Χιλιάδες Βλάχοι… κατέκλυσαν την Αθήνα

Χιλιάδες Βλάχοι… κατέκλυσαν την Αθήνα

Ανταμώσαμε φέτος στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του Νέου Ελληνισμού. Την ευεργετηθείσα πολύτροπα από τους Βλάχους Μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες και έκτοτε έως και σήμερα φιλόξενη, για χιλιάδες επώνυμους κι ανώνυμους συντοπίτες μας, πόλη, όπου εργάζονται και προκόβουν γενιές εσωτερικών οικονομικών μεταναστών βλαχικής καταγωγής από την ελλαδική περιφέρεια.

Με ξεχωριστή και πανθομολογούμενη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 31ου Πανελλήνιου Ανταμώματος της ΠΟΠΣ Βλάχων, που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Δήμο Πειραιά στις 11 και στο Δήμο Αθηναίων στις 12 και 13 αντίστοιχα. Την ευθύνη της διοργάνωσης και διεξαγωγής του 31ου Ανταμώματος είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Οι παράλληλες εκδηλώσεις στον Πειραιά διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Συλλόγου Γαρδικιωτών και το Δήμο Πειραιά.

Το Αντάμωμα ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρουσιάστηκαν στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, από το Σύλλογο Κοκκινοπλιτών με έδρα την Κατερίνη, τα έθιμα του βλάχικου γάμου όπως παραδίδονται στους Κοκκινοπλίτες. Ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Σπυρίδωνα Πιερίας παρουσίασε κατά την εκδήλωση παραδοσιακούς βλάχικους χορούς. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ Μιχάλης Μαγειρίας και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μόραλης. Το δίωρο πρόγραμμα παρακολούθησαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση κι εμφανή ενθουσιασμό χιλιάδες Πειραιώτες βλαχικής και μη καταγωγής. Παραβρέθηκαν επίσης αποστολές Συλλόγων Βλάχων μελών της ΠΟΠΣΒ που είχαν φθάσει νωρίτερα.

Η απήχηση των εκδηλώσεων στους Πειραιώτες κι οι θετικές αντιδράσεις του κοινού πιστοποιούν, μέσα από τις εκδηλώσεις έκφρασης της ικανοποίησης και του θαυμασμού τους τόσο την αξιόλογη δουλειά των Συλλόγων που πλαισίωσαν το πρό-γραμμα των εκδηλώσεων όσο και την ενεργό παρουσία του Συλλόγου Γαρδικιωτών στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ, και τίμησαν με την παρουσία τους η δημοτική αρχή Πειραιά με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Μόραλη.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια του 31ου Ανταμώματος, οι Σύλλογοι μέλη της ΠΟΠΣΒ συναντήθηκαν στις 18.00 το απόγευμα στο χώρο μπροστά από τη Σιναία Ακαδημία Αθηνών και τα Προπύλαια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ο χώρος της λεγόμενης «Αθηναϊκής Τριλογίας» συμβολίζει και συνοψίζει το πνεύμα ευεργεσίας και της καθοριστικής προσφοράς των Βλάχων, στην ίδια την ίδρυση και δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και της πρωτεύουσάς του καθώς κι ευρύτερα στο νεότερο Ελληνισμό. Από τα Προπύλαια οι Σύλλογοι της ΠΟΠΣΒ με επικεφαλής τη σημαία της Πανελλήνιας και τα λάβαρα των Συλλόγων, εκφράσεις της τοπικότητας, όπως και το ΔΣ της Ομοσπονδίας, πορεύθηκαν σε πομπή διερχόμενοι τις οδούς Πανεπιστημίου, και Σταδίου έως την Πλατεία Συντάγματος. Την πορεία των Συλλόγων συνόδευε μουσική πατινάδα. Στο άνω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, οι Σύλλογοι παρατάχθηκαν με τάξη κι ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ κ. Μιχάλης Μαγειρίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Κατόπι οι Σύλλογοι της ΠΟΠΣΒ διέσχισαν με τάξη σε πομπή τη λεωφόρο Αμαλίας και κατευθύνθηκαν στο χώρο του Ζαππείου, όπου κι έγινε η παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του προέδρου της ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ Μιχάλη Μαγειρία και στη συνέχεια με την εφηβική χορευτική ομάδα του Συλλόγου των Ελλήνων Βλάχων περιφέρειας Κορυτσάς. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρόεδρος Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιώργο Δόση, τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή και το μέλος του Δ.Σ. Ηλέκτρα Κίκη, με την συμμετοχή των πρώην Προέδρων Γιώργου Οικονόμου και Γιάννη Ζώη, που εκπροσωπούν την ΠΣΕ, στο Δ.Σ. των Ολυμπίων Κληροδοτημάτων, όπου ανήκει το Ζάππειο Μέγαρο, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Φώτης Κιλιπίρης κι αντιπροσωπείες Ελλήνων Βλάχων από την Αλβανία (Τίρανα, Κορυτσά) και την ΠΓΔΜ (Γευγελή, Κρούσοβο, Μοναστήρι, Σκόπια). Την εκδήλωση παρακολούθησαν χιλιάδες Αθηναίων και παρεπιδημούτων στην πόλη. Μετά την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων ακολούθησε λαϊκό γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου κορυφώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι οι εκδηλώσεις του 31ου Ανταμώματος στον προαύλιο χώρο του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου τελέστηκε ο τελετουργικός  «Μεγάλος Χορός» - «Κόρλου Μάρι». Χιλιάδες συμπατριωτών συναντήθηκαν στην καρδιά της Αθήνας, όπου απόλαυσαν το θέαμα και καμάρωσαν τους χιλιάδες χορευτές της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης. Τα χορευτικά τμήματα της ΠΟΠΣΒ εισήλθαν τιμητικά στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου του Καλλιμάρμαρου, όπου καταρχήν φωτογραφήθηκαν και στη συνέχεια παρήλασαν προς τον προαύλιο χώρο του Σταδίου για την τέλεση του «Μεγάλου Χορού». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Φώτης Κιλιπίρης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, οι μεγάλοι χορηγοί του Ανταμώματος Περιβολιώτες επιχειρηματίες Δημήτρης και Μιχάλης Στεργίου Σαράντη, ο ιστορικός κ. Στέργιος Λαΐτσος καθώς και αντιπρόσωποι ΔΣ Συλλόγων Βλάχων τα μέλη των οποίων ζουν και δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ Μιχάλης Μαγειρίας. Με την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος κ. Μιχ. Μαγειρίας τίμησε, απονέμοντας τιμητικές πλακέτες αντίστοιχα, τον Περιβολιώτη επιχειρηματία κ. Δημήτριο Στέργιου Σαράντη εκ μέρους των Αφών Στ. Σαράντη και των εταιρειών «ΟΛΥΜΠΟΣ» και «ΤΥΡΑΣ» «για την υποστήριξη κι οικονομική ενίσχυση της ΠΟΠΣ Βλάχων κι ιδιαίτερα του 31ου Ανταμώματος» καθώς και τον Φεραίο Περιβολιώτη ιστορικό κ. Στέργιο Λαΐτσο «για την επιστημονική έρευνα, μελέτη, διάσωση, καθώς και την ανάδειξη και προβολή της βλαχικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Οι τιμηθέντες ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της Πανελλήνιας απευθυνόμενοι προς αυτόν και τους χιλιάδες παρευρισκόμενους στη ζωντανή προφορική βλαχική γλώσσα.

Στο «Μεγάλο Χορό» έλαβαν μέρος περίπου 1200 χορευτές από τους Συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας. Τις εκδηλώσεις του Ανταμώματος παρακολούθησαν χιλιάδες Πειραιώτες κι Αθηναίοι, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, το Σάββατο βράδυ στο Ζάππειο ξεπέρασαν τις είκοσι χιλιάδες. Για τη μουσική επένδυση του προγράμματος των εκδηλώσεων φρόντισαν οι Βλάχοι μουσικοί από κάθε αντίστοιχη βλαχόφωνη περιοχή χαρίζοντας στο κοινό την πανδαισία και τον πλούτο των βλαχικών ηχοχρωμάτων. Το πρόγραμμα του φετινού 30ου Ανταμώματος παρουσίασαν τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΠΣΒ Αγγελική Νιτσιάκου, Γενική Γραμματέας, και κ. Μαρία Τσιαλέρα  αντιπρόεδρος αντίστοιχα. Οι εφετινές εκδηλώσεις του 31ου Αντα-μώματος επιβεβαίωσαν την πολλαπλή αναβάθμιση του θεσμού του Ανταμώματος των Βλάχων, της κορυφαίας εκδήλωσης της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης κι αύξησαν τις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Οι τριήμερες εκδηλώσεις μαγνητοσκοπήθηκαν από την ΠΟΠΣΒ και θα προβληθούν προσεχώς από τους κατά τόπους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ιδιαίτερα σημαντική για την όλη διοργάνωση υπήρξε η πολύπλευρη κι ισχυρή συνδρομή και τιμητική υποστήριξη των χορηγών του 31ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων όπως: 

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΕ, Λάρισα  Βιομηχανία Γάλακτος ΤΥΡΑΣ Α.Ε, Τρίκαλα ΦΕΤΑ “ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ” Feta Vassilitsa Γ. & Α. Νού-σιας Ο.Ε., Λάρισα ΠΡΟΤΥΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΛΥΚΑΣ, Βαφειοχώρι Ν. Κιλκίς ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΦΑΙΔΩΝ - ΖΑΜΠΟΥΡΑΣ ΦΑΙΔΩΝ, Λάρισα Kronos S.a. , Σκύδρα Πέλλας, Σίββας - Βουτήματα Πολυτελείας Ν. Ευκαρπία, Θεσσαλονίκη ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS AE ΒΙ.ΠΕ Λαμίας, Φθιώτιδα Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε., Ελασσόνα Ταβέρνα-ψησταριά  «Λα Κόρνο», Κρανιά Ασπροποτάμου Γιάτσιος Ιωάννης Οικοδομικά υλικά, Γρεβενά, LA FARM AE Τρίκαλα, ΤΡΙΚΚΗ ΑΕ, Τρίκαλα TSAGAS FOODS Ν. Ευκαρπία, Θεσσαλονίκη ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Εσώβαλτα Πέλλας Toyota Podas, Ιωάννινα -Βέροια - Κατερίνη.

Η ΠΟΠΣΒ κι ο πρόεδρος του ΔΣ Μιχάλης Μαγειρίας ευχαριστούν το Σύλλογο Γαρδικιωτών Πειραιά, την τροχαία Λεκανοπεδίου, τους χορηγούς κι όλους τους επώνυμους κι ανώνυμους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. Επίσης ευχαριστούν ξε-χωριστά, τα παιδιά των Συλλόγων και όλους τους συμπατριώτες που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της ελληνικής γης για να επιβεβαιώσουμε τους μεταξύ μας δεσμούς και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά.

Και του χρόνου καλύτερα!

Καλή Αντάμωση στο 32ο Αντάμωμα 2016!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...