ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Η αλήθεια για τον αγροτικό τομέα

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Η αλήθεια για τον αγροτικό τομέα

Τα κόμματα που κυβέρνησαν επί σαράντα χρόνια τη χώρα  στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την αγωνία του αγρότη για το αύριο και να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη, διαστρέφουν την πραγματικότητα σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα δημιουργώντας σύγχυση.

 

Κανένας όμως δεν ξεχνά ότι ο φορολογικός νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου του 2013 έφερε για πρώτη φορά την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, τη φορολόγηση του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές με 13%, και την προκαταβολή φόρου ύψους 55%.

 

Αντίθετα, στην πρώτη, δύσκολη και υπό την πίεση της  διαπραγμάτευσης περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκαν:

 

·Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία να μείνουν αφορολόγητες.

·Οι αγροτικές επιδοτήσεις να μείνουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή καλύφθηκε περισσότερο από το 90% των αγροτών, κυρίως μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

·Η προκαταβολή φόρου να μειωθεί από 55% σε 27,5%.

 

 Βέβαια το βάρος που καλείται να σηκώσει ο αγροτικός τομέας από τις δημοσιονομικές μνημονιακές δεσμεύσεις που περιέχει η νέα συμφωνία, είναι πράγματι δυσανάλογο και δυσβάσταχτο. Υπάρχουν όμως μεγάλες δυνατότητες άμβλυνσης των επιπτώσεων που μια προοδευτική κυβέρνηση με γνώση και ευαισθησία μπορεί να αξιοποιήσει. Εκείνο που συστηματικά αποκρύπτεται είναι ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και η συμφωνία που ψηφίστηκε από τη Βουλή περιλαμβάνουν μια σειρά από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για την ανασύνταξη σε νέα, υγιή βάση της αγροτικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει:

 

·Βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2015.

· Μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

·Καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων και στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.

·Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

·Ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τους νέους και δραστήριους αγρότες.

· Μεγαλύτερη συγκέντρωση της γεωργικής γης και συγκεντροποίηση της αγροτικής εκμετάλλευσης.

· Πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων.

.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν και τις μάχες που έχει να δώσει η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον αγροτικό κόσμο.

 

Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη φορολόγηση του εισοδήματος των κατ' επάγγελμα αγροτών με συντελεστές 20% και 26% για το 2016 και 2017, τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 55% - 100% και την κατάργηση της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι φορολογικές αυτές επιβαρύνσεις δεν έχουν νομοθετηθεί. Όλα είναι ανοιχτά και όλα είναι μαχητά. Ενόψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών.

 

Ορισμένα σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

 

·Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Η αυστηροποίηση και ο έλεχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.

 

Διαχωρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η φορολόγησή του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της "αγροτικής επιχείρησης" και "γεωργικής εκμετάλλευσης" αλλά και της έννοιας του "αγρότη". Με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θεσπίζονται επίσης ευνοϊκοί συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, σε νέους αγρότες, σε ειδικές καλλιέργειες, αλλά και για συνεταιριστικές δομές, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σχήματα κοινωνικής οικονομίας κ.λπ.

 

·Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος αναγνωρίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.

 

 

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των επιβαρύνσεων που περιλαμβάνει για τους αγρότες η συμφωνία την οποία υποχρεώθηκε να φέρει στη Βουλή, είναι διττός: Αφενός, με ένα παράλληλο εθνικό πρόγραμμα, να απαλύνει τις δυσμενείς συνέπειες στον αγροτικό κόσμο και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη. Αφετέρου, να θέσει σε νέες βάσεις την αγροτική παραγωγή ώστε μέσα από την ανάπτυξη να ξεφύγουμε από τον κλοιό των μνημονίων και να δημιουργηθεί το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Πρόκειται για τη μόνη αποτελεσματική «μέθοδο» με την οποία προσεγγίζεται συνολικά, σε όλους τους τομείς, το θέμα των μνημονιακών δεσμεύσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της αριστεράς. Επιβάλλεται από τα πράγματα η επεξεργασία και υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, που θα οδηγεί μπροστά από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

 

 

Τέλος, να τονιστεί πως στον αγροτικό τομέα κατά την 7μηνη διακυβέρνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άφησε ήδη τη σφραγίδα της αποτελεσματικότητας. Οι αγρότες γνωρίζουν πόσο μεγάλη σημασία έχει η κατοχύρωση των επιδοτήσεων και η διασφάλιση των έγκαιρων πληρωμών, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.

 

Το ίδιο σημαντική όμως είναι η δουλειά υποδομής που έγινε, με νομοθετήματα και πολιτικές των οποίων την εφαρμογή δεν επέτρεψαν οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά η υλοποίησή τους είναι προ των πυλών. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων:

 

·Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και είναι έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών.

·Σχεδιάστηκε η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, με στόχο την ίδρυση φορέα αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και των αγροτικών ακινήτων.

· Βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτύπωση των εκτάσεων βοσκήσιμων γαιών και η ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου, ώστε να διασφαλισθεί η αειφορική παραγωγική χρήση τους, αλλά και οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

· Ολοκληρώθηκε ο ανασχεδιασμός για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

 

                          ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...