Επίκαιρα θέματα. Οι ήρωες της Βέροιας αναμένουν…

Επίκαιρα θέματα. Οι ήρωες της Βέροιας αναμένουν…

Μεσάνυχτα. Και η μέρα, παίρνοντας να ξημερώνει, φέρνει στα μάτια μου τη λίστα των παλικαριών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Τί λέω; Έδωσαν; Διορθώστε με παρακαλώ! Τους υποχρέωσε η πολεμόχαρη βαρβαρότητα κάποιων «ηγετών» να τη δώσουν. Να τη χάσουν στα χιονισμένα και αφιλόξενα βουνά της Αλβανίας.

Αν τα παλικάρια αυτά (που πια δε ζούνε) τα ρωτούσε κάποιος «τον θέλατε τον πόλεμο αυτόν;». Θα έλεγαν «όχι!». Ούτε αυτόν, ούτε κάποιον άλλον πόλεμο θα ήθελαν. Κανένας τους δε θα επιθυμούσε ν’ αλλάξει την ειρηνική πορεία της ζωής του με οποιονδήποτε ηρωικό θάνατο. Κανείς δε θα δεχόταν ν’ αλλάξει το καθημερινό χαμόγελο με τον άγριο φόβο του πολυβόλου και της εχθρικής απειλής. «Όχι!». Αυτή θα ήταν η απάντηση. Ένα όχι δυνατό και πολύ πιο αληθινό από όλα τα όχι του κόσμου. «Όχι, δε θέλω ούτε να σκοτώσω ούτε να σκοτωθώ. Τα νιάτα μου, δε θα τα θυσιάσω επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι της παγκόσμιας σκακιέρας το αποφάσισαν, χωρίς να με ρωτήσουν».

Κι όμως τα έδωσε! Και τα νιάτα του και τη ζωή του. Κι αν είχε μιαν ακόμη ζωή, θα την έδινε κι αυτή ο Έλληνας του 1940. Θα την έδινε ο ανώνυμος και ο επώνυμος Βεροιώτης.

Και δε θα το έκανε επειδή το επέβαλλε κάποιος ανώτερος αξιωματούχος αλλά γιατί του το ζητούσαν επιτακτικά τα εθνικά ιδεώδη που από γενεά σε γενεά έφτασαν και σ’ αυτόν. Γιατί το απαιτούσε το πατριωτικό του καθήκον, όπως το διδάχθηκε από τους γονείς του στο σπίτι του και από τους δασκάλους του στο σχολείο.

…Εκείνα τα χρόνια! Και σήμερα, ξάγρυπνος εγώ, φέρνω στο νου μου νοερά τους ξεχασμένους συμπολίτες. Ξαγρυπνώ και μπροστά μου βλέπω τη λίστα του επιτελείου με τα 79 ονόματα. Μετρώ και ξαναμετρώ τους ήρωες, αυτούς που έδωσε στον πόλεμο του 1940 η Βέροια. Μετρώ και ξαναμετρώ και δε μου βγαίνει ο αριθμός. Κάποιος μου λείπει.

Ξαναδιαβάζω τα ονόματα. Ω, ναι… Τον ηρωικό Τρύπσα οι γραφιάδες του στρατού τον ξέχασαν. Έλα λοιπόν και συ Βασίλη Τρύπσα, να γίνετε ογδόντα.

Οκτώ δεκάδες νέων ανθρώπων που ξεκίνησαν από τις γειτονιές της Βέροιας. Απ’ το Τσερμένι, το Κεμπάλμπεη, τους βλάχικους μαχαλάδες, την Κυριώτισσα, τον Προμηθέα, τον Καρσίμαλά, την Αγιαβαρβάρα, τον Αηγιάννη, την Μπομπόλη, τη Μακαριώτισσα…

Με το χαμόγελο στα χείλη ξεκίνησαν και με το δάκρυ της μάνας, της γυναίκας, της αρραβωνιαστικιάς. Το δάκρυ που θα γίνει κλάμα γοερό κάποιο πρωί. Τότε που την πόρτα θα χτυπήσει ο αγγελιοφόρος με το θλιβερό, το φοβερό μαντάτο:

«…έπεσεν ηρωϊκώς μαχόμενος υπέρ Πατρίδος».

Έπεσαν και καρτερούν. Άλλοι άθαφτοι και άλλοι παραχωμένοι σε κάποιο άχαρο κι απόμακρο πολεμικό νεκροταφείο. Και καρτερούν ένα άλλο μνημείο, στη μακρινή πατρίδα τους, τη Βέροια.

Ένα μνημείο, μια μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία η Δόξα θα στεφανώνει κάποια ονόματα.

Τα ογδόντα ονόματα εκείνων που έπεσαν το 1940, στον πόλεμο της Αλβανίας.

 

Ορ. Σιδ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Οι παλιότεροι θυμάστε τα Άρλεκιν, τα βιβλιαράκια που...

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη Βέροια

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη...

Από χθες 25 Απριλίου ξεκίνησε  το  εορταστικό ωράριο...

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες… «Καμπανάκι» για αλκοόλ και άτμισμα στους εφήβους

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες… «Καμπανάκι» για...

Ανησυχητικά, είναι τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και...

Ξεκινούν και πάλι τα έργα του Flyover στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης

Ξεκινούν και πάλι τα έργα του Flyover στον Περιφερειακό...

Η κατάσταση με την κυκλοφορία των οχημάτων στον...

Μολυβένιες σχολικές διαβάσεις

Μολυβένιες σχολικές διαβάσεις

Το είδαμε, μας άρεσε και το μεταφέρουμε! @@ads-588@@Στην...

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Ένα σχέδιο δράσης για μια ανθεκτική, κλιματικά...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών»

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των...

Απέκλεισε ο Άρειος Πάγος τους «Σπαρτιάτες» από την...

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος...

Το Άλσος Αγίου Νικολάου στη Νάουσα είναι από τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...