Για την ενημέρωση  των βαμβακοπαραγωγών

Για την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν. Ημαθίας ανακοινώθηκε το 1ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Αναφέρονται τα εξής: 1. Στόχοι

1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2 Αφορά στο διάστημα του φυτρώματος των φυτειών από κοτυληδόνα ως τέσσερα φύλλα και έχει στόχο την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

1.3 Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα καθώς και την ενημέρωση από τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων, να εφαρμόζει συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές και φυτοπροστασία στο σωστό χρόνο.

2. Διαπιστώσεις

2.1 Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο φύτρωμα, από κοτυληδόνα ως  τέσσερα φύλλα.

2.2 Παρατηρείται  πληθυσμός αφίδων και μικροί πληθυσμοί θρίπα.

2.3 Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του  χειμώνα και της άνοιξης  δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν  οι σωστές  καλλιεργητικές εργασίες για την προετοιμασία της σποροκλίνης. Για τον ίδιο λόγο, σε πολλά χωράφια παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα τα στελέχη των φυτών της προηγούμενης περιόδου. 

Αποτέλεσμα αυτών είναι τα βαμβάκια να φυτρώνουν με δυσκολία και να παρουσιάζουν στρες κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους.

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Οι παραγωγοί  θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους ανά 3 ημέρες τουλάχιστον ώστε να ελέγχουν τυχόν αύξηση ή μείωση του πληθυσμού των αφίδων και του θρίπα.

4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Την περίοδο αυτή οι πληθυσμοί των ωφέλιμων εντόμων είναι αρκετά υψηλοί με αποτέλεσμα να ελέγχουν αποτελεσματικά τους πληθυσμούς των αφίδων. Ως εκ τούτου συστήνονται ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μόνον όταν οι πληθυσμοί των αφίδων παραμένουν υψηλοί και επεκτείνονται στον αγρό για περισσότερο από επτά συνεχής ημέρες.

 Βεβιασμένοι ψεκασμοί οδηγούν στην μείωση των πληθυσμών των ωφελίμων με αποτέλεσμα την πρόωρη ανάπτυξη άλλων εχθρών (πχ τετρανύχου) ενώ ο στόχος από την αρχή της καλλιέργειας είναι να εγκατασταθεί σε κάθε αγρό ένας ικανός πληθυσμός ωφέλιμων εντόμων που υποστηρίζει ιδιαίτερα ικανοποιητικά την καλή φυτοπροστασία του αγρού καθόλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Στους αγρούς που παρατηρείται στρες των φυτών συστήνεται η χρήση διαφυλικων λιπάνσεων. Τονίζουμε ότι όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις ετικέτες τους .

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ 

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ   ΑΟΚ  καα

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΥΒΑΚΑΣ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δράση του ΣΔΕ Νάουσας στο πλαίσιο της ημέρας του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας ΑΜΕΑ

Δράση του ΣΔΕ Νάουσας στο πλαίσιο της ημέρας του...

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας...

Παρακολουθήστε το βίντεο μέχρι το τέλος και τότε βγάλτε τα συμπεράσματά σας
Ξεκινά την Παρασκευή (14/12) τα δρομολόγιά του το εορταστικό τρενάκι της Βέροιας

Ξεκινά την Παρασκευή (14/12) τα δρομολόγιά του το...

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα θα...

Απ. Βεσυρόπουλος: «Όχι και να πανηγυρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους 29 νέους φόρους που επέβαλαν!»

Απ. Βεσυρόπουλος: «Όχι και να πανηγυρίζουν οι...

 Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας,...

To 1o ΓΕΛ Βέροιας πρώτευσε στον τοπικό Διαγωνισμό EUSO 2018-19

To 1o ΓΕΛ Βέροιας πρώτευσε στον τοπικό Διαγωνισμό EUSO 2018-19

   Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018  στο ΕΚΦΕ  Ημαθίας ...

Σύλληψη για καταδικαστική απόφαση από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Σύλληψη για καταδικαστική απόφαση από αστυνομικούς...

Συνελήφθη χθες το πρωί σε περιοχή της Ημαθίας, από...

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καὶ Μητροπολίτης...

Τράπεζα Πειραιώς:   Δύο νέοι διαγωνισμοί   που επιβραβεύουν   τους χρήστες   του Προγράμματος yellow

Τράπεζα Πειραιώς: Δύο νέοι διαγωνισμοί που...

Η Τράπεζα Πειραιώς διοργανώνει έναν ακόμη μεγάλο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3  Δεκεμβρίου), η οποία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992 και  τηρείται παγκοσμίως, οι μαθητές του  Σχολείου Δεύτερης...

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα θα «σφυρίξει» το χριστουγεννιάτικο τουριστικό τρενάκι που πλέον έχει γίνει θεσμός στη Βέροια.Πρόκειται για μια ιδέα της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου που...

 Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Μπορεί να...