Για την ενημέρωση  των βαμβακοπαραγωγών

Για την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν. Ημαθίας ανακοινώθηκε το 1ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Αναφέρονται τα εξής: 1. Στόχοι

1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2 Αφορά στο διάστημα του φυτρώματος των φυτειών από κοτυληδόνα ως τέσσερα φύλλα και έχει στόχο την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

1.3 Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα καθώς και την ενημέρωση από τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων, να εφαρμόζει συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές και φυτοπροστασία στο σωστό χρόνο.

2. Διαπιστώσεις

2.1 Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο φύτρωμα, από κοτυληδόνα ως  τέσσερα φύλλα.

2.2 Παρατηρείται  πληθυσμός αφίδων και μικροί πληθυσμοί θρίπα.

2.3 Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του  χειμώνα και της άνοιξης  δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν  οι σωστές  καλλιεργητικές εργασίες για την προετοιμασία της σποροκλίνης. Για τον ίδιο λόγο, σε πολλά χωράφια παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα τα στελέχη των φυτών της προηγούμενης περιόδου. 

Αποτέλεσμα αυτών είναι τα βαμβάκια να φυτρώνουν με δυσκολία και να παρουσιάζουν στρες κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους.

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Οι παραγωγοί  θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους ανά 3 ημέρες τουλάχιστον ώστε να ελέγχουν τυχόν αύξηση ή μείωση του πληθυσμού των αφίδων και του θρίπα.

4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Την περίοδο αυτή οι πληθυσμοί των ωφέλιμων εντόμων είναι αρκετά υψηλοί με αποτέλεσμα να ελέγχουν αποτελεσματικά τους πληθυσμούς των αφίδων. Ως εκ τούτου συστήνονται ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μόνον όταν οι πληθυσμοί των αφίδων παραμένουν υψηλοί και επεκτείνονται στον αγρό για περισσότερο από επτά συνεχής ημέρες.

 Βεβιασμένοι ψεκασμοί οδηγούν στην μείωση των πληθυσμών των ωφελίμων με αποτέλεσμα την πρόωρη ανάπτυξη άλλων εχθρών (πχ τετρανύχου) ενώ ο στόχος από την αρχή της καλλιέργειας είναι να εγκατασταθεί σε κάθε αγρό ένας ικανός πληθυσμός ωφέλιμων εντόμων που υποστηρίζει ιδιαίτερα ικανοποιητικά την καλή φυτοπροστασία του αγρού καθόλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Στους αγρούς που παρατηρείται στρες των φυτών συστήνεται η χρήση διαφυλικων λιπάνσεων. Τονίζουμε ότι όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις ετικέτες τους .

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ 

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ   ΑΟΚ  καα

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΥΒΑΚΑΣ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια...

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης   επισκέφθηκε η Φρ. Καρασαρλίδου   για τα προβλήματα των σχολείων της Ημαθίας

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης επισκέφθηκε η Φρ....

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό...

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη Νάουσα

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη...

Παρελθόν αποτελεί πλέον η ξύλινη περίφραξη κατά...

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ   ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ERASMUS+  ΚΑ2 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ...

Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής...

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και ευνοϊκοί διακανονισμοί σε άτοκες δόσεις

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και...

- Για όσους αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο λόγω οφειλών…-...

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks - Δείτε το βίντεο!

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο λόγος για την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018], η πλημμελής γνώση της οποίας οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ότι δήθεν εκχωρούνται...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια ακόμη σχολική χρονιά η μεταφορά πολλών μαθητών  από και προς το σχολείο τους,  είναι ακόμα στον «αέρα».  Αν και  τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, σε ορισμένα...

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη,  επσικέφθηκε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και συζήτησε μαζί  του θέματα εκπαίδευσης...