Η αλήθεια για το διατηρητέο Χατζημαλούση. ΄Τα λόγια και τα έργα΄. Επιστολή του τέως δημάρχου Νάουσας Τάσου Καραμπατζού

Η αλήθεια για το διατηρητέο Χατζημαλούση. ΄Τα λόγια και τα έργα΄. Επιστολή του τέως δημάρχου Νάουσας Τάσου Καραμπατζού

Τη δική του θέση για τη μη υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας τον Οκτώβριο του 2007, για την αναστύλωση του ιστορικού κτιρίου Χατζημαλούση, το οποίο καταρρέει, δίνει ο τέως δήμαρχος κ. Τάσος Καραμπατζός. Επί της ουσίας φυσικά το κτίριο, το οποίο στεγάζει ένα μοναδικό ιστορικό αρχείο για την πόλη είναι σε άσχημη κατάσταση. Καιρός είναι να διασωθεί με οποιοδήποτε τρόπο και όχι να καταρρεύσει από τις καιρικές συνθήκες.

Θόδωρος Ελευθεριάδης.

 

 

Αγαπητοί  ΛΑΟΣ-ΕΠΕΑ,

Δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας άρθρο του κ. Θ. Ελευθεριάδη με θέμα το διατηρητέο κτίριο Χατζημαλούση. Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να επισημάνουμε και να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα:

1. Πράγματι, το 2007, οι εγγονές του πρώτου (μετά την απελευθέρωση του 1912) Δημάρχου Νάουσας Χατζηκωνσταντίνου-Μαλούση ή Χατζημαλούση, κυρίες Ελισάβετ και Μαρία Χατζημαλούση, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δωρίσουν στον Δήμο το ιστορικό διατηρητέο κτιριό τους με σκοπό, αφού γίνουν οι αναγκαίες μελέτες, να ενταχθεί στη συνέχεια σε σχετικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2007-2013) για να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί από το Δήμο ως επισκέψιμος χώρος ιστορίας και πολιτισμού της Νάουσας. Επισκέφθηκα το κτίριο μαζί με τις κυρίες Χατζημαλούση, με συνεργάτες μου και  στελέχη του Δήμου (βλ. φωτογραφίες) και έκρινα ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα στο Δημ. Συμβούλιο. 

2. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007), μετά από εισήγησή μου, ελήφθη απόφαση για την ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ και συστήσαμε διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να επεξεργαστεί το τελικό σχέδιο για την ολοκλήρωση της δωρεάς στον Δήμο Νάουσας. Δυστυχώς όμως, η δωρεά  δεν ολοκληρώθηκε γιατί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε η Επιτροπή του δήμου με τις κυρίες Χατζημαλούση και τον έγκριτο δικηγόρο τους, διαπιστώθηκε ότι τελικά ο τρόπος που επιθυμούσαν οι ίδιες,  ως ιδιοκτήτριες να συνεχίσουν να παραμένουν  και να έχουν τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση και τη λειτουργία του κτιρίου, δεν μπορούσε νομικά να πραγματοποιηθεί. Ή θα δωρίζονταν στον Δήμο μας, ή όχι. Κάτι ενδιάμεσο δεν μπορούσε να γίνει. Και  θυμίζω εδώ ότι,  βασικός όρος για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα δημόσιο έργο αποκατάστασης-επανάχρησης κτιρίου, ήταν  ο φορέας που υποβάλλει την πρόταση να έχει στην πλήρη κυριότητά του ακινήτου. Αυτός λοιπόν, ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν ολοκληρώθηκε η δωρεά και δεν ξεκίνησε το έργο αποκατάστασής του. Εάν ερχόταν το κτίριο στο Δήμο, να είστε βέβαιος ότι θα το τελειώναμε κιόλας. Και αυτό φαίνεται από τα έργα που ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στον τόπο, ως προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

Κύριε Ελευθεριάδη, 

Επειδή στο άρθρο σας χρησιμοποιήσατε μια άδικη πιστεύω έκφραση, θα πρέπει να σας θυμίσω ότι  την περίοδο 2003-2014 που διετέλεσα Δήμαρχος, μαζί με τους συνεργάτες μου και τα στελέχη,  αποδείξαμε  και την ευαισθησία μας και  την πολιτική μας βούληση, αλλά  και την αποτελεσματικότητα στη διάσωση και την αξιοποίηση σημαντικών ιστορικών – διατηρητέων κτιρίων της Νάουσας, με ΕΡΓΑ και όχι με «…τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», όπως θεωρώ άστοχα, υποτιμητικά και προσβλητικά αναφέρετε στο άρθρο σας. 

Και είναι έργα που τα βλέπουν και απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, τα οποία σήμερα αξιοποιούνται σε ποικίλες δράσεις, τα οποία νομίζω ότι αξίζει να αναφέρω επιγραμματικά, έτσι για να τα θυμηθούμε:

•Αποκατάσταση και επανάχρηση πρώην εργοστασίου ΛΟΓΓΟΥ-ΤΟΥΡΠΑΛΗ, το 2004, όπου στεγάστηκε  το Πανεπιστήμιο. 

•Αποκατάσταση και επανάχρηση των πρώην ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, όπου σήμερα στεγάζονται τα Γραφεία της ΔΕΥΑΝ (2005)

•Αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου «ΚΟΚΚΙΝΟΥ - ΣΗΜΑΝΙΚΑ» (2006), όπου  στεγάζονται η «Συλλογή Σημανίκα» και γραφεία  του Δήμου.

•Αποκατάσταση και συντήρηση του κελύφους του ΥΔΡΟΜΥΛΟΣ ΡΑΪΟΥ (2006)

•Αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου ΠΙΚΠΑ ως βρεφονηπιακού σταθμού (2007).

•Αποκατάσταση και επανάχρηση του «πέτρινου» κτιρίου των γραφείων της πρώην «ΒΕΤΛΑΝΣ», όπου λειτουργεί ο χώρος τέχνης «Ναϊάς» (2007).

•Αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου «ΜΑΚΗ», όπου στεγάζεται ο σύλλογος «Γενίτσαροι και Μπούλες» (2009).

•Αποκατάσταση και επανάχρηση του προσκτίσματος  σησαμόμυλου  ΜΑΚΗ (2013).

•Αποκατάσταση και επανάχρηση της πρώην «Βέτλανς» σε ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (2014).    

•Αποκατάσταση και επανάχρηση των πρώην βαφείων της «ΕΡΙΑ» σε Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς-Συνεδριακό κέντρο (2014), όπου και  το  αναδειχθέν παλιό λεβητοστάσιο -καμινάδα.

#  Επίσης, με τον ίδιο τρόπο σταθήκαμε αρωγοί και ο Δήμος βοήθησε χρηματικά  στην αποκατάσταση του κτιρίου «Μούγγρη» που δώρισε ο Χρ. Λαναράς στον σύλλογο «Αριστοτέλης», καθώς και στην αποκατάσταση  του πρώην κτιρίου «Μυλωνά» που αγοράσθηκε με  πρωτοβουλίες του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας και του Τάκη Μπάιτση.  

Θεωρώ λοιπόν ότι,  αποδείξαμε  με έργα ότι σεβασθήκαμε  και αξιοποιήσαμε τις δωρεές των Ναουσαίων ευεργετών-δωρητών (π.χ.Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, Αθλητικό Κέντρο στον «Κούκο», που είναι δωρεές του Χρήστου Λαναρά και της οικογένειας του στο Δήμο μας). Υπενθυμίζω ακόμη, ότι διεκδικήσαμε σθεναρά και με αποφασιστικότητα την ολοκλήρωση της αγοράς του διατηρητέου Κυλινδρόμυλου «Ματθαίου». Είναι ένα εξαιρετικό διατηρητέο κτίριο και το ζήτημα της αγοράς του από το δημόσιο που εκκρεμούσε δικαστικά από το 2000,  ξεπεράστηκε το 2014 και η  Εφορία Νεωτέρων Μνημείων μετά από πιέσεις μας, ήδη συντάσσει τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησής του, ώστε να μπορεί να διασωθεί και να γίνει επισκέψιμος ως  παλιός αλευρόμυλος, αλλά και ως χώρος μουσείου αγιογραφίας του μεγάλου Ναουσαίου αγιογράφου Χριστ. Ματθαίου. Ως παρακαταθήκη δε, αφήσαμε μελέτη ανάδειξης του Ρολογιού της πόλης, που μπορεί να επικαιροποιηθεί και να υλοποιηθεί από τη νέα δημοτική αρχή.    

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω για το διατηρητέο κτίριο Χατζημαλούση, ότι ευχής έργον είναι με τη βούληση των κυριών Χατζημαλούση να ολοκληρωθεί η δωρεά και να παραχωρηθεί 100% στο Δήμο, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για να διασωθεί, γιατί πιστεύω ότι αποτελεί σημαντικό ιστορικό κομμάτι της ιστορίας της  Νάουσας. Όμως ή θα είναι δωρεά, ή δεν θα είναι. Κάτι ενδιάμεσο δεν γίνεται. Ο ρόλος των  δωρητριών, θα είναι διακριτός και υποστηρικτικός, πάντα βέβαια με αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή συνεργασία με το Δήμο. Μια τέτοια πρωτοβουλία,  φυσικά θα είμαι ο πρώτος που θα βοηθήσει και θα στηρίξει μία τέτοια πρωτοβουλία στο δημοτικό συμβούλιο. 

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

Αναστάσιος Κ. Καραμπατζός

τέως Δήμαρχος Νάουσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στις...

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα

Ευχές για Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτηςτῆς Ἱερᾶς καί...

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα  Η κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης. Ευλογημένη μέρα

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα Η...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, φιλόλογοςΟ μελωδός...

Σήμερα Μ. Σάββατο η κηδεία του Παναγιώτη Χαρέλα

Σήμερα Μ. Σάββατο η κηδεία του Παναγιώτη Χαρέλα

Σήμερα Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024 στις 12.00 μ.μ. η κηδεία του...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αβραμίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αβραμίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Μαργαρίτα Ντόντη σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαργαρίτα Ντόντη σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024...

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Μητροπολιτικό Ναό της Βέροιας

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Μητροπολιτικό...

Τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου το απόγευμα ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ευχές για Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...