Θετική η πρόταση για ενοποίηση μνημείων της Βέροιας σε μια διαδρομή

Θετική η πρόταση για ενοποίηση μνημείων της Βέροιας σε μια διαδρομή

Σε μια πρόταση-ιδέα που περιλαμβάνεται και στην εργασία του αναφέρθηκε ο Γιάννης Καμπούρης στην προχθεσινή παρουσίαση της εργασίας του περί πολιτισμού. Όπως είπε:

«Αφορά την ενοποίηση των χώρων του Βήματος του Απ. Παύλου, του Μεντρεσέ Τζαμί και του 3ου και 14ου δημοτικών σχολείων, για τη δημιουργίας ενός σημαντικού δυναμικού πολιτιστικού πόλου, ενός νέου δημόσιου χώρου. Η ενοποίηση τους μάλιστα, να επεκταθεί και προς τα παπάκια - για την ανάδειξη του νερού και του ρόλου που αυτό έπαιξε στην ιστορία της πόλης - αλλά και προς την πλατεία Ωρολογίου. Στα 3° και 14° δημοτικά προτείνεται να στεγάσουν το Μουσείο εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, επέκταση των παρεμβάσεων και στο υπόλοιπο τμήμα της πλατείας Ωρολογίου, ανάδειξη του Βυζαντινού πύργου, σύνδεση με τη συνοικία της Μπαρμπούτας, αξιοποίηση του κτιρίου των παλαιών δικαστηρίων, κλπ.

Τέλος ενοποίηση αυτών των δύο πόλων, με “επέκταση” - σύνδεση του νέου χώρου μέσω της οδού Μητροπόλεως και με την υπόλοιπη πόλη. Η οδός Μητροπόλεως μετατρέπεται σε μια πολιτιστική αρτηρία που διαπερνά το κέντρο της πόλης, ενώ μπορεί αν επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Μια αρτηρία που οδηγεί ακτινωτά σε άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Με αυτή αλλά και άλλες προτεινόμενες παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο η πόλη αποκτά μια νέα ταυτότητα, αναδεικνύονται τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά, εκπέμπει μια άλλη εικόνα. Μια εικόνα μοναδική που πραγματικά μπορεί να τη διαφοροποιήσει από άλλες πόλεις, να την αναδείξει, να την καταστήσει θελκτική».

Επί της πρότασης τοποθετήθηκε θετικά ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης, λέγοντας ότι θα συζητηθεί όχι μόνο αυτή αλλά και άλλες από τις προτάσεις του βιβλίου, με τη βοήθεια και του ίδιου του κ. Καμπούρη.

Σημαντική, θα συμπληρώναμε, είναι και η πρόταση του Δήμου, να γίνουν τα παλιά δικαστήρια της Πλατείας Ωρολογίου έδρα τουρισμού και βέβαια να ολοκληρωθεί κάποτε και η Πλατεία με το ρολόι της και την ορθή χρήση του χώρου (σιντριβάνι κ.λπ.) καθ’ ότι και η αισθητική είναι πολιτισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη και 13: Γιατί την θεωρούμε τόσο γρουσούζικη μέρα;

Τρίτη και 13: Γιατί την θεωρούμε τόσο γρουσούζικη μέρα;

Τρίτη και 13 γράφει σήμερα το ημερολόγιο και πολλοί...

«Βούλιαξε» η σχάρα και έγινε επικίνδυνη για τους πεζούς

«Βούλιαξε» η σχάρα και έγινε επικίνδυνη για τους...

Η σχάρα των ομβρίων που φαίνεται στη φωτογραφία,...

Πάει από Πατρίδα, Ηγουμενίτσα;

Πάει από Πατρίδα, Ηγουμενίτσα;

Η κίτρινη πινακίδα της φωτογραφίας βρίσκεται στο...

Τα μπάνια του «ΛΑΟΥ»

Τα μπάνια του «ΛΑΟΥ»

Βαρύ και θερμό ενημερωτικά το φετινό καλοκαίρι, με...

Μιχάλης Μουρατίδης: Ο απόδημος ελληνισμός είναι σαν  ακατέργαστο διαμάντι για την Ελλάδα

Μιχάλης Μουρατίδης: Ο απόδημος ελληνισμός είναι σαν ...

Πολύς λόγος έγινε τελευταία, λόγω των πρόσφατων...

Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από διακοπές

Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από διακοπές

Οι διακοπές, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, τον τόπο...

Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας: Κλειστή και φέτος το Δεκαπενταύγουστο!

Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας: Κλειστή και φέτος το...

Κλειστή θα παραμείνει και φέτος το Δεκαπενταύγουστο η...

Έναν χρόνο μετά ρωτάμε πάλι για τις δημόσιες τουαλέτες

Έναν χρόνο μετά ρωτάμε πάλι για τις δημόσιες τουαλέτες

Με μια σειρά δημοσιευμάτων από την παρούσα στήλη, αλλά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...