Ιγκόρ Τούντορ: «Άλλα μου είπαν κι άλλα βλέπω»

Ιγκόρ Τούντορ: «Άλλα μου είπαν κι άλλα βλέπω»

Επίσημα παρουσιάστηκε ο Ιγκόρ Τούντορ από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην Ολλανδία και αναφέρθηκε στη νοοτροπία των παικτών, το πλάνο του, αλλά απέφυγε να μιλήσει για μεταγραφές.

 

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Φρανκ Άρνσεν, που παρουσίασε τον νέο τεχνικό του ΠΑΟΚ, λέγοντας: «Είναι κάπως αστείο που είμαστε εδώ σήμερα μετά από τόσο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Είμαι χαρούμενος όμως που είμαι εδώ, που έχουμε έναν προπονητή ο οποίος έχει φιλοδοξίες, προσωπικότητα, γνώση του αντικειμένου, γνωρίζει καλά το ποδόσφαιρο. Εχω δει τις προπονήσεις από τη μέρα που ήρθαμε εδώ στην Ολλανδία και είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτά που έχω δει. Γνωρίζω ότι και οι ποδοσφαιριστές είναι ικανοποιημένοι και τους αρέσει η δουλειά που γίνεται. Ισως αργήσαμε να ξεκινήσουμε λίγο την προετοιμασία, όμως έτσι έχει η κατάσταση. Εχουμε να δώσουμε ένα παιχνίδι και σχεδόν τρεις εβδομάδες να προετοιμαστούμε γι’ αυτό, αλλά θεωρώ πως όσα έχουμε κάνει ως τώρα είναι πολύ καλά και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία της προετοιμασίας. Εχω μιλήσει αρκετά για τον Ιγκόρ Τούντορ, σε όλες μου τις τοποθετήσεις έχω πει πως δεν θα μιλήσω εγώ για εκείνον, έχετε εσείς την ευκαιρία να μιλήσετε μαζί του, να τον ρωτήσετε για την φιλοσοφία του, το πως βλέπει το ποδόσφαιρο».

Στη συνέχεια, ο Κροάτης τεχνικός άρχισε να δέχεται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Για το πως μπορεί να μεταμορφωθεί ο ΠΑΟΚ μετά από μία πολύ κακή χρονιά: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Άρνεσεν για τα καλά λόγια που είπε. Δεν θέλω να μιλήσω αρκετά για την προηγούμενη χρονιά και τους προηγούμενους προπονητές. Πάντα όταν έρχεται ένας νέος προπονητής φέρνει μαζί του καινούργια στοιχεία. Οι παίκτες μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα στοιχεία που φέρνει ένας καινούργιος προπονητής. Όπως έχω ξαναπεί δεν μου αρέσει να μιλάω για συστήματα, για μένα είναι μόνο οι θέσεις που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Καταλαβαίνω ότι για σας είναι πιο ενδιαφέρον το 3-5-2 ή οτιδήποτε άλλο, αλλά για μένα αυτά είναι όλα αυτά είναι αριθμοί, όλα αλλάζουν. Το πιο σημαντικό για μένα είναι το στυλ του παιχνιδιού, η νοοτροπία που έχουμε μέσα στο παιχνίδι, η ποιότητα των τρεξιμάτων, το πόσο τρέχουμε, ο τρόπος που θα επιτεθούμε».

Για την γνωριμία με τους παίκτες και την ποιότητα του ρόστερ: «Μιλάω με τους παίκτες μου κάθε μέρα, αυτές τις 15 ημέρες. Είπα στους παίκτες μου πως είμαι πολύ ικανοποιημένος. Δουλεύουν πολύ είμαι χαρούμενος για τα όσα κάνουν στην προπόνηση. Όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη άκουσα πολλά για τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών, αλλά είμαι ικανοποιημένος από όσα βλέπω. Για τους παίκτες, δεν υπάρχει προπονητής που δεν θέλει καλύτερους παίκτες. Ακόμα κι όταν παίρνουν το Champions League, θέλουν νέους παίκτες. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ με καλούς παίκτες, στο μέλλον θα δούμε τι θα γίνει ανάλογα με τον αθλητικό διευθυντή, εξαρτάται κι από εκείνον τι θα κάνουμε στις μεταγραφές η δουλειά μου είναι να προπονήσω τους παίκτες και να δώσω συμβουλές».

Για το εάν έχει διαπιστώσει που χρειάζεται ενίσχυση και ποια χαρακτηριστικά θέλει να έχει η δική του ομάδα: «Δεν μπορώ να τα πω σε εσάς, μιλάω με το επιτελείο, δεν πρόκειται να σας πω κάτι. Βεβαίως ξέρουμε τι θέλουμε, έχουμε ξεκάθαρη ιδέα και θα δούμε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Για τα χαρακτηριστικά, όλοι θέλουν παίκτες που τα ξέρουν όλα και τρέχουν πολύ (γέλια). Να είναι έξυπνοι επίσης, τακτικά τέλειοι, τέτοιους παίκτες θέλει κάθε προπονητής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κάτι εύκολο».

Για τους λόγους που αποφάσισε να έρθει στον ΠΑΟΚ: «Νομίζω πως ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλη ομάδα κι είναι πρόκληση να έρθω εδώ. Όσον αφορά τις κριτικές, υπάρχει πάντα κάτι για τους προπονητές που συζητιέται. Πρώτα είσαι μικρός, μετά μεγάλος, ένας κάνει μεγάλες νίκες αλλά δεν παίζει καλά, άλλοι παίζουν καλά και δεν νικούν. Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Για να είσαι προπονητής, πιο σημαντικό είναι να έχεις γνώση, να μετουσιώσεις στο γήπεδο την ιδέα σου, καταρχάς πρέπει να έχεις μία ιδέα για το πως να παίζεις κι έπειτα να είσαι δυνατός, να τη βγάζεις στο γήπεδο. Η εμπειρία είναι σημαντική αλλά όχι απαραίτητη. Εάν δεν έχεις όμως άλλα στοιχεία, γνώση π.χ. θα είσαι πάντα χαμηλά. Οπότε η εμπειρία είναι μόνο ένα μέρος στον κόσμο των προπονητών».

Για τα στοιχεία που κράτησε ως παίκτης: «Όταν είσαι ποδοσφαιριστής σε ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός σου. Όταν είσαι προπονητής, έχεις να κάνεις με τριάντα διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτό που έμαθα κυρίως από την παρουσία μου στη Γιουβέντους είναι η νοοτροπία του νικητή. Το να θέλεις να κερδίζεις σε κάθε προπόνηση».

Για το σχόλιο του Μαρσέλο Λίπι ότι είναι καλός μαθητής στον τομέα της τακτικής: «Το μυαλό μου εμένα είναι στον ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Λίπι γι’ αυτά τα καλά λόγια. Ήταν ένας μεγάλος κόουτς, από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Δούλεψα με τον Λίπι, τον Αντσελότι, τον Καπέλο... Για μένα οι Ιταλοί είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Τα εννιά χρόνια που έζησα στην Ιταλία βελτιώθηκα σε πολλά πράγματα. Καλό είναι να παίρνεις πράγματα από τους άλλους, αλλά πρέπει να έχεις και τις δικές σου ιδέες. Και όταν έχει τη μπάλα η ομάδα σου και όταν δεν την έχει. Πρέπει να φτιάξεις την ψυχολογία, να είσαι ο εαυτός σου. Θα κλέψεις στοιχεία από άλλους, αλλά θα έχεις και τα δικά σου».

Για τα πρόστιμα που επέβαλε με το καλημέρα: «Είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο η πειθαρχία. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τους παίκτες, πάνω από όλους είναι η ομάδα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα σεβασμού, αν για παράδειγμα το πρωινό είναι στις 8 και έρχεται ο ένας τρέχοντας για να προλάβει και ο άλλος αργεί, είναι θέμα σεβασμού. Όταν κάποιος δεν σέβεται, θα πρέπει να πληρώσει. Οι πληρωμές γίνονται κανονικά στην ώρα τους και είναι όλοι χαρούμενοι γι’ αυτό. Πρέπει όλοι να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι πάνω από την ομάδα, θα πρέπει να του εξηγήσω τα πράγματα. Το κομμάτι της πειθαρχίας είναι πολύ σημαντικό και για όσο θα είμαι εγώ εδώ οι κανόνες θα είναι ξεκάθαροι».

Για τον Λούκας: «Ο Λούκας ήρθε με άλλη νοοτροπία εδώ πέρα και μετά από δύο μέρες, όταν μιλήσαμε μαζί άλλαξε η νοοτροπία του. Είμαι χαρούμενος για αυτό, δουλεύει καλά και είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες που έχουμε. Είναι εδώ, δουλεύει σκληρά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Για τις συχνές αλλαγές προπονητή στον ΠΑΟΚ: «Δεν θέλω να σχολιάσω την πολιτική του συλλόγου, εγώ κάνω τη δουλειά μου. Σε κάθε σύλλογο υπάρχουν προβλήματα, εγώ δουλεύω και προσπαθώ να φτιάξω μία καλή ομάδα. Αυτή είναι η δουλειά μου. Επικεντρώνομαι στην καθημερινή δουλειά και στην προσπάθεια που κάνω να φτιάξω μία καλή ομάδα. Το να φεύγουν παίκτες ή πρόσωπα, δεν είναι δική μου δουλειά. Ο κόσμος που θα έρχεται στο γήπεδο θέλω να βλέπει κάτι, να βλέπει τους ποδοσφαιριστές να δείχνουν κάτι. Από εκεί και πέρα, κάθε ομάδα στον κόσμο έχει προβλήματα και δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα, δεν μπορώ να υποσχεθώ αποτελέσματα ότι θα τερματίσουμε πρώτοι, δεύτεροι, πέμπτοι... Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αυτό. Ο προπονητής είναι αυτός που μπαίνει μπροστά, αλλά σε αυτό το κομμάτι είμαστε όλοι μαζί».

Για το πόσο επηρεάζεται η προετοιμασία από τα πρόωρα ευρωπαϊκά παιχνίδια: «Πρέπει να χτίσουμε μία ομάδα από την αρχή και να προετοιμαστούμε για τα ευρωπαϊκά ματς. Έχουμε τρεις μόνο εβδομάδες προετοιμασίας. Έχουμε διεθνείς που ήρθαν μόνο λίγες μέρες πριν. Είναι μία σύνθετη κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, πρέπει να προσαρμοστούμε. Κάνουμε το πρόγραμμά μας με τέτοιο τρόπο, για να δουλέψουμε καλά και για τα δύο μέρη. Η Λοκομοτίβα δεν είναι μία ερασιτεχνική ομάδα. Έχει καλούς και ποιοτικούς παίκτες και εμείς πρέπει παράλληλα να δουλέψουμε και στο ατομικό κομμάτι. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Νομπόα, που ήρθε χθες και πρέπει να δουλέψουμε μαζί του σε ατομικό επίπεδο».

Για το ποσοστό ετοιμότητας του ΠΑΟΚ: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω με ποσοστά. Ξέρω ότι η Λοκομοτίβα είναι μία σοβαρή ομάδα και δεν θα είναι εύκολο το έργο μας, αλλά πρέπει να περάσουμε. Έχω στο μυαλό μου τα πρόσωπα που μπορούν να παίξουν...».

Για το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει: «Είναι αρχή ακόμη και θα αλλάξουμε πολλά πράγματα, το 3-5-2 είναι μόνο ένα σύστημα, είναι μόνο αριθμοί. Είναι μόνο οι θέσεις στο γήπεδο. Αν παίξουμε με 4-3-3 μπορούμε να φέρουμε παίκτες που παίζουν πιο μέσα. Όταν εφαρμόζουμε το 4-3-3 όταν ανεβαίνει ο ένας μπακ ο άλλος μένει πίσω, άρα είναι 3 πίσω. Ήθελα να αρχίσω με 3-5-2 για να το μάθουν οι παίκτες και να έχουμε και άλλες επιλογές για τη σεζόν που έρχεται».

Για το πόσο χρόνο χρειάζεται η ομάδα για να είναι έτοιμη: «Τα παιχνίδια είναι ο καθρέφτης. Για να είσαι καλός την Κυριακή πρέπει να δουλεύεις σκληρά καθημερινά. Δεν μπορούμε να μιλάμε πολύ, τα λόγια είναι αέρας. Πρέπει να χύσουμε πολύ ιδρώτα. Το πότε θα είσαι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και το πότε θα είσαι έτοιμος να δείξεις αυτό που θέλεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σε έξι εβδομάδες νομίζω μία ομάδα είναι έτοιμη από πλευράς φυσικής κατάστασης. Το πότε θα δείξει τα νέα στοιχεία και την προσωπικότητά της είναι δύσκολο να το πεις. Θεωρώ ότι μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, η ομάδα θα βγάλει μερικά στοιχεία».

Για την εντύπωση που έχει για τον Ιβάν Σαββίδη: «Η εντύπωση που αποκόμισα από τον κύριο Σαββίδη είναι πάρα πολύ καλή. Είναι κοντά στην ομάδα και θέλει να έχει επιτυχίες, αλλά ξέρει ότι δεν είναι εύκολο. Εγώ πρέπει να αρπάξω την ευκαιρία και να τον ευχαριστήσω που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στον ΠΑΟΚ».

Για το αν θα καταφέρει να βγάλει τη σεζόν στον ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη: «Θα είναι επανάσταση (γέλια). Πρέπει να είμαστε θετικοί και να μην σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα, απλά να κάνουμε σωστά την δουλειά μας».

Για τη διαιτησία στην Ελλάδα: «Γνωρίζω τα πάντα. Ήρθα από την Κροατία και ίσως έχουμε κοινά στοιχεία. Γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται εδώ. Οι παίκτες όμως είναι επαγγελματίες, υπάρχουν κανόνες. Δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα αυτό».

Για το προπονητικό τιμ: «Υπήρχε μία παρουσίαση στο σάιτ του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Λέκο είναι ο πρώτος βοηθός μου, έχει μεγάλη γνώση και κατανόηση και έχουμε τις ίδιες ιδέες Ο Βούτσκο είναι αυτός που θα βλέπει τους αντιπάλους, μερικές φορές και από την εξέδρα, γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι και να το αναλύει. Ο Σίλβιο είναι ένας πολύ καλός προπονητής τερματοφυλάκων, ενώ ο Πάολο είναι μια νέα προσθήκη. Δεν έχω δουλέψει μαζί του, αλλά μου τον σύστησαν πολλοί από την Ιταλία και θεωρώ ότι έχω κάνει μια πολύ καλή επιλογή».

Για συνεργασία με τον Φρανκ Άρνεσεν: «Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός και αλληλοεκτίμηση μεταξύ μας. Φυσικά και μπορώ να λέω την άποψή μου για τους παίκτες που θέλουμε, αλλά στο τέλος της μέρας εκείνος παίρνει την απόφαση. Για την προπόνηση αποφασίζουμε εγώ και οι συνεργάτες μου».

Για το πόσο θα μείνει στον ΠΑΟΚ αλλά και για τις ακαδημίες: «Σκέφτομαι μόνο την κάθε μέρα. Για τις ακαδημίες, δεν έχουμε μιλήσει ακόμη...».

Για το αν ο Νομπόα θα παίξει στο ματς με τη Ντνίπρο: «Δύσκολα, αλλά θα το δούμε. Ίσως ένα σε μικρό κομμάτι».

Για το τι ήξερε για τον ΠΑΟΚ: «Όλοι στον κόσμο ξέρουν τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του. Την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Υπάρχει πίεση, αλλά έχω μάθει να ζω με αυτή και προσπαθώ να τη βάζω και στις προπονήσεις. Προέρχομαι από μία παρόμοια κατάσταση στην Κροατία. Είναι πρόκληση για μένα και μου αρέσει».

Για έναν πανηγυρισμό του όπου είχε ανέβει στα κάγκελα: «Αυτό έγινε μία φορά σε δύο χρόνια, ο πάγκος ήταν κοντά στην κερκίδα, ήταν μία συναισθηματική στιγμή και απλά έγινε...».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον 128ο Μαραθώνιο της Βοστώνης ο Βεροιώτης Νίκος Παπανώτας!

Στον 128ο Μαραθώνιο της Βοστώνης ο Βεροιώτης Νίκος...

Την Ημαθία, την πόλη της Βέροιας και τον Σύλλογο...

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ απο τον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ''ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ & τα 10χλμ''

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ απο τον...

Σε μια μεγάλη γιορτή του λαϊκού αθλητισμού στην...

Σύλλογος Φίλων Αυτοάμυνας - Διασυλλογικό πρωτάθλημα της ΕΟΠΤ (ΦΩΤΟΣ)

Σύλλογος Φίλων Αυτοάμυνας - Διασυλλογικό πρωτάθλημα...

Νίκες  και εμπειρίες αποκόμισαν στο διασυλλογικό...

Ο Πήγασος Ημαθίας στους 13ους Πτολεμαϊκούς αγώνες

Ο Πήγασος Ημαθίας στους 13ους Πτολεμαϊκούς αγώνες

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα, στις 6 και 7 Απριλίου...

1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση ΑΣΕΑΝ και Εν Σώματι Υγιει

1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση...

Ο Αθλητικός Σύλλογος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης...

4οι Αγώνες Φιλίας: Μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία για όλους με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!

4οι Αγώνες Φιλίας: Μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία...

Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ»,...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ...

Υπέροχο Φινάλε για τα χρυσά κορίτσια της ομάδας...

Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τον Παπαγιάννη Στέργιο του Συλλόγου Φίλων Αυταάμυνας

Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τον Παπαγιάννη Στέργιο...

Με ένα χρυσό και ένα ασημένιο μεταλιο γύρισε ο αθλητής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αισίως το προηγούμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος έκλεισε τα 80 του χρόνια, γεγονός που γιόρτασε μαζί με την οικογένειά του με τούρτα και κεράκια(φωτό). Ο...

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...