Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος ΕΚΕ: Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση που πρώτη φορά  αντιμετωπίζουμε στην ιστορία του κλάδου

Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος ΕΚΕ: Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση που πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε στην ιστορία του κλάδου

Ένα από τα δυσκολότερα καλοκαίρια, μετά το 2003, βιώνει ο κλάδος της κονσερβοποιίας  στην περιοχή μας, ένας από τους βασικότερους μοχλούς κίνησης στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου αφού  φέρνει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ ετησίως σε Ημαθία και Πέλλα.

Η παραγωγή ξεκινάει κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, όμως με το κλείσιμο των αγορών και το ρευστό οικονομικό – πολιτικό περιβάλλον οι κονσερβοποιοί εκτιμούν ότι δεν  θα μπορέσουν ούτε να λειτουργήσουν ομαλά, αλλά ούτε να μπουν στις αγορές οι οποίες άρχισαν ήδη τις διαπραγματεύσεις. Για το θέμα αυτό μιλήσαμε χθες στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 «Επί Τύπου και Τόπου» με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) Κώστα Αποστόλου.

«Μιλάτε πρώτα απ’ όλα μ’ αυτούς που αιμοδοτούν την αγορά. Δηλαδή για να κινηθεί η αγορά και να ξεπεραστούν τα μικρά ή τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται πρώτα απ’ όλα χρήματα. Και τα χρήματα, τα πολλά νούμερα, έρχονται στην περιοχή μας, στην Ημαθία και την Πέλλα από την κονσερβοποιία που φέρνει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ ετησίως» μας είπε.

-Τι γίνεται όμως τώρα;

Εμείς είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση. Η παραγωγική μας δραστηριότητα ως γνωστόν είναι το καλοκαίρι, για 50-60 μέρες. Η έναρξη της παραγωγής προγραμματίζεται για την άλλη εβδομάδα λόγω του ότι η φετινή χρονιά είναι όψιμη. Ακριβώς σ’ αυτή τη φάση, τη χειρότερη που μπορούσε να υπάρχει μας βρήκε το Capital control. Το οποίο σημαίνει τι; Ότι δεν έχουμε πλάτη και δεν έχουμε δίπλα μας το τραπεζικό σύστημα να υποστηρίξει την λειτουργία του κλάδου. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω ότι δεν υπάρχουν τράπεζες… Δεν δουλεύουν.  Βέβαια ο κλάδος έχει και τις δικές του δυνατότητες, όμως είναι απαραίτητη η παρουσία των τραπεζών γιατί δεν είναι δυνατόν μέσα στο καλοκαίρι να διαθέτουν οι επιχειρήσεις τα περίπου 300 εκατ. που χρειάζονται για να βγει η παραγωγή. Συνεπώς είναι πολύ σοβαρή συνθήκη η άμεση λειτουργία των τραπεζών για να μπορέσουμε κι εμείς να λειτουργήσουμε ομαλά. Μέσα σε ενάμιση μήνα 400.000 τόνοι ροδάκινου πρέπει να συγκομιστούν, να μεταφερθούν στα εργοστάσια και να μεταποιηθούν σε κομπόστα, κύβο, χυμό, κατεψυγμένα.

-Εχετε κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση;

Εχουμε κάνει πολλές ενέργειες μέσα από τις μητέρες – οργανώσεις όπως είναι ο ΣΒΕ και ο ΣΕΒΕ Θεσ/νίκης αλλά και η ΕΚΕ βγήκε με δική της ανακοίνωση περιγράφοντας το σκηνικό.  Λέμε για τα προβλήματά μας, λέμε ότι ο κλάδος αναπτύχθηκε αυστηρά και αποκλειστικά μέσα στο περιβάλλον που δημιουργήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους κανόνες και τις διαδικασίες από το 1980 και προτείνουμε, υποστηρίζουμε την με κάθε τρόπο παραμονή στο ευρώ, στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Διαφορετικά αλλάζουν θεαματικά και υποβαθμίζονται οι δυνατότητες του κλάδου στο παγκόσμιο σκηνικό.

-Με τις μεταφορές έχετε πρόβλημα; Όπως αυτό που αντιμετωπίζουν τα νωπά προϊόντα;

Μπορώ να σας πω ένα πρόχειρο παράδειγμα ότι προχθές ακυρώθηκε φόρτωση χυμού για τρίτη χώρα, επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα φορτωτικά λόγω της δυστοκίας των τραπεζών. Απ’ την άλλη μεριά το κόστος των φορτωτικών επειδή δεν υπάρχουν επιστροφές φορτίων θα αυξηθεί θεματικά κι αυτό το φοβόμαστε ιδιαίτερα, ενώ εξυπακούεται ότι μας αντιμετωπίζουν πλέον ως λιγότερο αξιόπιστους απ’ ότι μας αντιμετώπιζαν πριν 10-15 ημέρες.

-Οι τιμές της πρώτης ύλης, θα επηρεαστούν απ’ αυτό το κλίμα; Παίζει ρόλο;

Παίζει σε όλα τα επίπεδα. Εχουμε να δούμε ένα κλιμακωτό σχήμα. Όπως είπα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση. Αυτή την περίοδο γίνονται συνήθως οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της κομπόστας στην Ε.Ε. και κυρίως στη Γερμανία. Τώρα που μιλάμε οι διαπραγματεύσεις είναι σχεδόν παγωμένες, υπάρχει επιφύλαξη από τους αγοραστές κατά πόσο θα κυλήσουν ομαλά  τα πράγματα το καλοκαίρι και πόσο εμείς θα είμαστε σε θέση να παράξουμε  τις ποσότητες που συνήθως παράγουμε και κυρίως της ποιότητας την οποία παράγουμε. Παράλληλα μπήκε στην Αγορά, δειλά αλλά με περισσότερη επιθετικότητα από πριν η Ισπανία η οποία βλέπει ότι αν η Ελλάδα έχει πρόβλημα στην φετινή παραγωγή της, θα έχει ίσως δυνατότητα η ίδια να βάλει περισσότερα δικά της προϊόντα στην Αγορά. Δημιουργείται δηλαδή ένα σκηνικό το οποίο έχει συνέπειες άμεσες και ενδεχόμενα και μεσοπρόθεσμες. Να θυμηθούμε ότι το 2003 που είχαμε πάλι προβλήματα λόγω έλλειψης παραγωγής  από φυσικές συνθήκες, πέρασαν 5-6 χρόνια μέχρι να επανέλθουμε στην Αγορά. Εάν φύγεις για λόγους που εσύ ευθύνεσαι , δηλαδή το συνολικό σου περιβάλλον (εθνικό, πολιτικό κ.λ.π.) δύσκολα επανέρχεσαι. Ο ανταγωνισμός, εντός και εκτός Ευρώπης ετοιμάζει μεγαλύτερες παραγωγές. Επιζητά να μας αφήσει έξω από αγορές που ήταν δικές μας, από πελάτες που μας εμπιστεύονταν χρόνια. Οι Έλληνες επιχειρηματίες και πωλητές που βρέθηκαν σε εκθέσεις του εξωτερικού αυτές τις μέρες, έμειναν με άχρηστες πιστωτικές κάρτες στα χέρια τους.

-Οσον αφορά τις πληρωμές των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των παραγωγών βεβαίως, τι γίνεται;

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επαφή με τις τράπεζες, συνεπώς δεν μπορούμε ούτε το πιο απλό, να πληρωθούν δηλαδή οι εργαζόμενοι των οποίων η μισθοδοσία γίνεται μέσω της τράπεζας και πρέπει να τρέχουν κάθε μέρα να τα παίρνουν 50-50 ευρώ.

 

Το σημαντικότερο όμως για τον πρόεδρο της ΕΚΕ είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. «Απαιτείται η άμεση επαναφορά στη λειτουργικότητα γιατί διαφορετικά θα έχουμε καταστάσεις που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αντιληφθούμε. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίσαμε  ποτέ μέχρι τώρα στην ιστορία του κλάδου. Εάν από βδομάδα πάνε όλα καλά και έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, πιστεύω ότι τα πράγματα θα ισορροπήσουν γρήγορα. Όχι ότι θα είναι εύκολα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε μια κατάσταση επικίνδυνη. Αν δεν πάνε καλά, τότε δεν μπορούμε πραγματικά να προβλέψουμε τις δυσκολίες που μπορεί να έρθουν μπροστά μας. Αλλά και χρήματα να υπάρχουν, ένα κομμάτι της πρώτης ύλης που είναι απαραίτητες για την παραγωγή είναι προϊόντα που εισάγονται. Ζάχαρη, λευκοσίδηρος για τα κουτιά, μαζούτ για ενέργεια με ότι αυτό σημαίνει υποβολή αιτήματος και έγκριση από επιτροπή όπως τον «παλιό, καλό καιρό της δραχμής» κατέληξε ο κ. Αποστόλου εκτιμώντας ότι αυτό το καλοκαίρι αλλά και η συνέχεια, θα είναι από τις πιο δύσκολες χρονιές, αφού κάθε μέρα που περνάει αφήνει πίσω τον κλάδο.

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλας Καρανικόλας: Θα επανεξετάσουμε, όταν αναλάβουμε την διοίκηση, την  μίσθωση του πρώην τουριστικού περιπτέρου «Κιόσκι»

Νικόλας Καρανικόλας: Θα επανεξετάσουμε, όταν...

Αγαπητές και Αγαπητοί Ναουσαίοι.Με έκπληξη ...

Φρόσω Καρασαρλίδου: Δυναμικά παρούσα και στη νέα θητεία

Φρόσω Καρασαρλίδου: Δυναμικά παρούσα και στη νέα...

Με αίσθημα ευθύνης άλλα και τιμής απέναντι στους...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Με αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξία για την Ελλάδα και την Ημαθία μας... Ξεκινάμε!»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Με αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξία...

«Με αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξία για την Ελλάδα και...

Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες διαπλάτυνσης της οδού Πιερίων

Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες...

Ολοκληρώθηκε και η γεωφυσική διασκόπηση στο σημείο...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Η Ημαθία αξίζει να γίνει πρωταγωνίστρια ξανά. Να είστε σίγουροι ότι ακούγεστε εσείς στη Βουλή

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Η Ημαθία αξίζει να γίνει...

Στον ναό της Ελληνικής Δημοκρατίας, βρέθηκα χάρη στην...

 Κάλεσμα επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Ημαθίας για την 84η ΔΕΘ

Κάλεσμα επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Ημαθίας για...

Το Επιμελητήριο Ημαθίας, συνεχίζοντας τις δράσεις...

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.438.817 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.438.817 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει καθημερινά το...

 ΕΣΕΕ: Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα  η κίνηση της αγοράς την Κυριακή 14 Ιουλίου

ΕΣΕΕ: Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα η κίνηση της...

 Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε ειδική έρευνα για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Αγαπητές και Αγαπητοί Ναουσαίοι.Με έκπληξη παρακολουθούμε, και μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, το ζήτημα της εξέλιξης του διαγωνισμού για την  μίσθωση του πρώην τουριστικού περιπτέρου «Κιόσκι».Αν και  έχει...