Νοσοκομείο Βέροιας, αδέσποτα, σχολικά κτίρια και κυλικεία, σχολικές καθαρίστριες και άλλα θέματα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Νοσοκομείο Βέροιας, αδέσποτα, σχολικά κτίρια και κυλικεία, σχολικές καθαρίστριες και άλλα θέματα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Με τα προβλήματα του Νοσοκομείου Βέροιας ξεκίνησε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν τεράστια και σύμφωνα με την πρόταση-εισήγηση του Προέδρου κ. Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου θα πρέπει άμεσα να ζητηθεί να γίνει το Νοσοκομείο Βέροιας, τουλάχιστον, κέντρο εφημερίας, για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα με τα επείγοντα περιστατικά. Το θέμα, με την παρουσία του Προέδρου του ΙΣΗ και τις παρατηρήσεις-προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της παράταξης Παπαγιάννη, θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος ως τακτικό προς διεξοδική συζήτηση.

Ενδιαφέρον είχαν και αρκετά ερωτήματα συμβούλων για καθημερινά προβλήματα της πόλης και του ευρύτερου Δήμου. Ερωτήματα από τους κυρίους Παπαγιάννη, Μαρκούλη, Μελιόπουλο, Αγγελίνα, Σοφία Ελευθεριάδου κ.ά. Όπως το σχολείο στα Γιοτζαλίκια, η γέφυρα Κούσιου, το πάρκινγκ στην Ελιά, η φύλαξη των αρχαιολογικών θησαυρών της Βεργίνας μετά την προκείμενη κατάργηση του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή, τα αδέσποτα, οι λακκούβες στους δρόμους, το τέλος ταφής απορριμμάτων, το δάσος της Σφηκιάς, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που δεν πληρώθηκαν ακόμα, ο καθαρισμός-περίφραξη του παιδικού σταθμού Κυψέλης κ.λπ., απαντήθηκαν από τους αρμόδιος αντιδημάρχους και προέδρους των κοινωφελών επιχειρήσεων.

 

Για τα αδέσποτα

Στο θέμα απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σιδηρόπουλος τονίζοντας ότι «τελευταία πολλά νέα αδέσποτα παρατηρούνται στη Βέροια, τα οποία δεν έρχονται τυχαία αλλά οργανωμένα, διότι κάποιοι ξέρουν ότι υπάρχει εδώ κυνοκομείο και κτηνίατρος. Ξέρουν ότι ο Δήμος κάνει πολύ καλή δουλειά με τα αδέσποτα, διαχειρίζεται σωστά το θέμα με στειρώσεις και εμβολιασμούς (500 και 500 αντίστοιχα) και γι’ αυτό μάλλον φέρνουν εδώ τα αδέσποτα από άλλες περιοχές. Δυστυχώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά και τα προβλήματά τους διότι έτσι είναι ο Νόμος».

 

Άλλες απαντήσεις

Για το σχολικό συγκρότημα στο Γιοτζαλίκια απάντησε ο κ. Σοφιανίδης λέγοντας ότι τα σχολεία που είναι να μεταφερθούν εκεί, θα μετακινηθούν το καλοκαίρι που είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος γι’ αυτό. «Ο Δήμος δε βρίσκεται σε νάρκη, συνεργάζεται με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίοι επίσης δεν θέλουν να μετακινηθούν στα μέσα της χρονιάς”. Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το έργο τελείωσε, αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές σε αυτοματισμούς και εγκαταστάσεις και το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά το Σεπτέμβριο του 2016.

Όσον αφορά τη γέφυρα Κούσιου όπως είπε ο Δήμαρχος προέχει η ποιοτική παραλαβή του έργου ώστε να μην υπάρχει τίποτα στραβό. Ζητήθηκε μάλιστα από τον εργολάβο να παραδοθεί άψογο, ενώ ζητήθηκε και από τον μηχανικό της Εταιρίας “Εγνατία οδός” κ. Τσικνιά που έχει μεγάλη εμπειρία στις γέφυρες, να δει το θέμα και να διαφωτίσει το Δήμο επ’ αυτού.

Για τον παιδικό σταθμό της Κυψέλης ο Δήμος αναμένει να δει τι θα γίνει με το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Θησέας» το οποίο ακούγεται ότι θα παραταθεί έως το τέλος του 2016. Εάν γίνει αυτό τότε θα μπει εργολάβος και θα προχωρήσει τον καθαρισμό και την περίφραξη του παιδικού σταθμού.

Για το δάσος της Σφηκιάς ο κ. Λυκοστράτης απάντησε ότι κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα αλλά το δικαστήριο αναβλήθηκε λόγω απεργίας των δικηγόρων και ο Δήμος θα ειδοποιηθεί όταν συζητηθεί το θέμα.

Για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων στις Αιγές επισημάνθηκε ότι υπεύθυνη είναι η Αρχαιολογία και για το λόγο αυτό ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει. Ωστόσο στο νέο μουσείο υπάρχει πολύ μεγάλη ασφάλεια για τη φύλαξή τους.

 

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Β. Παπαδόπουλος αναφερόμενος σε περιστατικό που συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στην οδό Ακροπόλεως, τόνισε ότι κάποιος «επαγγελματίας» διανομής πετρελαίου γέμισε παραπάνω απ’ ότι έπρεπε το βυτίο του και από το ύψος της Μπαρμπούτας μέχρι το 5ο Δημοτικό Σχολείο ρύπανε το δρόμο με πετρέλαιο και γι’ αυτό προκλήθηκαν αρκετά ατυχήματα εκείνη την ημέρα. Παρενέβη η αστυνομία αλλά δεν βρέθηκε ακόμα ο υπεύθυνος. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει αυτό το διάστημα (χειμώνας) να είναι όλοι προσεκτικοί και να μη ρίχνουν ούτε νερό στο δρόμο. Όσο για το Δήμο, αυτός βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου όπως είπε. Για την παρατήρηση συμβούλων που αφορούσαν τα σκουπίδια στα πεζοδρόμια έξω από τους κάδους, απάντησε ότι ο Δήμος αυτές τις ημέρες των εορτών και τις Κυριακές βάζει απορριμματοφόρο καθημερινά για να βοηθήσει την πόλη και την αγορά. Εάν υπάρχουν σκουπίδια είναι από «απροσεξία πολιτών» υπογράμμισε.

Όσον αφορά το τέλος ταφής απορριμμάτων διαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον για το 2016 δεν πρόκειται να επιβληθεί και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Αυτό που ενδιαφέρει το Δήμο και πρέπει να προχωρήσει είναι «τα μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και όχι τα τέλη».

Όσο για τα αυλάκια στα χωριά ανέφερε ότι η υπηρεσία παρεμβαίνει καθημερινά με μηχανήματα και με ότι δυνατότητες έχει για τον καθαρισμό τους. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος από κάψιμο απορριμμάτων αφού η διαχείριση τους γίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Το περιστατικό στις Βαρβάρες (στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μελιόπουλος) αφορούσε κάποια κλαδιά που κάηκαν και σήκωσαν καπνό και όχι απορρίμματα.

Δεν μπορεί να αυτονομηθεί ως προς τη θέρμανσή του το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας είπε ο κ. Κορωνάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώ ενημέρωσε για την επιτυχία του Φιλίππειου δρόμου στη Βέροια. Πρόσθεσε επίσης ότι για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στο πλαίσιο του οποίου ο Δήμος θα κάνει διανομή σε 4.000 περίπου άτομα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ακόμα για την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Υπαρκτό, παραδέχτηκε ο κ. Μωυσιάδης ότι είναι το θέμα με τις λακκούβες-τομές αλλά η διαδικασία για το κλείσιμό τους βρίσκεται ακόμα στην υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο.

 

Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Την καθυστέρηση των αποζημιώσεων όσων παραγωγών της περιοχής μας επλήγησαν από παγετό και χαλάζι έθεσε στο Σώμα ο κ. Θωμάς Αγγελίνας τονίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ παρότι αποφάνθηκε ότι οι ζημιές είναι πραγματικές δεν προχώρησε μέχρι σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων, ούτε στην ανακοίνωση των ποσοστών των εκτιμήσεων ούτε βέβαια και στην καταβολή των αποζημιώσεων. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του Νομού έκανε έκκληση να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να προχωρήσει η εξέταση των δηλώσεων, να ανακοινωθούν τα πορίσματα και να μπορέσουν να πληρωθούν οι αγρότες όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού είναι αυτοί που στηρίζουν την οικονομία του Δήμου αλλά και την οικονομία της χώρας γενικότερα.

 

Αίτημα μείωσης μισθώσεων στα κυλικεία

Το αίτημα των κυλικειαρχών στα σχολεία του Δήμου Βέροιας, για μείωση των μισθωμάτων έθεσε στη συνεδρίαση της Δευτέρας η Πρόεδρος του Σωματείου κ. Τζέτζιου, αφού επεσήμανε ότι πολλά παιδιά πλέον βρίσκονται στο όριο της πείνας στα σχολεία του Δήμου μας. Οι ιδιοκτήτες κυλικείων ζήτησαν τη συνεργασία των Διευθυντών για να σιτίσουν τα παιδιά και από τον Δήμο ζήτησαν προχθές, μία μείωση 10-15% στα μισθώματα, αφού όπως τόνισε η πρόεδρος ο τζίρος τους έπεσε κατακόρυφα. Το θέμα συζητήθηκε από το Σώμα με διάφορες παρατηρήσεις και προτάσεις από τους συμβούλους, στο πλαίσιο μιας αόριστης ενημέρωσης περί της νομοθεσίας σχετικά με τις συμβάσεις των κυλικείων μετά το 2010. Για τον λόγο αυτό κατέληξε σε αναβολή ώστε να ενημερωθεί πρώτα το Σώμα για τα ισχύοντα και στη συνέχεια να επανέλθει και να πάρει θέση. Αφέθηκε ωστόσο να αιωρείται η πρόταση κατάθεσης αιτήσεων από όσους ιδιοκτήτες κυλικείων ζητούν μείωση μισθώματος, οι οποίες, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της σχολικής επιτροπής θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και από εκεί θα προωθηθούν στην Περιφέρεια.

 

Τρία αιτήματα προς το Δήμο από τις καθαρίστριες των σχολείων

Με τρία αιτήματα συνοψισμένα σ ένα πανό που άνοιξαν στην αίθουσα, οι καθαρίστριες σχολικών μονάδων του Δήμου Βέροιας ζήτησαν από το Σώμα, συμπαράσταση και στήριξη ώστε: 1) να αμείβονται σύμφωνα με την πραγματική τους εργασία και όχι με τον αριθμό των αιθουσών 2) Να μην εφαρμοστεί η περικοπή του 10%, επιχορηγώντας ο Δήμος τις σχολικές επιτροπές για να καλυφθεί η διαφορά και 3) να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μετά από αρκετή ώρα πολιτικών κυρίως τοποθετήσεων αλλά και διαφωνιών μεταξύ των εκπροσώπων των παρατάξεων, διαμορφώθηκε πρόταση, η οποία ψηφίστηκε ονομαστικά. Σύμφωνα με αυτήν το Σώμα εκλήθη να συμφωνήσει ότι στηρίζει μεν αλλά δεν μπορεί να υλοποιήσει τα δύο πρώτα αιτήματα, ενώ για το τρίτο δεσμεύεται ότι θα προβεί σε διερεύνηση. Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία με 19 υπέρ, 4 κατά, ένα λευκό και 2 αποχές. Η εκπρόσωπος των καθαριστριών που εισηγήθηκε το θέμα, Κατερίνα Τζίγκα, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο να στηρίξουν όχι μόνο με… συμπάθεια, αλλά εμπράκτως τα αιτήματά τους και να κατέβουν μαζί στο Υπουργείο για την διεκδίκηση τους. Κάτι που έγινε αποδεκτό με την υπόσχεση ότι θα κλειστεί άμεσα το ραντεβού… Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος διαβάστηκε και ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των καθαριστριών από τον εκπρόσωπο του Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας Π. Τουτουτζίδη που στηρίζουν τα αιτήματά τους και καλούν την κυβέρνηση να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων.

Ακολούθησαν τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης με μια οριακή απαρτία, αφού μετά το δεύτερο θέμα (των καθαριστριών) αποχώρησε σχεδόν όλη η μειοψηφία πλην τριών. (Μαρκούλης, Στογιάννος, Ελευθεριάδου).

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας στη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Συνάντηση με τους νέους επικεφαλής της Ελληνικής...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Μητροπόλεως την Πέμπτη 22/08

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Μητροπόλεως...

Με στόχο την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής...

Ανατροπή αυτοκινήτου στη Νάουσα

Ανατροπή αυτοκινήτου στη Νάουσα

Ανατροπή αυτοκινήτου  τα μεσάνυχτα στον δρόμο από τη...

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Σαλιάγκα (Ιατρού - Χειρούργου)

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Σαλιάγκα...

Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, θα τελεστεί το...

Ευχαριστήριο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί 21/8

Ευχαριστήριο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί 21/8

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί...

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας στο Περιβόλι της...

Το τετραήμερο 23-26 Αυγούστου 15 μέλη της Ε.Π.Π. Βέροιας θα...

Επίσκεψη Φορέων από τον Τορόντο στην Πρωτοβουλία για το Παιδί

Επίσκεψη Φορέων από τον Τορόντο στην Πρωτοβουλία για...

 Την Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019, επισκέφτηκε τις Δομές...

Με υποχρεωτικές συμπράξεις 2 ή 3 παρατάξεων, επικυρωμένες με πρακτικά, θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Συμβούλια

Με υποχρεωτικές συμπράξεις 2 ή 3 παρατάξεων,...

-Τι προβλέπει ο νέος νόμος, τί λένε οι επικεφαλής των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...