Κ. Καλαϊτζίδης: Η μεγαλύτερη παρέμβαση της Περιφέρειας στην Κ. Μακεδονία το νέο πολυκεντρικό μουσείο των αρχαίων Αιγών

Κ. Καλαϊτζίδης: Η μεγαλύτερη παρέμβαση της Περιφέρειας στην Κ. Μακεδονία το νέο πολυκεντρικό μουσείο των αρχαίων Αιγών

Η βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στο αρχαιολογικό έργο της περιοχής των αρχαίων Αιγών και εν γένει στην Ημαθία, μα και η άριστη συνεργασία με την έφορο αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, τονίζεται σε δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νέου πολυκεντρικού μουσείου, που είναι μάλιστα η μεγαλύτερη παρέμβαση της Περιφέρειας στην Κ. Μακεδονία, δαπάνης 18 εκατ. ευρώ.

Η δήλωση του κ. Καλαϊτζίδη έγινε με αφορμή την αφιερωμένη στη συνύπαρξη του Αριστοτέλη και του Αλεξάνδρου στην Ημαθία εκδήλωση, μαζί με τις ευχαριστίες του στους ομιλητές: την έφορο Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρη Μάντσιο και τον δημοσιογράφο-λαογράφο Γιώργη Μελίκη.

«Είμαστε τυχεροί που στην Ημαθία έχουμε Έφορο Αρχαιοτήτων την φίλη Αγγελική Κοτταρίδη , που επί τριάντα χρόνια δίνει την ψυχή της  για αυτόν εδώ τον τόπο. Το πρώτο μας έργο αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Π.Ε. Ημαθίας ήταν η ασφαλτόστρωση του δρόμου Αγία Βαρβάρα-Βεργίνα, όπως και ο  ηλεκτροφωτισμός του δρόμου. Αναφορικά με τις όποιες ενστάσεις για τη μη σηματοδότηση των Αιγών από την περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και εντεύθεν, το ζήτημα σαφώς και δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΠΚΜ, η οποία επανειλημμένως προσπάθησε να παρέμβει, αλλά υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει τις οδικές σημάνσεις. Από τη στιγμή που αυτή αλλάξει, είμαι βέβαιος ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού  της Ημαθίας, αλλά και όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, θα το τοποθετήσει στις πρώτες προτεραιότητες του. Την απάντηση περί εκτέλεσης έργων από  ίδιους πόρους της ΠΜΚ, την έδωσε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης μας, στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Βέροια, τονίζοντας ότι με τις μειώσεις των κρατικών χρηματοδοτήσεων κατά 70% τα τελευταία χρόνια στη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είμαστε σε θέση ούτε το οδικό μας δίκτυο να συντηρήσουμε. Καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε επίσης στους Ημαθιώτες τα εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν, μέσω του ΠΕΠ της ΠΚΜ στην Ημαθία, στο ΕΣΠΑ και στο ΣΕΣ.

Από τα εννιά έργα πολιτισμού λοιπόν του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος με συνολική δημόσια δαπάνη 34.632.851€ και φορέα χρηματοδότησης  το υπουργείο Πολιτισμού, τα οκτώ  συνολικής δημόσιας δαπάνης 33.619.775€ είχαν Δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμπεριλαμβανομένου και του Πολυκεντρικού  Μουσείου Βεργίνας του οποίου Δικαιούχος είναι και η Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις μας  σε ό,τι αφορά την ανάδειξη μνημείων  και αρχαιολογικών χώρων  είναι η  Ανάπλαση – Ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών (Φάση Γ΄) με συνολική δημόσια δαπάνη 7.000.000€ και η Αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας με συνολική δημόσια δαπάνη 3.506.878€.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των υποδομών του σύγχρονου πολιτισμού, το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ  με συνολική δημόσια δαπάνη 18.154.190€ αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Φυσικά δεν υπήρξαν μόνο αυτές οι παρεμβάσεις μας στη χρηματοδότηση  ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στον τόπο μας, με την οποία  πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση δυο οικιών στον αύλειο χώρο, πάνω στο Νοτιοανατολικό  Τμήμα της οχύρωσης της Βέροιας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους,  συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.390.042€,όπου θα στεγαστεί η διοίκηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Έγινε η συντήρηση, στερέωση και αποκατάσταση του ιερού ναού και του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Παταπίου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 692.666€.

Έγινε η συντήρηση και η ανάδειξη  του Αρχαίου Θεάτρου Μίεζας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 698.312€.

Επίσης η Συντήρηση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ιερού της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου (Β΄ Φάση), συνολικής δημόσιας δαπάνης 373.730€

Και τέλος η Ανάπλαση - ανάδειξη της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών, που αφορούσε την Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των τύμβων και της ταφικής συστάδας των Τημενιδών (συστάδα Γ΄), συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.804.289€.

 

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Η ΠΚΜ και η Π.Ε. Ημαθίας συνεχίζουν την αγαστή τους συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και με όλους τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...