Φεστιβάλ υδροκίνησης από το ΚΠΕ και το Μετσόβιο στη Νάουσα. Ή: η αυτονόητη αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού

Φεστιβάλ υδροκίνησης από το ΚΠΕ και το Μετσόβιο στη Νάουσα. Ή: η αυτονόητη αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Φεστιβάλ Υδροκίνησης στις 24-26 Απριλίου με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα των υδροκίνητων εγκαταστάσεων που διαθέτει η πόλη της Νάουσας. Το Φεστιβάλ οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος RESTORHYDROintelligentEnergyEurope. Σκοπός της δράσης να προβληθούν οι δυνατότητες που διαθέτει η πόλη για την αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων υδροκίνησης για την παραγωγή ενέργειας αλλά και για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

Συμμετείχαν 83 εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με την Υδροκίνηση και 31 μηχανικοί – μηχανολόγοι, λαογράφοι και ιστορικοί που ασχολούνται με την μελέτη μύλων και γενικότερα των Υδροκίνητων εγκαταστάσεων της χώρας μας.

Την Παρασκευή 24 Απριλίου στα ΕΡΙΑ παρουσιάστηκαν οι στόχοι της δράσης από την Υπεύθυνη του ΚΠΕ κα. Στυλιανού Λιάνα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ Μάντσιος μίλησε για το όραμα του δήμου για τις υδροκίνητες κλειστές μονάδες της πόλης και ακολούθησε animationγια τη χρήση του νερού ως πηγή ενέργειας από το NIFF. Το Σάββατο 25 Απριλίου γνωρίσαμε την υδροκίνητη εγκατάσταση του εργοστασίου ΠΕΛΛΑ ΟΛΥΜΠΟΣ, τη δέση του εργοστασίου  ΥΦΕΝ. Στο κτήριο Μούγγρη μάς καλοδέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο και η μελίρρυτη Ευγενία Ζάλιου μίλησε για την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, η κα Φανή Σιπητάνου δίδαξε τους παραβρισκόμενους τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακής πίτας συνοδεία  ξινόμαυρου του κτήματος Κυρ Γιάννη, ενώ η εξαιρετική κα. Φανούλα Σιώπη μας μίλησε για τη διαδικασία παραγωγής κουκουλιών και μεταξιού. Στο μύλο του Μάκη ο Θανάσης Αήγγης περιέγραψε τον τρόπο άλεσης του σουσαμιού, το οινοποιείο ΒΑΕΝΙ παρουσίασε τα κρασιά του συνοδευόμενα με λιχουδιές με βάση το σουσάμι και το ταχίνι, ενώ η παραμυθού Κατερίνα Κλεάρχου είπε παραμύθια για μύλους. Στο χώρο των εικαστικών εργαστηρίων οι Νίκος Μπλιάτκας, Μαρία Παπαδοπούλου και Θάνος Ζιάκας δίδαξαν μεθόδους αποτύπωσης φτερωτών και υδροτροχών. Οι Βάλια Αμοιρίδου και Γιώργος Αδαμίδης παρουσίασαν στα ΕΡΙΑ ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για νερόμυλους όπως υλοποιείται στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στον χώρο ΝΑΙΑΣ οι Δήμητρα Μητρέντζη και Γιάννης Μαρμαράς παρουσίασαν μια εκπληκτική εκπαιδευτική πρόταση  για τη διδασκαλία του νερού, ακολούθησε δράση θεατρικής έκφρασης με τις ηθοποιούς Λουκία Ορφανίδου και Κωνσταντίνα Λάλλου.

Στο πλακόστρωτο του πάρκου το Λύκειο Ελληνίδων προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε παραδοσιακούς χορούς της Νάουσας. Το βράδυ του Σαββάτου σημαντικοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην αξιοποίηση της Υδροκίνησης ως τρόπου βιώσιμης ανάπτυξης. Ομιλητές ήταν οι Παπαντώνης Δημήτρης αναπληρωτής Πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μανωλάκος Δημήτρης μηχανολόγος μηχανικός του Μετσόβιου, Νομικός Στέφανος αρχιτέκτονας μηχανικός, πρόεδρος του Ινστιτούτου ελληνικών μύλων και της ελληνικής εταιρίας Εθνολογίας, Λεκού Όλγα από το Υπουργείο Πολιτισμού, Οικονόμου Ανδρομάχη κύρια ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και άλλοι σημαντικοί ομιλητές. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τεληγιαννίδης εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη κ Καλαϊτζίδη, ο σχολικός σύμβουλος κ. Σταγιόπουλος Πέτρος εκ μέρους του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη και ο οικοδεσπότης στην πόλη δήμαρχος Νάουσας κ Κουτσογιάννης ο οποίος και αναφέρθηκε στους στόχους του δήμου για την αξιοποίηση των δημοτικών υδροκίνητων εγκαταστάσεων της πόλης μας.

 

Την Κυριακή 26 Απριλίου το πρωί έγινε γνωριμία με υδροκίνητες εγκαταστάσεις στην Έδεσσα, Μαρίνα και Γιαννακοχώρι ενώ το απόγευμα στα ΕΡΙΑ ο πατέρας Στυλιανός Μακρής μίλησε για το «νερό στην ορθόδοξη Θρησκεία», προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Νάουσα» του κ. Αντιφάκου, παρουσιάστηκαν τραγούδια για το νερό από τη νεανική χορωδία της Ιεράς μητρόπολης υπό τη διεύθυνση της κας. Πέτκου  και θεματική χορογραφία  από το μπαλέτο της Ευξείνου Λέσχης υπό την καθοδήγηση της κας. Μπράτση.

 

Φεστιβάλ Υδροκίνησης πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη από την Ισπανία μέχρι τη Ρωσία με το θεματικό τίτλο milldaysμε στόχο την ανάδειξη των Υδροκίνητων εγκαταστάσεων που διαθέτει κάθε περιοχή. Στη χώρα μας  είναι η πρώτη φορά που υλοποιήθηκε σχετική δράση.  Θεωρούμε πως η συνέχιση του Φεστιβάλ μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την πόλη της Νάουσας και επιβάλλεται να συνεχιστεί τόσο στη Νάουσα προβάλλοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όσο και σε άλλες περιοχές δεν είναι δε τυχαίο ότι ενθουσίασε ιδιοκτήτες μύλων στην Πελοπόννησο  που πρότειναν την επόμενη χρονιά να υλοποιηθεί το Φεστιβάλ στις δικές τους περιοχές.

 

 

Το Φεστιβάλ υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και του Δήμου Νάουσας. Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Νάουσας ευχαριστεί την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαιτζίδη, τον Περιφερειακό σύμβουλο κ. Τεληγιαννίδη και τους  συνεργάτες τους για την ουσιαστική βοήθεια τους στη υλοποίηση της δράσης. Επίσης ευχαριστεί την κα Καλπαξίδου Σοφία πρόεδρο και τον κ Χατζηστυλλή  Κώστα σύμβουλο της κοινότητας Νάουσας για την συνεργασία τους, όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν και τους  εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της και εργάστηκαν για την προβολή της πόλης της Νάουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...