Προβλέψεις παραγωγής ακτινιδίων του τρέχοντος έτους

Προβλέψεις παραγωγής ακτινιδίων του τρέχοντος έτους

Θ. Σωτηρόπουλος και Κ. Καζαντζής

ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, Ι.Γ.Β. & Φ.Π. - 

Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίων (InternationalKiwifruitOrganization), στο παρόν άρθρο παρατίθενται στοιχεία σχετικά με την παραγωγή ακτινιδίων των κυριότερων χωρών παραγωγής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στη Γαλλία, η έκταση παραγωγής ανέρχεται περίπου σε 38.000 στρέμματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το τρέχον έτος  η συγκομιζόμενη ποσότητα αναμένεται να ανέλθει σε 58.000 τόνους. Το 1/3 της γαλλικής παραγωγής εξάγεται κυρίως στο Βέλγιο, την Ισπανία, την Ταϊβάν και τη Γερμανία. Καταγράφεται σταδιακή αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης προϊόντων τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημαντική είναι η εισαγωγή ιταλικών ακτινιδίων στη Γαλλία, η οποία το 2016 αντιπροσώπευε το 33% των συνολικών εισαγωγών, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πορτογαλική παραγωγή του περασμένου έτους είχε επηρεαστεί δυσμενώς λόγω της έλλειψης χαμηλών θερμοκρασιών για τη διακοπή του ληθάργου των οφθαλμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για την περίοδο 2017 αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 19% σε σχέση με πέρυσι η οποία αναμένεται να ανέλθει στους 25.000 τόνους. 

Για την Ισπανία, οι προβλέψεις για το 2017 εκτιμούν την αναμενόμενη παραγωγή στους 15.000 τόνους, αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με το 2016. Σχεδόν το σύνολο της προσφοράς παράγεται για την εγχώρια αγορά και μόνο λίγες ποσότητες εξάγονται. Η Ισπανία εξακολουθεί να είναι η κύρια χώρα εισαγωγής ακτινιδίων στην Ευρώπη και κατά τη διάρκεια του 2016 οι εισαγωγές αυξήθηκαν περαιτέρω, ξεπερνώντας τους 160.000 τόνους.

Η καλλιέργεια ακτινιδίων στην Ελλάδα συνεχίζει να επεκτείνεται. Η καλλιεργούμενη έκταση υπολογίζεται σε 90.000 στρέμματα. Οι προβλέψεις για το 2017 δείχνουν ένα επίπεδο παραγωγής 185.000 τόνων, αυξημένο κατά 16% περίπου σε σχέση με το 2016. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής συνεχίζει να προορίζεται για εξαγωγή σε σχέση με την εγχώρια αγορά που εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλή. Οι κύριες χώρες εξαγωγής πλέον είναι η Γερμανία και η Ισπανία. Μεταξύ των νέων αγορών, το ενδιαφέρον αφορά την Κίνα και την Ινδία.

          Στην Ιταλία, η έκταση παραγωγής ανέρχεται περίπου σε 247.000 στρέμματα και παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με το 2016.  Η παραγωγή κατά το τρέχον έτος αναμένεται να ανέλθει στους 390.000 τόνους παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 14% σε σχέση με πέρυσι. Η παραγωγή κιτρινόσαρκων ακτινιδίων εκτιμάται σε 36.000 τόνους, 25% περισσότερο από το 2016, λόγω νέων φυτεύσεων. Οι εισαγωγές ακτινιδίων στην Ιταλία κυμαίνονται γενικά μεταξύ 45.000 και 55.000 τόνων ετησίως. Κατά τη διάρκεια του 2016 οι εισαγωγές ακτινιδίων ανήλθαν σε 51.000 τόνους. Οι κυριότερες χώρες εξαγωγής ακτινιδίων προς την Ιταλία είναι η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή. Την περυσινή περίοδο, οι εξαγωγές της Ιταλίας παρουσίασαν μείωση κατά 18%. Οι εξαγωγικοί προορισμοί ήταν από τις ευρωπαϊκές χώρες κυρίως η Γερμανία και η Ισπανία ενώ ακτινίδια εξήχθησαν στη Βόρεια Αμερική, στη Νότια Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Άπω Ανατολή.

Στις Η.Π.Α και ειδικότερα στην Καλιφόρνια για την περίοδο 2017/18 οι εκτιμήσεις δίνουν μια παραγωγή της τάξης των 27.700 τόνων, 3% λιγότερο από ότι το προηγούμενο έτος. Περισσότερο από το 80% του προϊόντος πωλείται στην αμερικανική αγορά. Οι εξαγωγές κατευθύνονται κυρίως στο Μεξικό, ενώ μικρότερες ποσότητες εξάγονται  στον Καναδά, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Αναφορικά με τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, στη Νέα Ζηλανδία, η καλλιεργούμενη έκταση υπολογίζεται σε 128.000 στρέμματα. Η παραγωγή το 2017 ήταν περίπου 420.000 τόνους έναντι 520.000 τόνων το προηγούμενο έτος (-20%). 

Στη Χιλή, η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε από  104.000 στρέμματα το 2015 σε 95.000 στρέμματα το 2016. Για το 2018, με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες, αναμένεται η παραγωγή να ανέλθει στους 170.000 τόνους. 


Fresh Plaza

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο  λειτουργίας των Συνεταιρισμών

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό...

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που...

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών...

Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα...

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο  στις πληρωμές των αγροτών

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο στις πληρωμές των...

Aπό το Κόμμα της Νέας Αριστεράς ανακοινώνονται τα...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, τους...

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε  Νάουσα και Στενημάχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Νάουσα και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON 2024 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών...

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...