Μέτρα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών από  την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας & Εθελοντισμού

Μέτρα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας & Εθελοντισμού

Στην περιοχή του Δήμου Βεροίας, όπως και σε άλλες περιοχές του Νομού Ημαθίας, καταγράφεται τους θερινούς μήνες μια σημαντική όχληση των κατοίκων από τα κουνούπια. Το πρόβλημα αυτό, με βάση και την εμπειρία των προηγούμενων ετών από την εμφάνιση κρουσμάτων λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα και από άποψη δημόσιας υγείας. 

Για την αντιμετώπιση των κουνουπιών υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια προγράμματα καταπολέμησης, τα οποία βασίζονταν κυρίως στη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, είτε μέσω επίγειων παρεμβάσεων σε αστικούς & περιαστικούς χώρους, είτε, μέσω της διενέργειας αεροψεκασμών σε ορυζώνες. 

Ο Δήμος Βεροίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί και φέτος πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Ωστόσο, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς την ενεργό συμμετοχή και των ίδιων των δημοτών, που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία του. Για το σκοπό αυτό  υπενθυμίζουμε στους δημότες ορισμένα απλά προληπτικά μέτρα που μπορούν και πρέπει να εφαρμόζονται από όλους μας, καθώς τα κουνούπια αναπτύσσονται και «φωλιάζουν» συχνά στις αυλές και στις βεράντες των σπιτιών μας. Γι’ αυτό χρειάζεται :

•Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) σε πόρτες, παράθυρα και οπές αερισμού και τακτικός έλεγχος για τη συντήρησή τους.

•Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (προσοχή στις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής).

•Χρήση κουνουπιέρας.

•Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από κουβάδες, γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων, λεκάνες και άλλα μέρη κάθε 4-5 μέρες, γιατί αποτελεί εστία αναπαραγωγής των κουνουπιών. Δοχεία που δεν χρησιμοποιούνται είναι καλύτερα να τοποθετούνται ανάποδα. Ακόμη, να καθαρίζονται συχνά από φύλλα τα λούκια, τα φρεάτια και τα αυλάκια και να επιδιορθώνουμε τυχόν σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή.

•Σε οικισμούς που υπάρχουν ανοιχτά αυλάκια απορροής ομβρίων υδάτων, θα πρέπει να μην αποχετεύονται σε αυτά οικιακά λύματα. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παράνομες αυτές συνδέσεις έχουν άμεση επίπτωση στη ατομική τους αλλά και στη δημόσια υγεία και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των εντόμων. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά.

•Όπου υπάρχουν οικόπεδα ακατοίκητα με κοιλότητες εδάφους, θα πρέπει να γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους τακτικός καθαρισμός της βλάστησης και πιθανή επιχωμάτωσή τους.

•Στα εγκαταλελειμμένα και νεοανεγειρόμενα σπίτια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, την απομάκρυνση σκουπιδιών, καθώς και την άντληση τυχόν λιμναζόντων υδάτων.

•Στις περιπτώσεις των οικόσιτων ζώων εντός κατοικημένων περιοχών θα πρέπει οι δημότες να λάβουν μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της ανάπτυξης εντόμων. Στο θέμα αυτό ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην εντομοκτονία της κοπροσωρού αλλά και στην τακτική απομάκρυνση της κόπρου απευθείας στους αγρούς.

•Τοποθέτηση σίτας Νο 16 στα ανοίγματα αερισμού των βόθρων.

•Χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) και κλιματιστικών.

•Συχνό κούρεμα του γρασιδιού, των θάμνων όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

•Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

•Χρήση ρούχων με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.

•Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δραστικές ουσίες:

- DEET (Ν, Ν-διαιθυλοτολουαμίδη)

- Πικαρδίνη (picardin) ή (icaridin) 

- Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου - IR3535

Τα παραπάνω και ιδιαίτερα η εξαφάνιση κάθε σημείου με λιμνάζοντα νερά, αποτελούν τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης που πρέπει να εφαρμόζονται πάντοτε από όλους μας, διότι οι προγραμματισμένοι ψεκασμοί που πρόκειται να λάβουν χώρα και φέτος, δεν αρκούν από μόνοι τους να λύσουν αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Πρέπει και μπορούμε όλοι από κοινού να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του.

Τέλος, ο Δήμος Βεροίας καλεί τους δημότες, στις περιπτώσεις που εντοπίζουν μεγαλύτερες πιθανές εστίες κουνουπιών όπως είναι σημεία όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, εγκαταλελειμμένα απορρίμματα, αυλάκια και κανάλια που πρέπει να καθαριστούν από τη βλάστηση, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια κτλ, να ενημερώνουν το ταχύτερο την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, στα τηλέφωνα 2331350575 και 2331350618.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΟΡΩΝΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...