Συνέντευξη του προέδρου Θ. Λιόλιου στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άνοιγμα στην ενημέρωση των νέων παιδιών κάνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών

Συνέντευξη του προέδρου Θ. Λιόλιου στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άνοιγμα στην ενημέρωση των νέων παιδιών κάνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών

Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης σήμερα Τετάρτη και ο σύλλογος Νεφροπαθών Ημαθίας διοργανώνει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που απευθύνονται κυρίως στους νέους. Ο κ. Θανάσης Λιόλιος, πρόεδρος του συλλόγου και ο ταμίας κ. Σωκράτης Ξινίδης, φιλοξενήθηκαν χθες στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» στον ΑΚΟΥ 99.6 μίλησαν για τη δράση και τα  θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου.

«Φέτος για πρώτη φορά αποφασίσαμε, ως συμβούλιο, να ενημερώσουμε τα παιδιά.Όταν λέμε παιδιά εννοούμε αυτά που είναι στην τελευταία τάξη του λυκείου. Αφού ψάξαμε και πήραμε άδεια από το ΕΠΑΛ, διοργανώνουμε σήμερα  μια ομιλία, με  καλεσμένη τη συντονίστρια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ) κ.Καλέργη, η οποία θα μιλήσει στο ΕΠΑΛ Βέροιας, σε μια αίθουσα 100 ατόμων.

Το θέμα θα είναι η μεταμόσχευση και η δωρεά οργάνων και ότι απορία έχουν τα παιδιά θα τους εξηγήσει πάνω σε αυτό. Τι είναι εγκεφαλικός θάνατος;Πως γίνεται η μεταμόσχευση;Να φύγουν οι φοβίες. Τελευταία, μου άρεσε πάρα πολύ ένα σκίτσο που είδα και έλεγε ότι τα διαμάντια δεν θάβονται, εννοώντας τα ανθρώπινα όργανα. Και βεβαίως εννοείται ότι πρώτα – πρώτα θέλουμε να  είναι καλά όλος ο κόσμος και να μην θρηνούμε θύματα και κυρίως τα παιδιά μας στην άσφαλτο….  Όμως στη ζωή δυστυχώς συμβαίνουν όλα… Πρώτα  λέμε, τα παιδιά να μάθουν να δίνουν αίμα γιατί θα το χρειαστούν τα ίδια. Δεύτερον να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ο άνθρωπος με τον θάνατό του σώζει και άλλους συνανθρώπους του. Εκείνη είναι η πιο μεγάλη απόδειξη αγάπης.

Εκεί υπερβαίνεις το εγώ και πας στο εσείς. Σώζεις τον συνάνθρωπο σου. Όλοι μας, αν καθίσουμε για ένα δευτερόλεπτο και  μπούμε στη  θέση των ανθρώπων που έχαναν τον άνθρωπο τους αλλά  ήταν συγκαταβατικοί στο να δώσουν όργανα σε εμάς τους νεφροπαθείς , στο παιδί τους, στη μάνα τους , στον συγγενή τους, βλέπομε το μεγαλείο της προσφοράς.

Όταν εμείς παίρναμε αυτό δώρο, για εμάς είναι η ίδια μας η ζωή.Έλαβα αυτό το δώρο δύο φορές. Ο Σωκράτης μια. Να είναι καλά. Να είμαστε καλά. Είναι πραγματικά η πιο μεγάλη ένδειξη αγάπης που υπάρχει», είπε με ευγνωμοσύνη προς τους δότες ο κ Λιόλιος. 

Μάλιστα εξέφρασε και την επιθυμία  να στηρίξει και περισσότερο και η εκκλησία αυτή την πράξη υπέρτατης αγάπης για τον άνθρωποι .«Θα θέλαμε οι περισσότεροι ιερείς να το δουν από την πλευρά της αγάπης του Κυρίου. Να γίνουν συμπαραστάτες για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε κάποια πιο σωστά επίπεδα. Είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα..».

Έρχεστε πιο κοντά στα νέα παιδιά και με μια συναυλία…

Ναι, έχουμε μια πολύ ωραία συναυλία στις 18 Νοεμβρίου, στον Χώρο Τεχνών, στις 8.30 το βράδυ, με pink Floyd στην οποία θα παίξουν, οι Echoes friends και οι Canta A Tempo. Οι Canto A Tempo είναι μια παιδική χορωδία που θα δώσει μια παράσταση για εμάς. Θελήσαμε να απευθυνθούμε φέτος στα νιάτα. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Εμείς το θεωρήσαμε σωστό. Γιατί είναι πολύ βασικό να ενημερωθούν και για την αιμοδοσία, που είναι  κάτι πολύ απλό και ανώδυνο, όπως και η δωρεά μυελού των οστών, που  σώζει ζωές και κυρίως  μικρών  παιδιών. Τι καλύτερο;

Τι λένε φέτος τα στατιστικά; Είναι καλύτερη  από πέρυσι η κατάσταση;

Ελαφρώς. Τα τελευταία στοιχεία που πήρα από τον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων), λένε ότι  πέρυσι είχαν γίνει 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού, ενώ φέτος, έως τώρα, έγιναν  79 , είχαμε δηλαδή μια ελαφριά αύξηση. ήπατος 22  και καρδιάς φέτος έγιναν 7. Είμαστε ωστόσο σε πάρα πολύ χαμηλά όρια, σε σχέση π.χ. με την Κροατία που έχει φτάσει στα επίπεδα της Ισπανίας, με 35 %. Πολύ καλύτερα ποσοστά. Εμείς είμαστε στο 5%. Άντε φέτος να φτάσουμε στο 7%.

Από την πλευρά των Μονάδων Υγείας υπάρχει ετοιμότητα; Υπάρχει οργάνωση στο τομέα της μεταμόσχευσης;

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.Εμείς πάντα διεκδικούσαμε να έχει την ευχέρεια ο εντατικολόγος να μπορεί και να έχει την δύναμη να κάνει σωστά την δουλειά του. Για να δωθούν τα όργανα πρέπει να περάσει ένα 24ωρο, να γίνουν επαναληπτικά ΤΕΣΤ.. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και χώρο.

Όταν δεν έχει το κρεβάτι και πρέπει να σώσει έναν άνθρωπο είναι σε μεγάλο δίλημα. Είναι θέμα υποδομών είναι θέμα το πόσο γρήγορα φτάνει ένα μόσχευμα εκεί που πρέπει να φτάσει, για να έχει πιο καλή επιτυχία.Είναι θέμα οργάνωσης. Φυσικά, η κρίση μας έχει επηρεάσει και σ’ αυτό. Προσπαθούν και οι μονάδες τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο του οποίου είμαστε ένθερμοι οπαδοί.  Προσπαθούν και πρέπει να στηριχτούν, διότι ότι και να μας συμβεί στο νοσοκομείο θα πάμε.

Δεν μπορεί να μας καλύψει όμως μια ΜΟΧΑ, (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης). Είναι ο Ευαγγελισμός στην Πατρίδα και το Πρότυπο στην Σκύδρα που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Το νοσοκομείο όμως πρέπει να είναι πλήρως οργανωμένο. Γίνεται αγώνας… Έφυγε ο διευθυντής μας, η αναπληρώτρια έμεινε έγκυος και της ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, και τρέχουν πάρα πολύ τα παιδιά της Μονάδας για να κρατήσουν ένα καλό επίπεδο, που μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει.

Πραγματικά περιμένουμε να πάμε στη νέα πτέρυγα, στην καινούρια μονάδα αιμοκάθαρσης με καλύτερες συνθήκες. Έχουμε κάνει ενστάσεις επανηλλειμένα στον διοικητή και μας έχει πει ότι θα έχουμε καινούρια μηχανήματα.

Μακάρι !!!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Φιλομήλα Λαπατά μιλάει για τον «Διχασμό»,  στις «Πρωινές σημειώσεις»

Η Φιλομήλα Λαπατά μιλάει για τον «Διχασμό», στις...

Στις  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου με...

Δ. Διαμαντόπουλος για συγχωνεύσεις σχολείων…Τι λέει προς τους συναδέλφους του με τη  λήξη της θητείας του

Δ. Διαμαντόπουλος για συγχωνεύσεις σχολείων…Τι λέει...

Στις  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου με...

Ο ζωγράφος Νίκος Τσιαπάρας στις «Πρωινές σημειώσεις»

Ο ζωγράφος Νίκος Τσιαπάρας στις «Πρωινές σημειώσεις»

Στην εκπομπή  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 11...

Ο Γιώργος Λυπηρίδης ταξίδεψε με το ποδήλατό του από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου στη Σουμελά του Πόντου και μιλάει για την εμπειρία του στις «Πρωινές σημειώσεις»

Ο Γιώργος Λυπηρίδης ταξίδεψε με το ποδήλατό του από...

Στην εκπομπή  «Πρωινές σημειώσεις» της Παρασκευής 28...

Ο πρόεδρος των Αστικών Βέροιας, για το νέο πλαίσιο μεταφοράς μαθητών, στις «Πρωινές σημειώσεις»

Ο πρόεδρος των Αστικών Βέροιας, για το νέο πλαίσιο...

Στην εκπομπή  «Πρωινές σημειώσεις» της Παρασκευής 28...

Φρόσω Καρασαρλίδου: Κέντρα Υγείας στην Ημαθία, προσλήψεις γιατρών, Νοσοκομεία,  αγροτικά και ανασχηματισμός ενόψει…

Φρόσω Καρασαρλίδου: Κέντρα Υγείας στην Ημαθία,...

Στις «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 2 Αυγούστου με...

«Λαϊκά και Αιρετικά» της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018

«Λαϊκά και Αιρετικά» της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018

Ακούστε την εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» της Πέμπτης 26...

Ο Δ. Διαμαντόπουλος στις «Πρωινές Σημειώσεις», για την ανησυχητική μείωση των μαθητών

Ο Δ. Διαμαντόπουλος στις «Πρωινές Σημειώσεις», για την...

Στις «Πρωινές Σημειώσεις» της Δευτέρας 2 Ιουλίου με τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στις  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου με τη Σοφία Γκαγκούση:- Η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά μιλάει για το νέο βιβλίο της «Ο διχασμός», το δεύτερο της σειράς «Οι κόρες της Ελλάδας», που κυκλοφορεί...

Στις  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου με τη Σοφία Γκαγκούση:- Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος, μιλάει για την πρόταση  συγχώνευσης σχολείων που...

Στην εκπομπή  «Πρωινές σημειώσεις» της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου με τη Σοφία Γκαγκούση: - Ο ζωγράφος Νίκος Τσιαπάρας, μιλάει για τη δουλειά του, εμπνευσμένη από το οικογενειακό του περιβάλλον, για τις σπουδές,...

Στην εκπομπή  «Πρωινές σημειώσεις» της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου με τη Σοφία Γκαγκούση, ο Γιώργος Λυπηρίδης μας μιλάει για την εμπειρία του ταξιδιού του από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου στη Σουμελά του...