Ο Δήμος Νάουσας θα καλύψει τις υποχρεώσεις  της ΕΤΑ Α.Ε. προς εργαζόμενους και προμηθευτές -  Ικανοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το “κούμπωμα” του κάθετου άξονα της Εγνατίας

Ο Δήμος Νάουσας θα καλύψει τις υποχρεώσεις της ΕΤΑ Α.Ε. προς εργαζόμενους και προμηθευτές - Ικανοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το “κούμπωμα” του κάθετου άξονα της Εγνατίας

Την ανάληψη των υποχρεώσεων της ΕΤΑ Α.Ε. από τον Δήμο Νάουσας μετά τη λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης για την κάλυψη των εργαζομένων και των προμηθευτών της επιχείρησης ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης, αφού σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ένταξης στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας που καλύπτει τους εργαζόμενους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για θέματα ΟΤΑ, ανέφερε την ξεκάθαρη βούληση να διασφαλιστεί προς όλες τις πλευρές ότι οι οφειλές εργαζομένων και προμηθευτών θα γίνουν αποδεκτές από τον δήμο. «Θα λάβουν σε βάθος χρόνου όλοι συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Θέλουμε να τελειώσουμε με τις εκκρεμότητες και να μπούμε σε φάση υγιούς ανάπτυξης», τόνισε ο δήμαρχος.

Συμφώνησε με την εισήγηση του δημάρχου ο κ. Καραμπατζός, σχολιάζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα σήμερα για το θέμα. «Δεν καλύπτεται κανείς, μπορεί αύριο κάποιο άλλο δημοτικό συμβούλιο να πάρει άλλη απόφαση», σημείωσε, ελπίζοντας ωστόσο το ίδιο να ισχύσει και για τις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις. «Δεν μπορεί φυσικά πρόσωπα να κινδυνεύουν να μπουν φυλακή», είπε ο τέως δήμαρχος.

Συμφώνησε με την εισήγηση η Κοινωνία Πολιτών δια του κ. Δημησκή, ενώ πλήρη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των οφειλετών ζήτησαν οι εκπρόσωποι της ΛΑΣ.

Ξεκάθαρη απόφαση διασφάλισης χρημάτων και θέσεων εργασίας ζήτησε η εκπρόσωπος των εργαζομένων Μαρία Κοκκίνου. «Αν δεν καλυφθούμε, θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία μάς διασφαλίζει και προστατεύει τα συμφέροντά μας», τόνισε, ενώ ο παρών πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάκης Τσίτσης σχολίασε ότι δεν διασφαλίζει τίποτε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. «Άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για να γίνουν δημοτικοί υπάλληλοι», πρότεινε.

Οι δύο τελευταίες τοποθετήσεις οδήγησαν τον δήμαρχο να συμπληρώσει στην αρχική εισήγηση ότι το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τη δημοτική περιουσία και ειδικά το άλσος του Αγίου Νικολάου. «Οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως με το άλσος. Επαναστατική γυμναστική μπορούμε να κάνουμε κι εμείς. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια για να τακτοποιηθεί το ζήτημα των εργαζομένων. Η τροπολογία εξυπηρετεί τους πάντες. Πείσαμε την ΚΕΔΕ, παλεύουμε με το υπουργείο να κάμψουμε τις αντιδράσεις του κ. Πουλάκη. Το θέμα είναι πλέον πολιτικό. Να πάμε στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση, αλλά η ουσία είναι ότι αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις, με υπομονή και με βάση το πλάνο αποπληρωμής. Λεφτά εδώ και τώρα δεν υπάρχουν. Πάνω από όλα η διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας. Συζητάμε για όλα, πλην του να τεθεί σε κίνδυνο το άλσος», σχολίασε ο δήμαρχος.

«Δεν δέχομαι να υπάρχει ο φόβος για το άλσος», είπε στο ίδιο κλίμα ο κ. Βαδόλας.

«Δεν θα επιτρέψουμε με τίποτε κατασχέσεις. Μόνο δύο είναι οι δήμοι (μαζί με Έδεσσα) στην τροπολογία και μπορεί να ανακαμφθεί ο κ. Πουλάκης. Να μπουν στον δήμο όλοι οι εργαζόμενοι με επιπλέον χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ», πρότεινε ο κ. Καραμπατζός.

Προσπάθεια ρήξης της κοινωνίας με τους εργαζόμενους διέκρινε ο κ. Λακηνάνος.

«Αν οι εργαζόμενοι της Ακρόπολης είχαν να παίρνουν λεφτά, θα έκαναν κατάσχεση του εθνικού μας πλούτου; Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Είναι προσβολή να μην δέχεστε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν σας διασφαλίζει. Τεράστια προσπάθεια κάνουμε για επωφελή λύση για όλους. Στο ακέραιο θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις», είπε κλείνοντας ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι ο δήμος κινεί διαδικασία εξασφάλισης της δημοτικής περιουσίας.

Την τελική εισήγηση ψήφισαν η πλειοψηφία και η μείζων μειοψηφία. Υπέρ της αρχικής πρότασης (χωρίς την προσθήκη του δημάρχου) ψήφισε η Κοινωνία Πολιτών. Η ΛΑΣ καταψήφισε.

 Καραμπατζός: Κατεδαφίζεται 

ο τοίχος της πρώην 

δημοτικής βιβλιοθήκης

Στο θέμα της υπόσχεσης που είχε δώσει, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης για το «πάγωμα» της μίσθωσης του ισογείου καταστήματος του κτιρίου «Τουρπάλη» σε παρακείμενο καφέ, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Καραμπατζός. «Μας είπατε ότι παγώσατε το θέμα της μίσθωσης του ισογείου Τουρπάλη. Δεν έχω τίποτε με τους επαγγελματίες του διπλανού καφέ, αλλά μαθαίνουμε  ότι υπογράφηκε η σύμβαση και κατεδαφίζεται ο τοίχος της δημοτικής βιβλιοθήκης,  το οποίο είναι ένα ιστορικό κτίριο» είπε ο τέως δήμαρχος.

«Ο σχεδιασμός των κειμηλίων δεν μπορεί να γίνει με την τεχνική έκθεση που μας προσκομίστηκε από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας. Κατανοώ την προσπάθεια των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Σε συνάντηση που θα έχω με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά θα υπάρξει συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος. Πρέπει να υπάρξει  η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟ, αλλά και του «Μπενάκειου» Μουσείου, ενώ είναι αυστηρές οι προδιαγραφές ασφαλείας για τον χώρο που θα φιλοξενήσει τα κειμήλια της Αργυρούπολης. Το εκτιμώμενο κόστος μουσειολογικής μελέτης για την έκθεση στην ΕΡΙΑ  άγγιξε το 1 εκ. ευρώ. Έχουμε τα εχέγγυα για να φιλοξενήσουμε τα κειμήλια στον συγκεκριμένο χώρο; Προφανώς δεν έχουν σταθμιστεί σωστά οι συγκεκριμένες παράμετροι. Θέλουμε φυσικά διακαώς να έλθουν οι πολιτιστικοί θησαυροί του Πόντου στη Νάουσα και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες» απάντησε ο κ. Κουτσογιάννης.

 Κούμπωμα 

του κάθετου άξονα

Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη ευχαρίστησε, στην αρχή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της μελέτης του τμήματος Πατρίδα-Εγνατία του κάθετου άξονα. «Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη γιατί απέδειξαν εμπράκτως το ενδιαφέρον για την περιοχή μας για τη χρηματοδότηση της μελέτης καθέτου άξονα Εγνατίας. Θετική η εξέλιξη, αφού εξασφαλίζει την έξοδο της Νάουσας από την απομόνωση. Κατέθεσα εναλλακτικές λύσεις  στα πλαίσια των προμελετών, ώστε να επιλεγεί η πλέον συμφέρουσα. Ο άξονας να ακολουθήσει τη σιδηροδρομική γραμμή και να συνδεθεί στο ύψος της Ξεχασμένης. Υπάρχει κακό προηγούμενο με το παλιό κομμάτι Νάουσας-Πατρίδας, όπου το ύψος  των απαλλοτριώσεων ήταν μεγαλύτερο από το κατασκευαστικό. Κάποιοι θησαύρισαν εις βάρος του δημοσίου. Δεν θα το επιτρέψουμε ξανά. Ο τόπος δεν αντέχει άλλη σπατάλη», είπε ο δήμαρχος.

Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Καραμπατζός  έκανε λόγο για αιφνιδιασμό αναφορικά με την οριστική μελέτη. «Αυτά πρέπει να τα λέμε στο δημοτικό συμβούλιο και όχι από τον τύπο» είπε ο τέως δήμαρχος, εμμένοντας στη θέση του κουμπώματος στη Μέση.

Απαντώντας του ο κ. Κουτσογιάννης είπε ότι από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του,  «τρέχει» για δυο στόχους,  την  προαστιακή σιδηροδρομική  σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και την ολοκλήρωση  του κάθετου άξονα, για το οποίο κατάφερε με την Περιφέρεια να μπει ως έργο ‘γέφυρα’ με το νέο ΕΣΠΑ.

«Αυτό που προσπαθούσατε εσείς το καταφέραμε εμείς. Ποιος είναι ευχαριστημένος από την υλοποίηση του τμήματος Πατρίδα-Νάουσα; Μόνο αυτοί που έγιναν πλούσιοι σε μια νύκτα και αυτοί που είχαν την πληροφόρηση και πήραν τα χωράφια της περιοχής εις βάρος των ιδιοκτητών. Η προμελέτη μπορεί να αλλάξει. Παλεύουμε η χάραξη να είναι συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο και να είναι υπαρκτή η υλοποίηση του έργου, αφού δεν είναι μεγάλα τα κονδύλια για τις υποδομές στο νέο ΕΣΠΑ», τόνισε ο δήμαρχος.

 Σε δημοπρασία το Κιόσκι

Την εκμίσθωση του πρώην τουριστικού περιπτέρου ‘Κιόσκι’ με δημοπρασία αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. «Από την εκμίσθωση προκύπτει οικονομικό όφελος για τον δήμο, μέρος του οποίου θα πάει στην αποπληρωμή των εργαζομένων», τόνισε ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης.

Θετικός στην εκμίσθωση ήταν ο κ. Καραμπατζός, σχολιάζοντας ότι αν είχε περάσει η πρόταση των 15 δωματίων της διοίκησής «μπορεί να μην συζητούσαμε ούτε το θέμα της ΕΤΑ» και ρωτώντας τι απέγινε η αρχική δέσμευση του Κοινού Τόπου για κέντρο οίνου και γαστρονομίας στον ίδιο χώρο. «Ήταν μεγάλη επένδυση και λόγω της ύφεσης επιλέξαμε το παραδοσιακό Μπουτάρη», απάντησε ο κ. Καρανάτσιος.

«Θα συμφωνήσω με την εκμίσθωση γιατί δεν θέλω να το βλέπω να ερημώνει», τόνισε ο κ. Ρίζος, ενώ απαντώντας στον κ. Καραμπατζό είπε: «Και ξενοδοχείο να κάνατε κι αυτό κλειστό θα ήταν κ. Καραμπατζέ. Καμία κυβέρνηση δεν έφταιγε, εμείς φταίγαμε…»

Κατά της εκμίσθωσης τάχθηκαν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...