Ημερίδα ενημέρωσης των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού

Ημερίδα ενημέρωσης των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού

Ένα κάλεσμα ζωής, ένα κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες της περιοχής μας έκανε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου η γιατρός, ακτινοδιαγνώστης της Μονάδας Βέροιας του ΠΕΔΥ (πρ. ΙΚΑ), Βασιλική Καραδήμου, με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΔΥ σε συνεργασία με το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας και αφορά τον καρκίνο του μαστού.

Πιο συγκεκριμένα το θέμα της ημερίδας που θα γίνει την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ.στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι η σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, με ειδικούς εισηγητές που θα ενημερώσουν συνολικά τις γυναίκες για το θέμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία του υπεύθυνου της Μονάδας Βέροιας Δημ. Θεοδωρίδη, η γιατρός κα Καραδήμου αναφέρθηκε στο διπλό σκοπό της πρόσκλησης των τοπικών ΜΜΕ. Κατ’ αρχάς για να γνωστοποιηθεί η διοργάνωση της ημερίδας και κατά δεύτερον για την ουσία του θέματός της.

«Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες.

 Η διάγνωσή του σε πρώιμο στάδιο είναι κομβικής σημασίας, γιατί τότε η νόσος είναι ιάσιμη σε πολύ υψηλό ποσοστό. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη διάγνωση βέβαια, αποτελεί ο προληπτικός έλεγχος των γυναικών με απεικονιστικό έλεγχο και κλινική εξέταση.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημονικών εταιριών οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο. Βασικός μας στόχος λοιπόν αποτελεί η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των γυναικών της πόλης μας, όσον αφορά τη νόσο τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο» επεσήμανε η κα Καραδήμου προσκαλώντας όλες τις γυναίκες στην εκδήλωση.

Ταυτόχρονα, στην ημερίδα, το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΔΥ ΜΥ Βέροιας θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει το κοινό, σχετικά με τη λειτουργία του και τις υπηρεσίες που είναι σε θέση να προσφέρει.

Τις εργασίες θα συντονίζει ο κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, Γενικός Χειρουργός Πρώην  Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος  Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), Πρόεδρος Δημοτικού  Συμβουλίου, ενώ εισηγητές θα είναι οι: Βασιλική  Αν. Καραδήμου, Ακτινοδιαγνώστης - Επιμελήτρια Α΄ ΠΕΔΥ Μ.Υ. Βέροιας, Πρώην  Υπεύθυνη του Τμήματος Απεικόνισης  Μαστού Γ. Ν. Κατερίνης, Μέλος  της Ελληνικής  Εταιρείας  Απεικόνισης, Μαστού με θέμα: « Ο Ρόλος της Ακτινοδιαγνωστικής  στη  Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού»

Μαρία Ζαχαριάδου Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού «Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της  Ψηφιακής  Μαστογραφίας»

Αναστάσιος Κ. Κοτρώνης Γενικός χειρουργός Συνεργάτης του Τμήματος  Μαστού   Ομίλου   Βιοϊατρικής Θεσσαλονίκης με θέμα: «Επιβαρυντικοί  Παράγοντες και Κλινικές Εκδηλώσεις του Καρκίνου του Μαστού»

Σταύρος  Ε. Χατζόπουλος MSc Γενικός χειρουργός Μετεκπαιδευθείς  στη Χειρουργική Μαστού στο Imperial  College London –U.K   Saint Mary’s Charing cross Υπεύθυνος  του Τμήματος  Μαστού του  Ομίλου Βιοϊατρικής Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Από την Διάγνωση μέχρι την Αντιμετώπιση Νεότερα Δεδομένα»

Γεώργιος Νικολαΐδης Ψυχίατρος - ΠΕΔΥ  Μ.Υ. Βέροιας για τις  Ψυχοκοινωνικές   Διαστάσεις του Καρκίνου του Μαστού και η  Γεωργία Δουλδούρη, Φιλόλογος που θα καταθέσει την προσωπική της εμπειρία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Μόνο το 50% των γυναικών κάνει προληπτική μαστογραφία

Ζητώντας στοιχεία για το ποσοστό του καρκίνου του μαστού στο γυναικείο πληθυσμό της Ημαθίας η κα Καραδήμου επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει κρατικό πρόγραμμα για τον πληθυσμιακό έλεγχο στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό τα επίσημα στοιχεία είναι ανεπαρκή. Ανεπίσημα ωστόσο, υπολογίζεται ότι προληπτική μαστογραφία κάνει ο γυναικείος πληθυσμός σε ποσοστό κάτω του 50%, ενώ υπογράμμισε ότι η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο (και όχι κάθε δύο χρόνια) για να είναι ασφαλές το χρονικό διάστημα.

Επισημάνθηκε επίσης ότι η σωστή γνωμάτευση είναι πολυπαραγοντική και έχει να κάνει τόσο με το μηχάνημα που πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας όσο και με τον τεχνολόγο που κάνει την εξέταση, τη σωστή τοποθέτηση της γυναίκας, τον ακτινοδιαγνώστη και πόσο εξειδικευμένος είναι ο γιατρός που γνωματεύει στο αντικείμενο, αλλά και η προσκόμιση προηγούμενων εξετάσεων από την πλευρά της γυναίκας ώστε να λειτουργήσουν συγκριτικά.

Τέλος, σχετικά με τον υπέρηχο ειπώθηκε ότι αποτελεί συμπληρωματική εξέταση στη μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, δεν μπορεί ωστόσο να αντικαταστήσει τη μαστογραφία.

Για όλα αυτά όμως, θα έχουν οι γυναίκες μια σφαιρική επιστημονική ενημέρωση στην ημερίδα της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ., στη «Στέγη».

Σοφία Γκαγκούση

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...