Χρήστος Γιαννακάκης: Βασικό αναπτυξιακό εργαλείο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φρούτων. Β. Αποστόλου: Στροφή στην ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας

Χρήστος Γιαννακάκης: Βασικό αναπτυξιακό εργαλείο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φρούτων. Β. Αποστόλου: Στροφή στην ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας

Στην αμετάκλητη βούληση των οργανωμένων αγροτών της Βόρειας Ελλάδας να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στην αυτοργάνωση του τομέα των φρούτων, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του, κατά την διάρκεια της διακήρυξης της  ίδρυσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Νωπών Φρούτων (ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, ακτινίδια) στη Βέροια, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αποστόλου, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και μέλος του δ.σ της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.Χρήστος Γιαννακάκης. Στην κατάμεστη αίθουσα του «Αιγές Μέλαθρον», παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων παραγωγών από την Θεσσαλία μέχρι την Ανατολική Μακεδονία,ο  κ.Γιαννακάκης χαρακτήρισε τον κλάδο ως βασικό πυλώνα ανάπτυξη της χώρας μας και ως βραχίονα εξόδου από την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι τα σχήματα των διεπαγγελματικών οργανώσεων αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο συντεταγμένης και αποτελεσματικής ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

«Κανένα οικονομικό εργαλείο δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς σχέδιο , χωρίς συνένωση δυνάμεων, χωρίς συνεργασία, χωρίς στρατηγικές στοχεύσεις. Έχουμε στις περιοχές μας ένα ισχυρό υπόβαθρο σε κτιριακές και τεχνικές υποδομές, διαθέτουμε ένα άριστα εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό αγροτών και επιστημόνων αλλά δυστυχώς απουσιάζει η οργάνωση και η καθετοποιημένη συνεργασία με αποτέλεσμα να ακυρώνουμε και να αποδυναμώνουμε τις δυνατότητές μας. Όμως αυτή η κατάσταση ούτε μπορεί ούτε πρέπει να συνεχιστεί.

Γι' αυτό λοιπόν οι  οργανωμένοι  αγρότες της περιοχής μας, πήραμε την πρωτοβουλία  να κάνουμε το αυτονόητο. Να καλέσουμε όλες τις δυνάμεις της παραγωγής των βορειοελλαδικών κυρίως φρούτων , του πρωτογενούς ,του δευτερογενούς και τριτογενούς  τομέα και να συνενώσουμε την ισχύ  μας για να δώσουμε μία άλλη ώθηση και μία άλλη δυναμική. Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό και με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα τον πλούτο της γης μας, τη δύναμη των βιομηχανικών υποδομών μας και το μυαλό και τη γνώση των ανθρώπων μας".

Αναφορικά με την επιλογή της Βέροιας ως έδρας της «Διεπαγγελματικής» ο κ.Γιαννακάκης τόνισε:

«Είπαμε ότι επιτέλους τα εργαλεία δουλειάς των αγροτών πρέπει να έχουν έδρα κοντά στα κέντρα των αγροτών και όχι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και προτείναμε να γίνει έδρα η Βέροια η οποία είναι στην καρδιά του παραγωγικού χώρου , διαθέτει συνεταιριστικές υποδομές και φυσικά έχει έτοιμο ήδη στημένο μηχανισμό και γραφεία για την άμεση υποστήριξη της Διεπαγγελματικής. Στην προσπάθειά μας έχουμε τη στήριξη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και όλου του στελεχιακού του δυναμικού αλλά ιδιαίτερα την στήριξη του Υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος πέραν των άλλων μας παραχωρεί  γραφείο στο υπουργείο και υπάλληλο σύνδεσμο έτσι ώστε να έχουμε και στην Αθήνα σημείο συναντήσεων και χώρο εξυπηρέτησής μας».

 

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ.Γιαννακάκη στους σκοπούς των διεπαγγελματικών οργανώσεων που είναι:

Η πρόβλεψη του δυναμικού της παραγωγής και την καταγραφή των τιμών της αγοράς.

Η δημοσίευση στοιχείων για το κόστος παραγωγής,  τις τιμές,  τη βελτίωση των γνώσεων και της διαφάνειας όσον αφορά  την παραγωγή και την αγορά.

Ο καλύτερος συντονισμός του τρόπου διάθεσης των προϊόντων στην αγορά , ιδίως με έρευνες αγοράς.

Η αναζήτηση νέων αγορών στο εξωτερικό.

Η παροχή πληροφοριών για την ανακατεύθυνση της παραγωγής προς προϊόντα που ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών.

Η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγής,  μεταποίησης και εμπορίας. Έβδομο την προώθηση και διενέργεια ερευνών για την ολοκληρωμένη παραγωγή καθώς και μεθόδους φιλικές  προς το περιβάλλον.

Η εμπέδωση της συνεργασίας μεταξύ  των φορέων που συμμετέχουν σε όλη την παραγωγική αλυσίδα από το χωράφι έως τον καταναλωτή.

Οι ενέργειες διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων καθώς και κάθε άλλη δράση που δεν αντίκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς και την ελληνική νομοθεσία.

 

Το νομικό πρόσωπο το που θα συσταθεί θα είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και οι μετέχοντες φορείς θα εκπροσωπούνται κατά 50 % από τον πρωτογενή τομέα και κατά 50 %  από τους λοιπούς υποστηρικτικούς τομείς. Θα συμμετέχουν  οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών,oι οργανωμένοι φορείς των υποστηρικτικών κλάδων  και όπου δεν υπάρχουν θα συμμετέχουν μεμονωμένες επιχειρήσεις κατά κλάδο, όπως  ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος ,  την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος, εταιρείες υλικών συσκευασίας , εταιρείες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες κατασκευαστών γεωργικού και μηχανολογικού εξοπλισμού .Επίσης οι μη αναγνωρισμένες Συνεταιριστικές Οργανώσεις θα μπορούν να έχουν μία ειδική σχέση ως συνδεδεμένα μέλη έτσι ώστε να μπορούν να έχουν την πληροφόρηση και την βοήθεια που χρειάζονται.

Στα πλαίσια της διεπαγγελματικής θα λειτουργήσουν τα εθνικά συμβούλια των προϊόντων έτσι ώστε κάθε επιμέρους προϊόν να έχει το όργανο του το οποίο  θα εξειδικεύει και θα επιλαμβάνεται κάθε θέματος και προβλήματος που  αφορά το συγκεκριμένο  το προϊόν. συμβούλια προϊόντων στα πλαίσια της διεπαγγελματικής θα εκπροσωπούν το προϊόν σε Εθνικά και σε Διεθνή όργανα. Εποπτεύουσα αρχή είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  το οποίο αναγνωρίζει την Διεπαγγελματική  Οργάνωση και την ελέγχει για την σύννομη λειτουργία της. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών , της τελικής διαμόρφωσης του καταστατικού και του οργανωτικού σχήματος θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η οργανωτική Ομάδα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές των φορέων , το τελικό κείμενο θα δοθεί έως το τέλος Ιουλίου και η ιδρυτική συνέλευση θα ακολουθήσει αμέσως μετά .

 

Ο Υφυπουργός Β. Αποστόλου

Στην τοποθέτηση του ο κ. Αποστόλου κατηγόρησε τους ομολόγους του των προηγούμενων κυβερνήσεων για πρόστιμα ύψους 2,6 δις ευρώ που επέβαλε η Ε.Ε στην χώρα μας, λόγω κακών τους χειρισμών, ενώ είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάζονται ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. 

Ο υπουργός περιγράφοντας τους στόχους του υπουργείου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στροφής στην παραγωγή, ανασυγκρότησης της  ελληνικής γεωργίας και ανάδειξης του αγροδιατροφικού μοντέλου μέσω συνεργατισμού, επιβραβεύοντας την πρωτοβουλία των ιδρυτών της «Διεπαγγελματικής» .

Για τη σημερινή λειτουργική πραγματικότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων ο κ. Αποστόλου είπε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι βυθισμένοι σε χρέη,  έχουν αδρανοποιηθεί ή φυτοζωούν ως οργανώσεις σφραγίδες και ως γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, προθάλαμοι παραγοντισμού, ενώ τόνισε ότι μέσω του νομοσχεδίου που φέρνει στην Βουλή θα υπάρξει θεσμική θωράκιση του χώρου από τους παράνομους χώρους διακίνησης αγροτικών προϊόντων, που υποβαθμίζουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Αναφορές ακόμη έκανε στην επίλυση του προβλήματος των μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης από την κυβέρνηση του.

 

Δ. Χαμπίδης 

Μετά τον κ.Γιαννακάκη τοποθετήθηκε, ως ιδρυτικό μέλος της «Διεπαγγελματικής» ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Χαμπίδης

Ο κ. Χαμπίδης έκανε αναφορά σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ωριμότητα, που προέκυψε μέσα από την κρίση, καθώς και πολιτική βούληση, ώστε η «Διεπαγγελματική» να μην ανακυκλώσει λανθασμένες πρακτικές περασμένων δεκαετιών, αλλά να λειτουργήσει στο μοντέλο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ο κ.Χαμπίδης είπε ότι την σημερινή κατάσταση στον γεωργικό χώρο επέβαλλαν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που είχαν ερείσματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση των  Ελλήνων αγροτών, όπου οι συμμετέχοντες σε ομάδες παραγωγών είναι μόλις το 13% τους, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζουν το 80%.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΚΜ κ. Ταχματίζης, οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας κ.κ Καλαϊτζίδης και Θεοδωρίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας κ.κ Βοργιαζίδης και Κουτσογιάννης, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ.Τόκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Καρατζιούλα κα και κ.κΤεληγιαννίδης και Χειμώνας, η αντιδήμαρχος Νάουσας κ.Πασχούλα , ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κώστας Αποστόλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ.Ουσουλτζόγλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι οικονομικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, ιδιώτες επιχειρηματίες και πλήθος αγροτών. 

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση  από τον Κ. Μητσοτάκη»

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση από τον Κ....

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας...

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Βέροιας

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού...

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων   για την ψυχική υγεία, θα λειτουργήσει   για πρώτη φορά στην Ημαθία από τον ΣΟΦΨΥ

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία, θα...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος...

Διάλογος και συναντήσεις  του Τάσου Μπαρτζώκα με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας

Διάλογος και συναντήσεις του Τάσου Μπαρτζώκα με τους...

Θέλοντας να ενημερωθεί για τα θέματα του εμπορικού...

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, από...

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για τα μαθητικά δρομολόγια…  Θα εξαντλήσουν πρώτα   τον διάλογο και την πίεση προς τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά θα   στραφούν σε κινητοποιήσεις

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού...

-Ζητούν συνάντηση με τον κ. ΑντιπεριφερειάρχηΟ...

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ" (Μια Ιστορία .....μικρού...

Το 2010 είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος τερματικός σταθμός. Πρόκειται για ένα έργο που θα επεκτείνει τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου, τη «ναυαρχίδα» των 14 περιφερειακών...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ εξήγγειλε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό ασφαλώς δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη δέσμευσή...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2018-2019  εγκρίθηκε η εισαγωγή 6.260 μαθητών και μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.Από την ΕΠΑΣ Μαθητείας Βέροιας...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος Σαλιάγκας, μιλάει για τον σύλλογο στον ΑΚΟΥ 99.6Εδώ και τρία χρόνια από την ίδρυσή του, και με πολλές προσπάθειες και οικονομικές δυσκολίες, ο Σύλλογος ...