Διεθνής διημερίδα στη Βέροια 1 και 2 Νοεμβρίου. Τ. Σιδηρόπουλος: Για πρώτη φορά ένα συνέδριο θα «μιλήσει» στοχευμένα και απροκάλυπτα για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Διεθνής διημερίδα στη Βέροια 1 και 2 Νοεμβρίου. Τ. Σιδηρόπουλος: Για πρώτη φορά ένα συνέδριο θα «μιλήσει» στοχευμένα και απροκάλυπτα για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ανηλίκων είναι μία παγκόσμια πραγματικότητα, είναι πανελλαδική είναι και τοπική. Αυτό που κάνει την όποια διαφορά σήμερα, είναι ότι μπροστά στην έξαρση του φαινομένου, η άλλη πλευρά, ο χώρος δηλαδή αντιμετώπισής της, οργανώνεται και οδηγεί πλέον τα περιστατικά στα δικαστήρια.

Για την αναγκαιότητα ακόμη μεγαλύτερης οργάνωσης όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτών, ο Σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί» (ΠγΠ) διοργανώνει μία διεθνή διημερίδα στη Βέροια, για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και πιο συγκεκριμένα, για τη συμβολή στη συλλογική, μεθοδική και εξειδικευμένη αντιμετώπισή της. Ίσως είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου που θα μιλήσει στοχευμένα και απροκάλυπτα για το θέμα αυτό.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τη διημερίδα, ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» κ. Τέλης Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι ο Σύλλογος μπορεί πλέον να τεκμηριώσει τη σοβαρότητα των περιστατικών και στην περιοχή μας (Ημαθία) η οποία κινείται στον πανελλαδικό υψηλό μέσο όρο.

«Τους τελευταίους μήνες πήγαμε τρεις φορές στα δικαστήρια με βαριές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτά, κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθούν», τόνισε. Και θα ειπωθούν στη διεθνή διημερίδα, στις 1 και 2 Νοεμβρίου στη Βέροια, με δύο στοχεύσεις: τη δημοσιοποίηση του προβλήματος και την ανταλλαγή απόψεων από ειδικούς – βαριά ονόματα στον τομέα τους – ώστε να οργανωθούν άπαντες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος που βρίσκεται σε έξαρση.

«Δεν υπάρχει η γνώση για το πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό, από την αρχή μέχρι το τέλος, τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες» πρόσθεσε ο κ. Σιδηρόπουλος, καλώντας όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς, δικηγόρους γιατρούς, αστυνομικούς και πολίτες, να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των ειδικών και να ενημερωθούν πολύπλευρα ώστε να αναπτυχθεί μία ουσιαστική σχέση συνεργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που δουλεύουν για τη διημερίδα:

-Αναγνώστου Ειρήνη Σχολική Ψυχολόγος, Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

-Βαρακλής Μάνος Εκπαιδευτικός, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου

-Καλαϊτζίδου Αθανασία Κοινωνική Λειτουργός, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

-Καπετανάκης Δημήτρης Λογοτέχνης, εθελοντής της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

-Κατσαβού Μαριάννα Γραμματέας Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βέροιας

-Κορώνας Θεόφιλος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού Δήμου Βέροιας

-Μπατζιάκας Δημήτρης Δικηγόρος, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας

-Μπιδέρης Αντώνης Δικηγόρος, εθελοντής της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

-Νιώπα Θεοδώρα Κοινωνική Λειτουργός - Διευθύντρια Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

-Σιδηρόπουλος Αριστοτέλης Πρόεδρος Πρωτοβουλίας για το Παιδί

Η κα Καλαϊτζίδου αναφέρθηκε σε σχετικό άρθρο του νόμου που βάζει όρια για την προστασία των θυμάτων και τόνισε ότι η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Ημαθίας που εμπλέκεται κυρίως στη διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης, αντιμετώπισε φέτος πέντε περιστατικά, επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη βάζει πλέον σε μια πιο σωστή βάση τα θέματα αυτά.

Από την πλευρά της η κα Κατσαβού μίλησε για την εμπλοκή της Εισαγγελίας ανηλίκων, υπογραμμίζοντας την βοήθεια, από την πλευρά της «ΠγΠ», στην καταγραφή των θυμάτων που, όπως είπε, αυξάνονται ραγδαία.

«Είναι απογοητευτικά τα νούμερα, η Εισαγγελία συνεργάζεται με τρεις ομάδες Προστασίας Ανηλίκων (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια) και είναι πάντα ανοιχτή η πόρτα της και τα αυτιά της για όποιον πολίτη θέλει να καταγγείλει ένα περιστατικό» δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι τηρείται το απόρρητο για τα κακοποιημένα παιδιά.

Διευκρίνισε επίσης – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – ότι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων αντιμετωπίζεται από τη Δικαιοσύνη, ως κακούργημα.

Η ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου έδωσε έμφαση στον ουσιαστικό στόχο της διημερίδας, που πρέπει να είναι η δικτύωση των φορέων στη δημιουργία δομών για το χειρισμό και την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ έθιξε και τις περιπτώσεις παρενόχλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες, που αποτελούν «σιωπηλά» θύματα. «Πρέπει να ανοίξουμε δημόσια το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης κι αυτή η αρχή, γίνεται με τη διημερίδα της «Πρωτοβουλίας» σε μια μικρή πόλη» πρόσθεσε.

«Να μιλήσουμε με αλήθειες και πραγματικά δεδομένα. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που έχουν αποκαλυφθεί από τον Σύλλογο της Πρωτοβουλίας» είπε ο κ. Κορωνάς, χαρακτηρίζοντας επίσης σημαντικό εργαλείο εξέλιξης της λειτουργία του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος στη Βέροια, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, για τη διάγνωση, τεκμηρίωση και απόδοση των περιστατικών και αποκατάσταση των θυμάτων.

Την σημαντική συμβολή της συλλογικής προσπάθειας επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης, με τη συνεργασία φορέων, εισαγγελίας, αστυνομίας και πολιτών, ενώ την προσπάθεια χαιρέτισε με τον δικό του τρόπο ο κ. Μπατζιάκας σχολιάζοντας τους συμβολισμούς στο εικαστικό εξώφυλλο του προγράμματος.

Τέλος, ο κ. Βαρακλής μίλησε για την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών που λειτουργούν «υποψιασμένοι» στο ενδεχόμενο τέτοιων περιστατικών σε μαθητές των σχολείων τους, προσπαθώντας να μεταφέρουν αρμοδίως την κατάσταση, αφού πολλά παιδιά φοβούνται να μιλήσουν τα ίδια.

Οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου στο Χώρο Τεχνών με τις εισηγήσεις σημαντικών επιστημόνων και εκπροσώπων ειδικών φορέων και στις 2 Νοεμβρίου οι εργασίες, που περιλαμβάνουν εξειδικευμένα εργαστήρια, μεταφέρονται, από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη σε μεγαλύτερη αίθουσα του ξενοδοχείου Αιγές, λόγω χωρητικότητας εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής που προέκυψε πανελλαδικά.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας και ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Βίκυ Φλέσσα στις «Πρωινές Σημειώσεις»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Βίκυ Φλέσσα στις «Πρωινές...

Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Τετάρτης 8 Μαΐου με τη...

Η συγγραφέας Ι. Καρυστιάνη για την Παναγία των Παρισίων και για τις «Χίλιες Ανάσες»

Η συγγραφέας Ι. Καρυστιάνη για την Παναγία των...

-Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Τρίτης 16 Απριλίου με τη...

Ο Γεράσιμος Καλλιγάς για τα βεροιώτικα προξενιά και τους γάμους τον 19ο αιώνα«Πρωινές Σημειώσεις

Ο Γεράσιμος Καλλιγάς για τα βεροιώτικα προξενιά και...

-Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Δευτέρας 15 Απριλίου με...

Απόστολος Ιωσηφίδης: Πώς διαμορφώνονται τα νέα Δημοτικά Συμβούλια με την απλή αναλογική

Απόστολος Ιωσηφίδης: Πώς διαμορφώνονται τα νέα...

Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Παρασκευής 8  Μαρτίου με...

Τι προτείνουν στους υποψήφιους οι εθελοντές καθαριότητας Βέροιας «Πρωινές σημειώσεις»

Τι προτείνουν στους υποψήφιους οι εθελοντές...

Είναι απίστευτες οι ποσότητες σκουπιδιών που μαζεύουν...

Η Φιλομήλα Λαπατά μιλάει για τον «Διχασμό»,  στις «Πρωινές σημειώσεις»

Η Φιλομήλα Λαπατά μιλάει για τον «Διχασμό», στις...

Στις  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου με...

Δ. Διαμαντόπουλος για συγχωνεύσεις σχολείων…Τι λέει προς τους συναδέλφους του με τη  λήξη της θητείας του

Δ. Διαμαντόπουλος για συγχωνεύσεις σχολείων…Τι λέει...

Στις  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου με...

Ο ζωγράφος Νίκος Τσιαπάρας στις «Πρωινές σημειώσεις»

Ο ζωγράφος Νίκος Τσιαπάρας στις «Πρωινές σημειώσεις»

Στην εκπομπή  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 11...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Τετάρτης 8 Μαΐου με τη Σοφία Γκαγκούση:--Μιλάμε με την υποψήφια ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Βίκυ Φλέσσα, με αφορμή τη σημερινή της επίσκεψη στη Βέροια. Εξηγεί τους λόγους της...

-Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Τρίτης 16 Απριλίου με τη Σοφία Γκαγκούση:Με αφορμή το νέο της βιβλίο «ΧΙΛΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και  παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη, στη Βέροια,...

-Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Δευτέρας 15 Απριλίου με τη Σοφία Γκαγκούση:-Ο Γεράσιμος Καλλιγάς μας μιλάει για τα βεροιώτικα προξενιά, τους γάμους και τα προικοσύμφωνα, γραμμένα στη βεροιώτικη διάλεκτο, τον...

Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Παρασκευής 8  Μαρτίου με τη Σοφία Γκαγκούση:Ο επιστημονικός συνεργάτης, στέλεχος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Ιωσηφίδης μας ενημερώνει για το Κλεισθένη, την απλή...