ΤΟΠΙΚΑ

Ζαφείρης Μπέρσος:  Παράλογη η υποχρεωτική χορήγηση  γενοσήμων αφού τη διαφορά κόστους γενόσημου-πρωτότυπου την χρεώνεται ο ίδιος ο ασθενής και όχι ο ΕΟΠΥΥ.

Ζαφείρης Μπέρσος: Παράλογη η υποχρεωτική χορήγηση γενοσήμων αφού τη διαφορά κόστους γενόσημου-πρωτότυπου την χρεώνεται ο ίδιος ο ασθενής και όχι ο ΕΟΠΥΥ.

Ο αγαπητός μου γιατρός, παθολόγος, Ζαφείρης Μπέρσος, πέραν από το ότι είναι εξαιρετικός επιστήμονας και Άνθρωπος (το Α το έγραψα κεφαλαίο επειδή ο Ζαφείρης προσφέρει αθόρυβα στο κοινωνικό σύνολο), τολμά και λέει την άποψη του για τις νέες …ιλαροτραγωδίες του υπουργείου υγείας, αναφορικά με την δια ροπάλου υποχρεωτική συνταγογράφηση  γενοσήμων φαρμάκων από τους γιατρούς,  με επαπειλούμενα πρόστιμα που αγγίζουν τα…..5000 ευρώ. Διαβάστε τα όσα έγραψε στο προφίλ του facebook ο Ζαφείρης, με την ευχή ότι θα πάρει θέση επί του ζητήματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας.

Υ.Γ  Ως άτομο πάσχω εδώ και μερικά χρόνια από ελκώδη κολίτιδα. Ένα αυτοάνοσο νόσημα για το οποίο είναι απαραίτητη καθημερινή αγωγή. Τα asacol που έπαιρνα πριν από λίγο καιρό είχαν συμμετοχή της τάξης του 10%. Κατόπιν με την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πήγαν στο 25%. Υπόψη ότι για το εν λόγω σκεύασμα δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο. Έλα όμως που τα λαμπρά μυαλά της για πρώτης και δεύτερης φοράς αριστερά δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Οπότε μου προσέθεσαν ένα 10 ευρώ στο κουτί, ως μη γενόσημο, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο! Αυτό τον παραλογισμό, που κτυπά τους χρόνια πάσχοντες και ειδικά τους ηλικιωμένους (φυσικά τους μικρούς και όχι τους έχοντες και κατέχοντες αριστερούς του Κολωνακίου) τον βιώνουμε όλοι στις οικογένειες μας. Να τους χαιρόμαστε λοιπόν, διαχρονικά και διακομματικά. Θόδωρος Ελευθεριάδης

Αλλά ας παρακολουθήσουμε τα όσα γράφει ο Ζαφείρης, στο άρθρο που δημοσίευσε την 1η Νοεμβρίου.

 

«Από σήμερα λοιπόν βάσει του νέου ΦΕΚ(30/10/2015) κάθε συνταγογράφος γιατρός απειλείται πλέον ευθέως από την κυβέρνηση με χρηματικά (1000-5000 ευρώ) και διοικητικά πρόστιμα (παύση δυνατότητας συνταγογράφησης) εάν δεν συμμορφωθεί στους στόχους που τέθηκαν για υποχρεωτική χορήγηση γενοσήμων σκευασμάτων....

Επιπρόσθετα, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργούμε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κατά κεφαλήν ποσού συνταγής ανά ασθενή ανά μήνα.

Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου είδους μέτρα που δεν βασίζονται σε αποφάσεις ή οδηγίες επιστημονικών επιτροπών, παρά είναι ουσιαστικά οριζόντια "αποταμιευτικά" μέτρα, εμποδίζουν βάναυσα την ελεύθερη επιλογή φαρμακευτικής αγωγής για τους ασθενείς που εξυπηρετούμε και κατά συνέπεια την ελεύθερη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο.

Η συζήτηση για το αν αυτά τα μέτρα πράγματι συμβάλλουν στην οικονομία της υγείας είναι τεράστια.

Το παράλογο της υποχρεωτικής χορήγησης γενοσήμων έγκειται στο ότι εδώ και καιρό τη διαφορά κόστους γενόσημου-πρωτότυπου την χρεώνεται ο ίδιος ο ασθενής και όχι ο ΕΟΠΥΥ.

Το επιχείρημα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης καταρρίπτεται αυτοστιγμεί εάν αναλογισθεί κανείς πιο είναι το μοναδικό κίνητρο που έχει ένας γιατρός για να επιλέξει ένα εκ των 20-30 ομοίων γενόσημων σκευασμάτων. 

Ο ενδεχόμενα πλημμελής έλεγχος της ποιότητας γενοσήμων που δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά κυκλοφορούν ελεύθερα, θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Οι ιατρικοί σύλλογοι δεν έχουν πάρει θέση, κι έτσι το μπαλάκι ακόμα μια φορά πέφτει στον καθένα μας, να πρέπει να μαλώνει με τους ασθενείς που τον εμπιστεύονται, για την αλλαγή της χρόνιας αγωγής του, και να αντιμετωπίζει καθημερινά εκδηλώσεις δυσπιστίας, θυμού και αγανάκτησης όταν οποιαδήποτε παράμετρος της αλλαγής μιας επιτυχημένης χρόνιας αγωγής δεν ευοδώσει. 

Ιδού λοιπόν το κατάπτυστο ΦΕΚ με ημερομηνία 30/10/2015 προς γνώση και συμμόρφωση…

Με την ελπίδα να οργανωθούμε και να αντιδράσουμε σε αυτή την καθεστωτικού τύπου παρέμβαση στην εργασία μας, εύχομαι καλό μήνα !

http://www.odigostoupoliti.eu/kathorismos-orion-sintagogra

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...