Η πρόταση της ΄Δημοτικής Ανανέωσης΄ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων του δήμου Νάουσας

Η πρόταση της ΄Δημοτικής Ανανέωσης΄ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων του δήμου Νάουσας

Την ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Νάουσας παρέδωσε στις  Μαΐου, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ανανέωση» τέως Δήμαρχος Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Στο πρώτο μέρος της πρότασης, γίνεται αναλυτική παρουσίαση των συγκροτημένων παρεμβάσεων και έργων που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2003-2014 στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων  (όπως το οριστικό κλείσιμο μετά από 30 χρόνια όλων των χωματερών του δήμου και τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ Έδεσσας, την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης από το 2005 που μείωσε σταδιακά των όγκο των απορριμμάτων περίπου κατά 40%, την εφαρμογή του μέτρου της νυχτερινής αποκομιδής κ.ά.). Επίσης, παρουσιάζονται αναλυτικά τα μεγάλα έργα υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκ. ευρώ, τα οποία η διοίκηση του κ. Καραμπατζού πέτυχε να εντάξει στο ΕΣΠΑ με 100% χρηματοδότηση (κατασκευή ΣΜΑ στην περιοχή των Μονοσπίτων,  προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού μεταφοράς απορριμμάτων, αποκατάσταση των πρώην ΧΑΔΑ, την εφαρμογή προγράμματος τηλεματικής στη διαχείριση των απορριμματοφόρων του Δήμου κλπ.), έργα τα οποία παραδόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην δημοτική αρχή του κ. Κουτσογιάννη και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. 

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες αναλύονται σε δώδεκα (12) επιμέρους δράσεις-έργα με στόχους:

Τη βιώσιμη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της Νάουσας

Τη μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων που πρέπει να οδηγηθούν σε ταφή

Στην αξιοποίηση-ανακύκλωση των απορριμμάτων για την παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών.

Στην αξιοποίηση του προϊόντος της οικιακής κομποστοποίησης για διάθεση σε κήπους και αγρούς.

Στην αναβάθμιση της εικόνας στης πόλης, μέσα από την υιοθέτηση της στρατηγικής μείωσης της παραγωγής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων της, τη μετατροπή της σε μία «κοινωνία της ανακύκλωσης» και την απόκτηση μιας πράσινης ταυτότητας στον τομέα της καθαριότητας και της ορθολογικής διαχείριση των απορριμμάτων. 

Στην εξοικονόμηση πόρων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας των δημοτών με στόχο την ελάφρυνση των δημοτών από την μη απευκταία αυξανόμενη τιμή των δημοτικών τελών για την κάλυψη των επερχόμενων δαπανών μεταφόρτωσης και υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, όσο και την εν γένει αξιοποίησή τους σε νέες «πράσινες» δραστηριότητες.

Στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους/μαθητές και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γενικότερα σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων & ανακύκλωσης και την σταδιακή υιοθέτηση πρακτικών μείωσης της παραγωγής τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της βιωσιμότητας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος γενικότερα. 

       Όλες οι ανωτέρω προτάσεις στόχο έχουν την προοπτική δημιουργίας μιας «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ» και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντός μας. 

 

Στην πρόταση επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση που οι προτάσεις της «Δημοτικής Ανανέωσης» θεωρηθούν χρήσιμες από τη δημοτική αρχή του κ. Κουτσογιάννη, μπορούν συμπληρωματικά να υποβληθούν τεχνικά στοιχεία και προϋπολογισμοί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...