Επίκαιρα θέματα. Ο δρόμος είχε τις δικές του... διαγραμμίσεις

Επίκαιρα θέματα. Ο δρόμος είχε τις δικές του... διαγραμμίσεις

Κάποιος ηλικιωμένος αναγνώστης μάς εξιστόρησε την περιπέτειά του και παρακάλεσε να γράψω κάτι γι’ αυτήν.

Μεταφέρω τη διήγησή του αυτή χωρίς να παραλείψω ούτε λέξη. Και η διήγηση αυτή, λέει πολλά. Ίσως όμως για κάποιους να μη λέει τίποτα.

«Μόλις είχα διασχίσει την πλατεία Ρακτιβάν και κατευθυνόμουν προς το σπίτι μου. Με είχε σοκάρει λίγο πριν το θέαμα της αφρόντιστης προτομής του ένδοξου συμπατριώτη μας και της γειτονιάς του με τον παραγεμισμένο μικρό κάδο απορριμμάτων που φιγουράριζε δίπλα στα σκαλοπάτια του παλαιού δικαστηρίου.

Κατέβηκα με τη βοήθεια της βακτηρίας μου τα σκαλοπάτια και πήρα θέση ορθίου στο πεζοδρόμιο που οδηγούσε στη «διάβαση πεζών» της οδού Βερόης.

Στήθηκα εκεί και παρακολουθούσα την αδιάκοπη ροή των αυτοκινήτων. «Δε μπορεί, κάποιος θα σταματήσει για να περάσω», συλλογιζόμουν και περίμενα. Θυμήθηκα το χρονογράφημα κάποιας εφημερίδας που έλεγε πως ένας στους πέντε οδηγούς, σέβεται τις διαβάσεις και δίνει προτεραιότητα στους πεζούς.

Άρχισα να μετρώ ψιθυριστά: Ένα, δύο, τρία, τέσσερα! Τέσσερις οδηγοί περνούν από μπροστά μου και αγνοούν κι εμένα και το μπαστούνι μου. Ακολουθεί ο πέμπτος. Αυτός, δε μπορεί, θα σταματήσει.

Με τη βεβαιότητα που παρέχει η εμπιστοσύνη μου στα χρονογραφήματα και στη στατιστική, τόλμησα. Όρμησα προς τη διάβαση για να περάσω απέναντι.

Δεν είχα υπολογίσει όμως σωστά. Ως φαίνεται, ο οδηγός του πέμπτου αυτοκινήτου, ούτε το χρονογράφημα είχε διαβάσει, ούτε τις στατιστικές συνήθιζε να σέβεται. Πέρασε ξυστά δίπλα μου και χωρίς να βιάζεται, σταμάτησε λίγο πιο κάτω.

«Σταμάτησε για να ζητήσει συγνώμη» συλλογίστηκα και ήμουν έτοιμος να του δώσω άφεση, λέγοντάς του πως δεν έγινε και τίποτε και πως… «άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε». Όμως ο άνθρωπος, άλλα είχε στο μυαλό του. Δε σταμάτησε για να εκφράσει τη λύπη του αλλά για να με κατσαδιάσει!

«Στραβομάρα είχες μωρέ; Δεν έβλεπες κοτζάμ αυτοκίνητο που ερχόταν από πάνω;».

Έμεινα σύξυλος. Κι όταν συνήλθα, τόλμησα να του αντεπιτεθώ: «Στραβομάρα έχεις εσύ! Διάβαση πεζών είχες μπροστά σου. Δε βλέπεις τις άσπρες γραμμές;».

«Γιατί; Εσύ τις βλέπεις;» είπε οργισμένος εκείνος και ξαναμπήκε στο αυτοκίνητό του.

Έριξα μιαν απελπισμένη ματιά στη «διάβαση» και τότε είδα πως οι άσπρες γραμμές που ήξερα, είχαν ξεθωριάσει. Τόσο, που έπρεπε να επιστρατεύσεις τη φαντασία σου για να τις δεις. «Αύριο θα πάω στο Δήμαρχο», είπα μέσα μου. Έπειτα θυμήθηκα την εφημερίδα. «Θα τα πω στον Επίκαιρο. Αυτός, κάτι τέτοια δεν τα χαρίζει. Και ήλθα!».

«Και καλά κάνεις!» συμπληρώνω εγώ.

Γράφω χωρίς περιστροφές το περιστατικό με την ελπίδα πως κάποιοι αρμόδιοι θα το διαβάσουν και θα σπεύσουν με τις άσπρες τους μπογιές να διαγραμμίσουν τις διαβάσεις της οδού Βερόης.

Συνάμα, σπεύδω κι εγώ να ζητήσω συγνώμη από τον βιαστικό γιοταχή που τον αδίκησα. Μπορεί ατιμώρητα να πέφτει πάνω στα γερόντια, οσάκις βαδίζουν στην άσφαλτο και πάνω σε ξεθωριασμένες διαβάσεις.

 

Ορ. Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ΕΕ «στριμώχνει» την Booking μετά από καταγγελίες ξενοδόχων

H ΕΕ «στριμώχνει» την Booking μετά από καταγγελίες...

Οι Έλληνες ξενοδόχοι δέχθηκαν με ικανοποίηση την...

Ξεκινούν απογευματινό ωράριο ορισμένα τραπεζικά καταστήματα

Ξεκινούν απογευματινό ωράριο ορισμένα τραπεζικά...

Όπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τα πάντα...

Άνοιξε χθες η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Άνοιξε χθες η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, περισσότερους από...

Επίσκεψη Πέτρου Κόκκαλη χθες στη Βέροια, με αγροτική ατζέντα

Επίσκεψη Πέτρου Κόκκαλη χθες στη Βέροια, με αγροτική...

Παρέλαση υποψηφίων σε όλη τη χώρα ενόψει Ευρωεκλογών...

«Άκαρπη» η χθεσινή συνάντηση των εργαστηριακών γιατρών με τον Άδωνι Γεωργιάδη

«Άκαρπη» η χθεσινή συνάντηση των εργαστηριακών...

Άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των...

ΜΑΥΡΗ  ΤΡΥΠΑ

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Σχόλια ψηφοφόρων: Μπαράζ πολιτικών επισκέψεων στον...

Ραντεβού με τον Άδωνι έχουν σήμερα οι εργαστηριακοί γιατροί από όλη τη χώρα και την Ημαθία

Ραντεβού με τον Άδωνι έχουν σήμερα οι εργαστηριακοί...

Συνεχίζουν την απεργία τους και αυτή την εβδομάδα οι...

Βέροια μεταξύ των δήμων με τις περισσότερες βρύσες

Βέροια μεταξύ των δήμων με τις περισσότερες βρύσες

Πάνω από 500 δημόσιες βρύσες έχει καταγράψει στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...