Επιστολές. Για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου

Επιστολές. Για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου

Κύριε Διευθυντά

Ρίχνοντας μια ματιά στα χειρόγραφα του αρχείου μου διαπίστωσα ότι δεν σας έστειλα για να δημοσιεύσετε την επιστολή αυτή, την οποία ετοίμασα τον Νοέμβριο του 2013 όταν διάβασα στο υπ’ αριθμ. 10835 φύλλο της 31 Οκτωβρίου 2013 εφημερίδας σας, το μονόστηλο δημοσίευμα με τίτλο «Γαρή=Γυναίκα».

Το δημοσίευμα εκείνο αναφερόταν στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας να χρηματοδοτήσει ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα διδασκαλίας της Ποντιακής διαλέκτου με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Επειδή το αναφερόμενο θέμα είναι και τώρα όπως και τότε επίκαιρο, θέλω να αναφερθώ σ’ αυτό και να δημοσιοποιήσω την διαφωνία μου, μόνο όσον αφορά στον τίτλο του «Γαρή=Γυναίκα». Και με την ευκαιρία αυτή να αιτιολογήσω τη διαφωνία μου την οποία αφήνω στην καλοπροαίρετη κριτική των αναγνωστών της εφημερίδας σας.

Είναι γνωστό πιστεύω στο ευρύ κοινό της Ημαθίας γης ότι η λέξη «γαρή» είναι Τούρκικη. Είναι επίσης γνωστό ότι η χρήση της λέξης αυτής από τους Πόντιους μεγάλης ηλικίας το τελευταίο χρονικό διάστημα ελαττώθηκε αισθητά και αυτό έγινε γιατί το επιδιώξαμε εμείς οι ίδιοι ενώ ταυτόχρονα οι νεότεροί μας επειδή δεν άκουγαν και δεν γνώριζαν την λέξη «γαρή» δεν την χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους.

Είναι όμως επίσης γνωστό και αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας πως η λέξη «γιαούρτι» που κι αυτή είναι Τούρκικη την χρησιμοποιούμε όλοι, Πόντιοι και μη Πόντιοι, μικροί και μεγάλοι, γέροι και γονείς και θα την χρησιμοποιούμε για πολλά χρόνια ακόμη στις συνομιλίες μας.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα, αν εμείς οι μεγαλύτεροι το γνωρίζουμε, η νεολαία μας γνωρίζει άραγε ότι «το γιαούρτι» ελληνικά λέγεται «οξύγαλα» και Ποντιακά «’ξύγαλαν». Άρα η ευθύνη όλων μας και ιδιαίτερα των κυβερνώντων αυτήν την χώρα είναι μεγάλη, προσωπικά θα την χαρακτήριζα τεράστια. Και όσον αφορά στον χρησιμοποιηθέντα τίτλο εκείνου του μονόστηλου δημοσιεύματος επιτρέψτε μου να τον χαρακτηρίσω «ατυχή» Επειδή δεν είμαι διατεθειμένος όπως πάντα, να κάνω κριτική για την κριτική και επειδή κριτική χωρίς προτάσεις είναι φαγητό χωρίς αλάτι, θα πρότεινα το αναφερόμενο πρόβλημα, επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω πρόβλημα, να το δει ο Δήμος της Βέροιας δια του Αντιδημάρχου Παιδείας και να πράξει τα δέοντα.

Ποτέ δεν είναι αργά για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Το τελευταίο επιβάλλεται να γίνει, κατά την άποψή μου, πολύ σύντομα, αναγνωρίζοντας και τη δική μου ευθύνη για την καθυστέρηση, διότι, πιστεύω πως η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου ίσως να βρίσκεται ανενεργή ακόμη στο συρτάρι κάποιου υπεύθυνου προϊσταμένου σκονισμένη και αραχνιασμένη, αν δεν οδηγήθηκε κι αυτή στις «καλένδες» όπως τόσες και τόσες άλλες οι οποίες χάθηκαν στο διάβα του χρόνου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γ.Χ.

Ένας Πόντιος – Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurostat: Η Ελλάδα 2η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

Eurostat: Η Ελλάδα 2η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα...

Σε έξαρση και πάλι οι τηλεφωνικές απάτες με δήθεν τραυματισμούς συγγενικών προσώπων

Σε έξαρση και πάλι οι τηλεφωνικές απάτες με δήθεν...

Τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες οι καταγγελίες...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  Για το Νέο Ψηφιακό Σχολείο Ριζωμάτων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Για το Νέο Ψηφιακό Σχολείο Ριζωμάτων

Κάλιο αργά....Το 2003 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας...

ΜεΜιαΜατια Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου - Σκήτη Βέροιας

ΜεΜιαΜατια Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου - Σκήτη Βέροιας

Επιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος – Συλλέκτης...

Τρίτωσε και με Στέφανο Κασσελάκη την Δευτέρα στη Βέροια!

Τρίτωσε και με Στέφανο Κασσελάκη την Δευτέρα στη...

Μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της...

H ΕΕ «στριμώχνει» την Booking μετά από καταγγελίες ξενοδόχων

H ΕΕ «στριμώχνει» την Booking μετά από καταγγελίες...

Οι Έλληνες ξενοδόχοι δέχθηκαν με ικανοποίηση την...

Ξεκινούν απογευματινό ωράριο ορισμένα τραπεζικά καταστήματα

Ξεκινούν απογευματινό ωράριο ορισμένα τραπεζικά...

Όπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τα πάντα...

Άνοιξε χθες η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Άνοιξε χθες η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, περισσότερους από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...