Τις πολιτικές αποφάσεις για την πλήρη λειτουργία του στα Παλιά Δικαστήρια της Βέροιας περιμένει το Μουσείο Εκπαίδευσης

Τις πολιτικές αποφάσεις για την πλήρη λειτουργία του στα Παλιά Δικαστήρια της Βέροιας περιμένει το Μουσείο Εκπαίδευσης

Tο ενδιαφέρον κάποιων αναγνωστών σχετικά με την λειτουργία του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης», μας οδήγησε στην Διεύθυνση της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, στη δικαιοδοσία της οποίας  ανήκει, μετά την τελευταία συγχώνευση και εξακολουθεί να βρίσκεται  σε χώρο του κτιρίου που στεγαζόταν η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ στη Βέροια, στο τοπικό διαμέρισμα της Αγίας Βαρβάρας. 

«Είναι ακόμη εκεί, αλλά απαιτούνται  εργασίες συντήρησης του χώρου που έχει αρκετά προβλήματα, μετά την αποχώρηση του πανεπιστημίου . Συνολικά τα κτίρια αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, όμως τώρα με την έναρξη των εργασιών εν όψει της στέγασης  του Μουσικού Σχολείου  εκεί, υπάρχει δέσμευση ότι και το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο Εκπαίδευσης θα συντηρηθεί επαρκώς ,για να μπορέσει πραγματικά να χρησιμοποιηθεί» μας ενημέρωσε ο κ. Γιάννης Καμπούρης.

-Οι εργασίες θα γίνουν από τον ίδιο εργολάβο;

 «Δεν ξέρω αν προβλέπει η εργολαβία και το κτίριο του Μουσείου, αλλά πιστεύω ότι επειδή δεν έχει πάρα πολύ δουλειά, θα βρεθεί τρόπος να συμπεριληφθεί στις  εργασίες και το μουσείο εκπαίδευσης. Βέβαια, αυτό, πάντα θεωρώ ότι είναι βραχύβια  λύση. Δεν είναι καλή λύση να μείνει εκεί το Μουσείο, πρέπει να έρθει στην πόλη. Το δημοτικό συμβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2016 πήρε μια απόφαση, να το στεγάσει στο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων, στην Πλατεία Ωρολογίου. Αυτή η απόφαση όμως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχει μεταβίβαση της κυριότητας του κτιρίου στο Δήμο ή έστω να αποκτήσει ο Δήμος μια σχέση με το κτίριο. Λογικά, σύντομα θα πρέπει να γίνει αυτό και αμέσως μετά να γίνουν οι μελέτες που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν το Μουσείο στο κτίριο των παλαιών δικαστηρίων».

-Είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθεί στα παλιά δικαστήρια, σε περίπτωση κυριότητας του Δήμου;

«Είναι καταρχάς  μια απόφαση και μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μια πολιτική δέσμευση. Οι αποφάσεις αυτές,  επί της ουσίας, σημαίνουν  ότι υπάρχει μια πολιτική δέσμευση. Αλλά, όλα θα φανούν αμέσως μετά την παραχώρηση του κτιρίου από το ΤΑΥΠΕΔ στο Δήμο, ο οποίος θα πρέπει να πάρει τις οριστικές αποφάσεις. Από κεί και πέρα βέβαια, θα πρέπει κανείς να δεί και μια σειρά άλλων προβλημάτων που έχει το μουσείο. Νομίζω όμως, σε ότι αφορά το υλικό του, αυτό αντιμετωπίζεται πάρα πολύ καλά και με επάρκεια. Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των βιβλίων και εννοώ ότι έχει γίνει μια πλήρης καταλογογράφηση, με όλα τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τον όγκο των βιβλίων του Μουσείου και τώρα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία καταγραφής και των υπολοίπων στοιχείων. Αυτό είναι σημαντικό, διότι για πρώτη φορά θα έχουμε μια ολοκληρωμένη καταγραφή  με την ποία θα διασφαλίζεται το υλικό».

-Σε τι συνθήκες φυλάσσεται;

«Είναι σε καλές συνθήκες φύλαξης και αυτός είναι ο λόγος που μεταφέρθηκαν. Δεν είχε νόημα να είναι και όλα τα βιβλία και όλο το υλικό στο μουσείο. Είναι χιλιάδες βιβλία και  χάνεται το μάτι του επισκέπτη, μπερδεύεται… Βέβαια, όταν θα γίνει το μουσείο θα γίνει και μια μουσειολογική μελέτη, που θα αναδείξει όλο αυτό το υλικό. Και βέβαια η καταλογογράφηση  βοηθάει και τον σκοπό της επιστημονικής διερεύνησης του Μουσείου. Ένα Μουσείο δεν θα πρέπει να είναι μόνο ένας επιστημονικός χώρο, θα πρέπει να είναι και ένας χώρος μελέτης. Γνωρίζοντας τι υλικό υπάρχει, τότε μπορεί να αποτελέσει κίνητρο να έρθει κάποιος και να κάνει μια μελέτη πάνω σε αυτό το υλικό». 

Το Μουσείο Εκπαίδευσης, σ’ αυτή τη φάση,  είναι επισκέψιμο, μόνο μετά από ραντεβού και συνεννόηση με την ΚΕΠΑ. Κι αυτό, διότι, λόγω έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει μόνιμα εκεί κάποιο άτομο. Οπότε  ανοίγει  όταν  προκύπτουν ερεθίσματα και εκδήλωση ενδιαφέροντος, είτε από κάποιο σχολείο, είτε από μεμονωμένους επισκέπτες. 

**Να θυμίσουμε ότι το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης» δημιουργήθηκε από τον Δήμο Βέροιας τον Σεπτέμβριο του 2006 και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται: πλουσιότατη συλλογή αναγνωστικών κατανεμημένη χρονολογικά, από το 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1990, εκτεταμένη συλλογή σχολικών βιβλίων, φωτογραφιών σχολικής ζωής, επαγγελματικών εργαλείων ράφτη, υποδηματοποιού, κουρέα, ξυλογλύπτη, καφετζή και ξυλουργού, συλλογές φυτολογίων, εντόμων, οστράκων, ορυκτών, βαλσαμωμένων πουλιών, γεωγραφικών και ιστορικών χαρτών, εποπτικών μέσων πάσης φύσεως, όπως μηχανές προβολής ταινιών, στοιχεία πειραματικής φυσικής και χημείας, κονσόλα με τυπογραφικά στοιχεία, γραφομηχανές και την πρώτη γενιά ηλεκτρικών υπολογιστών.

Επίσης, είδη γραφικής, όπως πένες και κονδυλοφόροι, αλλά και παλαιές πινακίδες και τα τετράδια, οι μαθητικές ποδιές, οι παλαιού τύπου σχολικές σημαίες, οι μαθητικές σάκες, μουσικά όργανα, η υδρόγειος, και τα είδη χειροτεχνίας – ξυλογλυπτικής, καθώς και οι παλαιού τύπου έδρες διδασκαλίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μικρούς επισκέπτες έχει η αίθουσα διδασκαλίας η οποία αναπαριστά μια σχολική αίθουσα της παλαιάς εποχής. Σε αυτήν εκτίθενται ξύλινα θρανία (διθέσια, τριθέσια, τετραθέσια), μαυροπίνακας, σχολικά όργανα, όπως πινακάκια, μαθητικές τσάντες, κασετίνες, εποπτικά μέσα εποχής, όπως βαλσαμωμένα πουλιά, αλλά και μουσικά όργανα. Το σκηνικό συμπληρώνουν μαθητές και μαθήτριες ντυμένες με την παραδοσιακή σχολική ποδιά και η δασκάλα.


Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...