Φρόσω Καρασαρλίδου: Με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο διορθώνονται μνημονιακές αδικίες.

Φρόσω Καρασαρλίδου: Με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο διορθώνονται μνημονιακές αδικίες.

Tο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή έχει ως στόχο να διορθώσει μέρος των αδικιών που υπάρχουν στους φορολογικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν τα τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνονται βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση μεγάλων φορολογικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

 

Απώτερος σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ομαλοποίηση της διαδικασίας υποβολής των εφετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, για τις οποίες εντοπίζονται αρκετές δυσκολίες στη συμπλήρωσή τους αλλά και η άρση των αδικιών που υφίστανται στο νέο ΚΦΕ (ψήφιση το 2013) για τα εισοδήματα του 2014, καθώς οι καταληκτικές ημερομηνίες (τέλη Ιουνίου) τείνουν να εκπνεύσουν.

Το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προς τη κοινωνική του χρησιμότητα. Ρυθμίζει με ευνοϊκό τρόπο ζητήματα φορολόγησης περιστασιακά απασχολούμενων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, αγροτών και ομογενών κατοίκων εξωτερικού, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που επέφερε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Φυσικά ως κυβέρνηση είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους φοροδιαφεύγοντες αλλά μέσω του νομοσχεδίου αυτού ήρθε η στιγμή να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πλέον δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα. Οι λανθασμένες πολιτικές των προηγούμενων χρόνων δημιούργησαν ένα ανάλγητο μνημονιακό φορολογικό καθεστώς το οποίο πληρώνουν οι ασθενέστεροι οικονομικά. Ήρθε η ώρα να είμαστε δίκαιοι και να δώσουμε μια άμεση λύση επισπεύδοντας τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε ανακούφιση τα θύματα του μνημονίου.

 

Το νομοσχέδιο προτείνει σειρά ρυθμίσεων όπως τη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοίκων του εξωτερικού. Προτείνει νέο τρόπο φορολόγησης της προστιθέμενης διαφοράς των τεκμηρίων. Ανακουφίζει περιστασιακά/ευκαιριακά απασχολούμενους ώστε να υπάρξει πράγματι μια φορολογική δικαιοσύνη. Θεσπίζει απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία. Η απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται ήδη από την πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιπλέον, περιλαμβάνει ρύθμιση για τους συμβολαιογράφους και την προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, ενώ επιλύει νομοθετικά την αδικία που υπέστησαν οι συγγενείς των θυμάτων του πλοίου Norman Atlantic και επαναπροσδιορίζει με το σωστό πλέον τρόπο τα καθαρά εισοδήματα και τον ανάλογο φόρο για τα πρατήρια καπνοβιομηχανικών προϊόντων, για τη χρήση 2004.

 

Τέλος, με τη ρύθμιση για την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων, οι αγρότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής φόρου 11%-33%. Δεν θα υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων στους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Το εισόδημα αυτό υπολογίζεται με την εφαρμογή συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε αγροτικής έκτασης. Συνεπώς, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να υπολογίσουν τις αντικειμενικές αξίες των εκτάσεών τους με βάση τα πολύπλοκα έντυπα «Αντικειμενικής Αξίας Γης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή (9/5)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου...

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από...

Σήμερα, Κυριακή 9 Μάη, στο Άγαλμα του Αντάρτη στη ...

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν κατάστημα - Συνελήφθησαν πέντε άτομα από την ΟΠΚΕ

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν...

Συνελήφθησαν χθες (8 Μαΐου 2021) τα ξημερώματα σε περιοχή...

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την...

Η Νάουσα τιμά σήμερα το Ολοκαύτωμά της. Τον ξεσηκωμό...

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους Ναουσαίους Νεομάρτυρες (Εικόνες)

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους...

Το Σάββατο της Διακαινησίμου 8 Μαΐου το απόγευμα στον...

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την...

«Η ημέρα της Επετείου του Ολοκαυτώματος αποτελεί ...

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Στερείται τις επιθυμίες και τα θέλω της, αυτά που ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...