Τάσος Κορωνάκης: Δεν θα μπούμε σε μια συμφωνία που είναι έξω από την εντολή που έχουμε λάβει

Τάσος Κορωνάκης: Δεν θα μπούμε σε μια συμφωνία που είναι έξω από την εντολή που έχουμε λάβει

Τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη καλωσόρισε ο κ. Χαμπίδης στη Βέροια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο σινέ ΣΤΑΡ, παρουσία τοπικών στελεχών του κόμματος, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συγκέντρωσης, που ακολούθησε και αφορούσε την πολιτική επικαιρότητα από την πλευρά του κόμματος «που ήταν και παραμένει η βάση» όπως είπε ο κ. Χαμπίδης δίνοντας το λόγο στον Γραμματέα. Ο κ. Κορωνάκης στη σύντομη εισαγωγική ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Για εμάς έχει ιστορική αξία σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων να είμαστε ανοικτά στην κοινωνία και να συνομιλούμε μαζί της. Γι’ αυτό βρίσκομαι κι εγώ σήμερα εδώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι σήμερα κάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγηθούμε σε μία συμφωνία που θα είναι συμφωνία λύση και θα δίνει το χρόνο για να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας.

Νομίζω πως το κείμενο που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα κείμενο που έχει βγει με βάση τις επίπονες διαπραγματεύσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες. Δεν είναι η δικά μας πρόταση αυτό που θα θέλαμε. Μεγάλο κομμάτι εξάλλου από το κείμενο που έχει κατατεθεί είναι κοινά πορίσματα των τεχνικών κλιμακίων και του Brusseles group τo προηγούμενο διάστημα. Από την άλλη η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των δανειστών είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είναι πέρα και έξω από τα όρια της εντολής που έχουμε λάβει και σπάει τις βασικές αρχές με τις οποίες κινηθήκαμε αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης.

Οι δύο αυτές αρχές είναι ότι εμείς από την πλευρά μας θα σεβαστούμε τους κανόνες της ευρωζώνης ακόμα και αν διαφωνούμε με αυτούς αλλά και οι εταίροι μας από την πλευρά τους θα σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού. Κινούμαστε με βάση αυτή την δημοκρατική αρχή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναγνωρίσουμε από πλευράς μας ότι στο επίπεδο της ευρωζώνης έχει εγκατασταθεί σε επίπεδο συνταγματικής αρχής, η δημοκρατία από τη λιτότητα.

Θεωρούμε ακόμα ότι είναι δικαίωμα των λαών να αμφισβητούν το μονόδρομο της λιτότητας που είναι αυτός που μας έχει βάλει σ’ αυτόν τον ανατροφοδοτούμενο κύκλο της ύφεσης με βάση το χρέος. Η πρότασή μας για οποιαδήποτε συμφωνία οφείλει να εκπληρώνει κάποια ελάχιστα κριτήρια.

Το πρώτο είναι να είναι πολιτικά αντίστοιχο με την εντολή που έχουμε λάβει και άρα να μη ρίχνει το βάρος ξανά στα μεσαία και μικρά εισοδήματα και να έχει έναν διανεμητικό χαρακτήρα και δεύτερον να είναι οικονομικά βιώσιμη, να σου δίνει χρόνο να μπορέσεις να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου.

Δηλαδή να δίνει λύση στο ζήτημα του χρέους και να προβλέπει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για να βγει η χώρα από την ύφεση. Σ’ αυτή τη διαδικασία έχουμε κάνει παραχωρήσεις αλλά θα έλεγα όπως εύστοχα έχει ειπωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει καλύψει τον περισσότερο δρόμο και έχει έρθει η σειρά των εταίρων να καλύψει τον υπόλοιπο για να βρεθεί μία συμφωνία. Γιατί για να βρεθεί μία συμφωνία σε μία τέτοια δύσκολη διαπραγμάτευση πρέπει να το θέλουν και οι δύο. Δεν θα μπούμε εμείς σε μία συμφωνία που είναι πέρα και έξω από την εντολή που έχουμε λάβει.

Τέσσερις μήνες διαπραγματευόμαστε σκληρά και ταυτόχρονα υπάρχει ένα κυβερνητικό έργο που είναι δείγμα γραφής, είναι κομμάτι από το πρόγραμμά μας, είναι κομμάτι που έχει στόχο να επουλώσει τις πληγές από τα προηγούμενα χρόνια και να δώσει μία ανάκαμψη. Νομίζω ότι αυτές τις κρίσιμες ημέρες που απομένουν και το κόμμα αλλά και η κοινωνία πρέπει να δείξει τη στήριξή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να είναι επωφελές για όλες τις πλευρές».

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων που απαντήθηκαν στο πλαίσιο της παραπάνω εισήγησης και θέσεις του κ. Κορωνάκη χωρίς να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα και διαβεβαιώσεις για το τί μέλλει γενέσθαι.

Μετά το τέλος της συνέντευξης ο κ. Κορωνάκης μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση.

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...