Γιώργος Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να τα βρουν οι μεγάλοι για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο

Γιώργος Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να τα βρουν οι μεγάλοι για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο

Τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής, ο Γιώργος Γεωργιάδης αποτελεί υπόδειγμα ήθους και παράδειγμα προς μίμηση, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ήταν πάντα μία εγγυημένη λύση για τον εκάστοτε προπονητή στην δημιουργική λειτουργία της ομάδας.

Γεννημένος πριν από 43 χρόνια, έχει κάνει σπουδαία καριέρα σε Δόξα Δράμας, Παναθηναϊκό, Νιούκαστλ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Ηρακλή, για να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ το 2008. Με 132 γκολ σε 464 αγώνες και 11 γκολ σε 61 συμμετοχές με την εθνική Ελλάδας, ο Γεωργιάδης ήταν από τις σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών γηπέδων, ενώ κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του υπήρξαν η κατάκτηση του EURO 2004, το νταμπλ του 1995 με τον Παναθηναϊκό και η ανάδειξή του σε κορυφαίο παίκτη της χρονιάς, αλλά και η συμμετοχή με τους «πράσινους» στον ημιτελικό του Champions League με αντίπαλο τον Άγιαξ την περίοδο 1995-96. Από την αρχή της αγωνιστικής χρονιάς είναι προπονητής στην ομάδα της Βέροιας, ενώ έχει θητεύσει στις εθνικές Νέων κι Ελπίδων, καθώς επίσης και στον ΠΑΟΚ.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Έλληνας προπονητής, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για πολλά και διάφορα.

Αναλυτικά τα όσα είπε 

- Έχετε πλούσιο βιογραφικό ως ποδοσφαιριστής. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην προπονητική;
«Το να είσαι ποδοσφαιριστής και να αγωνίζεσαι στις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και την Εθνική ομάδα, είναι το καλύτερο επάγγελμα που θα μπορούσα να κάνω. Το να είσαι προπονητής σε επαγγελματικές ομάδες, είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό! Είμαι πολύ ευτυχισμένος που παραμένω στον χώρο του ποδοσφαίρου μέσω της προπονητικής και μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω σε υψηλό επίπεδο. Θα έλεγα δηλαδή ότι τώρα έχω το…2ο καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο!».
 
- Πώς αξιολογεί ένας προπονητής τους παίκτες του; Πως καταρτίζει την 11αδα; Και με ποιους τρόπους κάνει την αποτίμηση μετά από κάθε αγώνα;
«Την αποτίμηση την κάνω μετά και από κάθε προπόνηση, η οποία πιστεύω είναι δοκιμασία και αξιολόγηση για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και για όλη την ομάδα συνολικά. Σίγουρα, το αποτέλεσμα της καθημερινής δουλειάς και αξιολόγησης, για τον φίλαθλο είναι η εικόνα της ομάδας την Κυριακή στο γήπεδο. Για μένα όλα είναι ένας συνδυασμός και βέβαια ο βασικός καθρέφτης και πιο σημαντικός παράγοντας είναι το παιχνίδι».
  Ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει ένας προπονητής επιτυχημένος; «Έχοντας παίξει σε υψηλό επίπεδο, η εμπειρία ως ποδοσφαιριστής είναι μια καλή βάση. Μεγάλο προσόν σήμερα είναι να κατανοείς την ψυχοσύνθεση του ποδοσφαιριστή ώστε να τον βοηθάς κατάλληλα, να μπορείς να διαχειρίζεσαι διαφορετικές προσωπικότητες. Στο τεχνικό κομμάτι απαιτείται συνεχής ενημέρωση μέσω σεμιναρίων, μέσω διαδικτύου και φυσικά μέσω προσωπικής παρουσίας σε προπονήσεις άλλων ομάδων και προπονητών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
 
- Τι χρειάζεται ένας προπονητής για να παράξει έργο;
«Πρέπει με βάση τα χαρακτηριστικά των παικτών να έχει ξεκάθαρο πλάνο σε ό,τι έχει να κάνει με την οργάνωση του παιχνιδιού, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Και το πιο σημαντικό είναι αυτό το πλάνο να γίνει γρήγορα κατανοητό από τους ποδοσφαιριστές ώστε να το υπηρετήσουν. Σε όλο αυτό να προσθέσουμε και τα αποτελέσματα, όσο πιο γρήγορα έρθουν τόσο πιο εύκολο γίνεται το έργο του προπονητή, γιατί στην Ελλάδα συνήθως δεν δίνεται στους προπονητές ο απαραίτητος χρόνος να περάσουν τη φιλοσοφία τους».
 
- Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;
«Οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που κρίνουν τα παιχνίδια. Ούτε ο προπονητής, ούτε κανένας φίλαθλος δεν μπορεί να βάλει ή να σώσει ένα γκολ. Αλλά πιστεύω ότι ακόμα και οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο χρειάζονται μια καθοδήγηση. Βέβαια όσο πιο καλούς παίκτες έχεις, τόσο πιο εύκολο είναι το έργο του προπονητή».
 - Σήμερα εργάζεστε στην ΒΕΡΟΙΑ και τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Ποιος είναι ο στόχος του Γιώργου Γεωργιάδη για την εφετινή χρονιά;

«Καταρχήν είναι να έχουμε μια σταθερή πορεία και να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων, μέσα από το ποδόσφαιρο που θα παίξουμε. Να δείξουμε δυναμική, να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα παιχνίδια, εντός κι εκτός με οποιονδήποτε αντίπαλο».

- Η ΒΕΡΟΙΑ αποδεικνύεται καλύτερη εκτός έδρας παρά στο γήπεδο της. Υπάρχει εξήγηση γι΄αυτό;
«Είναι ακόμα αρχή της χρονιάς για να το πούμε. Αλλά και τα παιχνίδια στην έδρα μας, αν ήμασταν περισσότερο συγκεντρωμένοι σε κάποιες λεπτομέρειες, θα μπορούσαμε να τα κερδίσουμε. Με τα Γιάννενα παίξαμε αρκετά καλά, με την ΑΕΚ πιστεύω ότι χάσαμε άδικα στο τελευταίο λεπτό. Μόνο με τον ΠΑΟΚ υπήρχε σαφής διαφορά. Εμείς είμαστε εδώ, δουλεύουμε καθημερινά για να το αλλάξουμε αυτό. Οι περισσότερες ομάδες στηρίζονται στην έδρα τους και αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς».
 
- Ποιο είναι το καλύτερο αγωνιστικό σύστημα για μία ομάδα; Εσείς ποιο προτιμάτε;
«Για έμενα δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Όλοι οι προπονητές κάποιο επιλέγουν. Άλλωστε οι τοποθετήσεις των παικτών και τα συστήματα μέσα στο γήπεδο αλλάζουν κάθε δευτερόλεπτο. Αν υπήρχε καλύτερο σύστημα όλες οι ομάδες θα έπαιζαν το ίδιο!».

 Ποια είναι η εκτίμηση σας για το εφετινό πρωτάθλημα, για τον τίτλο, τα πλέι οφ και τον υποβιβασμό;

«Αν και είναι νωρίς και πολλά μπορούν να αλλάξουν, εκτιμώ από αυτά που είδα ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατός και αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Νομίζω στα πλέι-οφ θα δούμε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και άλλη μια ομάδα. Για τον υποβιβασμό είναι νωρίς ακόμα για να τοποθετηθώ».

- Τι θα αλλάζατε στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Πολλά θα άλλαζα και κυρίως θα ήθελα οι μεγάλοι να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν. Να τοποθετήσουν στην ηγεσία του ποδοσφαίρου ένα πρόσωπο κοινά αποδεκτό, ώστε να έχουμε ένα δίκαιο ποδόσφαιρο, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια όσοι είχαν τη δύναμη, τη χρησιμοποίησαν μόνο υπέρ τους, όπως γίνεται στην ελληνική κοινωνία».-

Τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε την διαφθορά να έχει διεισδύσει βαθιά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Υψηλόβαθμα στελέχη κατηγορούνται για κακουργήματα, παίκτες, προπονητές και μάνατζερ εμπλέκονται σε σκάνδαλα...

«Όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και διαφθορά. Και στο ποδόσφαιρο γνωρίζουμε καλά ότι διακινούνται πολλά χρήματα. Εμείς ως Έλληνες πρέπει να φτιάξουμε μόνοι μας το ποδόσφαιρο μας και να μην περιμένουμε καμία UEFA και καμία FIFA να μας… σώσουν».

- Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού που τείνουν να γίνουν μάστιγα στο ποδόσφαιρο;
«Τα φαινόμενα του ρατσισμού, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι ελάχιστα έως μηδαμινά. Ευτυχώς. Αυτά που πρέπει να μας ανησυχούν είναι τα φαινόμενα βίας και εδώ πρέπει να υπάρχει βούληση από την πολιτεία, εφαρμογή των νόμων για να σταματήσει το φαινόμενο».

Κλείνοντας αυτήν την συνέντευξη...Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σας ως προπονητής;

«Κάθε μέρα προσπαθώ να μαθαίνω πράγματα, να βελτιώνομαι, να ενημερώνομαι, να κάνω την αποτίμηση της κάθε προπόνησης, της κάθε μέρας για να μπορώ να γίνομαι καλύτερος. Από εκεί και πέρα είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στη ΒΕΡΟΙΑ, μια ομάδα που προοδεύει και οργανώνεται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Με έναν ιδιοκτήτη που επενδύει αρκετά χρήματα τόσο στη στελέχωση όσο και στις υποδομές. Και με έναν Ζήση Βρύζα ως τεχνικό διευθυντή, νομίζω πολυτέλεια για μια ομάδα όπως η ΒΕΡΟΙΑ. Το μόνο που σκέφτομαι είναι να μείνω εδώ όσο περισσότερο μπορώ εδώ, ώστε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα και να καταφέρουμε να αλλάξουμε επίπεδο την ομάδα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον 128ο Μαραθώνιο της Βοστώνης ο Βεροιώτης Νίκος Παπανώτας!

Στον 128ο Μαραθώνιο της Βοστώνης ο Βεροιώτης Νίκος...

Την Ημαθία, την πόλη της Βέροιας και τον Σύλλογο...

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ απο τον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ''ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ & τα 10χλμ''

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ απο τον...

Σε μια μεγάλη γιορτή του λαϊκού αθλητισμού στην...

Σύλλογος Φίλων Αυτοάμυνας - Διασυλλογικό πρωτάθλημα της ΕΟΠΤ (ΦΩΤΟΣ)

Σύλλογος Φίλων Αυτοάμυνας - Διασυλλογικό πρωτάθλημα...

Νίκες  και εμπειρίες αποκόμισαν στο διασυλλογικό...

Ο Πήγασος Ημαθίας στους 13ους Πτολεμαϊκούς αγώνες

Ο Πήγασος Ημαθίας στους 13ους Πτολεμαϊκούς αγώνες

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα, στις 6 και 7 Απριλίου...

1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση ΑΣΕΑΝ και Εν Σώματι Υγιει

1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση...

Ο Αθλητικός Σύλλογος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης...

4οι Αγώνες Φιλίας: Μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία για όλους με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!

4οι Αγώνες Φιλίας: Μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία...

Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ»,...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ...

Υπέροχο Φινάλε για τα χρυσά κορίτσια της ομάδας...

Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τον Παπαγιάννη Στέργιο του Συλλόγου Φίλων Αυταάμυνας

Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τον Παπαγιάννη Στέργιο...

Με ένα χρυσό και ένα ασημένιο μεταλιο γύρισε ο αθλητής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αισίως το προηγούμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος έκλεισε τα 80 του χρόνια, γεγονός που γιόρτασε μαζί με την οικογένειά του με τούρτα και κεράκια(φωτό). Ο...

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...