση που εξελίχθηκε και πάλι με εκρήξεις και συγκρούσεις στο Σώμα, ξεκίνησε με τη βασική εισήγηση του Προϊσταμένου Τεχνικών κ. Βουτσιλά ο οποίος αναφέρθηκε στο σύντομο ιστορικό της εργολαβίας. Όπως εξιστόρησε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στις 9/11/09 με την 658/09 απόφαση του αποδέχτηκε & ενέκρινε την μελέτη του έργου όπως συντάχθηκε από το μελετητικό γραφείο του “ Μαυράκης & Συνεργάτες Α.Ε.” με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Για την κατασκευή του έργου είχε συνταχθεί η *%/2υ09- μελέτη προϋπολογισμού 3,155,000.00 €.

Στις 7/7/2010 υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση του έργου μεταξύ του αναδόχου και της Δημάρχου Βέροιας ποσού 2,080,152.11 € (με ΦΠΑ).

Με την συμπληρωματική μελέτη αντιστήριξης του πρανούς και στήριξης του αρχαίου τοίχους εγκρίθηκε η 1η συμπληρωματική σύμβαση που υπογράφηκε στις 28/09/2012 ποσού 141,382.27 ( με ΦΠΑ). Το αντικείμενο της 1ης Σ.Σ.Ε. έχει ολοκληρωθεί.

Ο ανάδοχος μετά από συνεχείς οχλήσεις- ειδικές προσκλήσεις και προστριβές προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης των ικριωμάτων στο μελετητικό γραφείο του κ. Μαυράκη Ιωάννη στη Θεσσαλονίκη. Η Υπηρεσία αποδέχτηκε την μελέτη ικριωμάτων με την μορφή δικτυωμάτων χωρίς παρατηρήσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την υπ’ αριθμό 427/16.07.2012 απόφαση του ενέκρινε την σχετική μελέτη.

Η σύνταξη της μελέτης ικριωμάτων, ζητήθηκε εκ μέρους της υπηρεσίας από τον ανάδοχο ως συμβατική του υποχρέωση. Ο ανάδοχος αμφισβήτησε την υποχρέωση αυτή, αλλά τελικά pt την απόφαση 6013/15.06.2012 του Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ η σύνταξη της μελέτης είναι υποχρέωση του αναδόχου χωρίς το δικαίωμα αμοιβής.

Στη συνέχεια ο εργολάβος θεωρώντας τα ικριώματα εξωσυμβατικά προχώρησε σε προσφυγές στο Περιφερειακό συμβούλιο Δημοσίων έργων της Π.Κ.Μ. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης με τις 9640/13.09.2012 & 5215/3.6.2013 αποφάσεις του αποδέχτηκε τις προσφυγές του αναδόχου και ζήτησε η κατασκευή των ικριωμάτων να αποζημιωθεί ιδιαίτερα (σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων η έγκριση της εθνικής τεχνικής προδιαγραφής ΕΤΕΠ ΕΛΟΤ 1501-01-03-00-00 (ικριώματα) που έγινε Νόμος του κράτους με το ΦΕΚ 2221Β της 30/07/2012 και σε αυτήν στηρίχτηκε η απόφαση του Γ.Γ.Α.Δ.Μ.Θ. στην αποδοχή των αιτήσεων θεραπείας του εργολάβου). Για την εφαρμογή των αποφάσεων του Γ.Γ.Α.Δ.Μ.Θ. συντάχθηκε ο 5ος ΑΠΕ & το 4° Π.Κ.Ν.Τ.Μ.Ε που περιείχε και την 2η Συμπληρωματική σύμβαση εργασιών. Η κατασκευή των δικτυωμάτων αποζημιώνονταν ξεχωριστά στον ΑΠΕ, απομειωμένη με ένα ποσό κατασκευής συμβατικών ικριωμάτων (που θεωρητικά συμπεριλαμβανόταν στην τιμή σκυροδέματος του φορέα) σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων.

Στη συνέχεια η 2η Συμπληρωματική Σύμβαση εστάλη για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο Αθηνών και κατόπιν θα ακολουθούσε η υπογραφή και εφαρμογή της 2ης Σ.Σ.Ε. Στις 27/2/2014 κοινοποιήθηκε στον Δήμο Βέροιας η 46/2014 απορριπτική Πράξη του Ε’ κλιμακίου του ελεγκτικού συνεδρίου σχετική για την 2η Σ.Σ.Ε. Η οικονομική επιτροπή Δήμου Βέροιας με την 150/2014 απόφαση της αποφάσισε την άσκηση προσφυγής (αίτηση ανάκλησης) κατά της 46/2014 πράξης. Τελικώς με την οριστική 2036/2014 πράξη του IV κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίθηκε το σχέδιο της 2ης συμπληρωματικής σύμβασης εργασιών και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να εκτελεστούν περαιτέρω εργασίες στο έργο.

Στο έργο χορηγήθηκαν συνολικά παρατάσεις της συνολικής προθεσμίας μέχρι τις 17/2/2014. Με αποφάσεις Διευθυντή Τ.Υ.Δ.Β. διεκόπησαν οι εργασίες στις 9/1/2014 και ξανά στις 23/4/2014.

Στο έργο δεν εκτελούταν καμία εργασία. Μετά την απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου για την 2η συμπληρωματική σύμβαση που περιείχε την αποζημίωση του κόστους των δικτυωμάτων εκδόθηκε απόφαση διάλυσης εργολαβίας από την Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών και η εργολαβία διαλύθηκε στις 31/07/2014. Μετά την διάλυση της σύμβασης, η αποδοχή της οποίας επέχει τη θέση της βεβαίωσης για την περαίωση των εργασιών, η Υπηρεσία, σύμφωνα με την νομοθεσία, θα προβεί στην παραλαβή του έργου. Η Υπηρεσία ανέμενε την σύνταξη των τελικών επιμετρήσεων του έργου από τον εργολάβο.

Η Υπηρεσία θεωρεί ότι η προθεσμία παρήλθε χωρίς να κατατεθούν τελικές επιμετρήσεις, και θα προβεί στην σύνταξη των τελικών επιμετρήσεων. Επιπρόσθετα επειδή η επιτροπή προσωρινής παραλαβής παραλαμβάνει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τις εκτελεσμένες εργασίες, θα πρέπει να γίνει και κάθε αναγκαίος έλεγχος παράλληλα με την σύνταξη, των τελικών επιμετρήσεων.

Η Υπηρεσία για την αποτύπωση των τμημάτων του έργου όπως αυτά κατασκευάστηκαν (γεωμετρική αποτύπωση) και την παραβολή τους με αυτά της μελέτης, αλλά και για διατύπωση άποψης επί των υπολοίπων ενεργειών θα έχει την συνδρομή εξωτερικού συνεργάτη-εμπειρογνόμωνα όπως αποφασίστηκε με την 223/2015 απόφαση Δ.Σ.

Η Υπηρεσία κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια κατ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την υλοποίηση του έργου, πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν και η εργολαβία διαλύθηκε. Τα επόμενα βήματα είναι η εκκαθάριση της υπάρχουσας εργολαβίας και η επαναδημοπράτηση με νέα τεύχη οικονομοτεχνικής μελέτης».

Οι λάθος επιλογές

 Ακολούθησαν πλήθος ερωτήσεων που άλλες απαντήθηκαν και άλλες όχι (τουλάχιστον ικανοποιητικά για κάποιους συμβούλους) ενώ από την πλευρά των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για λάθη στην επιλογή του εργολάβου ο οποίος, όπως είπε, έπρεπε να είχε βγει έκπτωτος, το συντομότερο. Επ’ αυτού συμφώνησε και ο παραβρισκόμενος στη συνεδρίαση τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Καπετάνιος που έκανε λόγο και για λάθη στην κατασκευή, όπως εσφαλμένη σκυροδέτηση κ.ά.

Βέβαια, ο Δήμος τελείωσε με τον εργολάβο όμως υπάρχει ένα περιθώριο αποζημίωσής του και γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το θέμα, το οποίο μπαίνει και σε διαδικασία ενστάσεων και αιτήσεων θεραπείας, με σκοπό ωστόσο να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το στάδιο αυτό.

Να θυμίσουμε ότι η αρχή του «κακού» προέκυψε από το γεγονός ότι στο φάκελο της μελέτης δεν υπήρχε το κομμάτι της μελέτης των ικριωμάτων το οποίο εκτιμήθηκε ως λάθος και σφάλμα και από το περιφερειακό συμβούλιο και από το ελεγκτικό συνέδριο. Όμως η γνώμη δικηγόρου από την Αθήνα που έλαβε ο Δήμος, έλεγε ότι δεν συνέφερε να κηρυχθεί έκπτωτος τότε ο εργολάβος, αλλά να βρεθεί μία λύση με την προσθήκη νέας μελέτης ώστε να συνεχιστεί το έργο. Η κοινή λύση δεν μπόρεσε να βρεθεί και η υπόθεση οδηγήθηκε στο κενό ενώ έπρεπε να διευθετηθεί και το ποιος θα αναλάβει το κόστος των ικριωμάτων. Τελικά η μελέτη έχει ξεκινήσει και θα παραδοθεί τα Χριστούγεννα χωρίς έξτρα επιβάρυνση του Δήμου. Όσο για τα χρήματα της δωρεάς, όπως διαβεβαιώθηκε διατέθηκε ήδη το 45% του ποσού το οποίο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών αντιστοιχεί στο ποσοστό του έργου που έχει ήδη γίνει.

Μετά λοιπόν τη διάλυση της εργολαβίας τα επόμενα βήματα για τη γέφυρα Κούσιου θα είναι η εκκαθάριση και η επαναδημοπράτηση με νέα οικονομοτεχνική μελέτη.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...