Νέα χρονιά, παλιά προβλήματα, υπάρχουν λύσεις;

Νέα χρονιά, παλιά προβλήματα, υπάρχουν λύσεις;

Γράφει ο Σωτήρης Κουπίδης, πολιτευτής με το Ποτάμι

 

Πριν λίγες ημέρες αφήσαμε πίσω πυκνό από πολιτικές εξελίξεις το 2015. Σε αυτό το διάστημα υποστήκαμε δύο εθνικές εκλογές, ένα δημοψήφισμα, περιορισμό κεφαλαίων στις τράπεζες (capital controls), παραμονή των δανειστών (Τρόικας, θεσμών, ή όπως αλλιώς προτιμά κανείς) στην Ελλάδα, μαρασμό της ιδιωτικής οικονομίας με μεταφορά πλήθους επιχειρήσεων σε γείτονες χώρες και τέλος ασφυκτική πίεση από τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από το Αιγαίο. 

Οι χρόνιες παθογένειες της οικονομίας και της κοινωνίας και τα παλιά προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, την δικαιοσύνη και την εργασία διογκώθηκαν εκτροχιάζοντας πλέον την κατάσταση στους ανωτέρω τομείς.

Οι πολίτες επέλεξαν να στηρίξουν την αριστερή διακυβέρνηση με την προσδοκία ότι τα παλιά προβλήματα θα βρουν νέες «μαγικές» λύσεις. Καθημερινά όμως διαψεύδονται οι ελπίδες για εναλλακτικές, εύκολες, ανώδυνες λύσεις χωρίς προσπάθεια από όλους μας και κυρίως χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός σχηματισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς καμία προγραμματική σύγκλιση ή έστω συμφωνία αρχών επί της διακυβέρνησης, άγεται και φέρεται από τις εξελίξεις, εφαρμόζοντας ως αγγαρεία το μνημόνιο που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν. Αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής μέχρι τώρα είναι να επιταχύνονται οι επιβαρύνσεις από τους αλλεπάλληλους φόρους και να επιβραδύνονται οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα σε τομείς που δεν προεξάρχουν οι πολιτικές του μνημονίου π.χ. στην παιδεία έχουμε λόγω ιδεοληψιών και απειρίας μία άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση σε κεκτημένες μεταρρυθμίσεις που επώδυνα υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.  

Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν στη νέα δύσκολη χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι επώδυνες και βάζουν τα μεσαία στρώματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώσουν ακόμα περισσότερα από αυτά που μπορούν να σηκώσουν. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές ήταν γνωστές στους πολίτες τον Σεπτέμβριο, τις είχε δρομολογήσει η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση και ούτε οι πολίτες, πόσω δε μάλλον οι πολιτικοί που καλούνται να τις υλοποιήσουν, δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν! 

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται το 2016 οι κινήσεις της κυβέρνησης με χαμηλές μάλλον προσδοκίες λόγω των μέχρι τώρα φτωχών επιτευγμάτων της. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα «σαπίσουμε εντός του ευρώ»*, λόγω της απροθυμίας για μεταρρυθμίσεις, του σφιχτού εναγκαλισμού με την κομματική πελατεία και της έλλειψης βιώσιμου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Και λίγες σκέψεις για την πορεία και τον ρόλο του Ποταμιού στο πολλαπλά μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα τοξικό πολιτικό περιβάλλον. Το Ποτάμι στάθηκε το προηγούμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα ως η μοναδική φωνή μετριοπάθειας, ρεαλισμού, διαλόγου και σύνθεσης. Στα δύσκολα, ως πατριωτικό κίνημα που είναι, στήριξε σκληρές αποφάσεις για να μην βρεθεί η χώρα εκτός Ευρώπης. Σημαντικό ωστόσο λάθος, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν ζήτησε ανταλλάγματα για αυτή του την στήριξη, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή/και η συνταγματική αναθεώρηση. 

Το Ποτάμι εισήγαγε στην πολιτική ζωή έναν καινοτόμο πολιτικό πολιτισμό που λίγοι τον αντιλήφθηκαν, πολλοί λιγότεροι τον ακολούθησαν, αλλά πάρα πολλοί τον πολέμησαν λυσσαλέα.  Αυτοί ήταν οι εκπρόσωποι του παλαιού και συντηρητικού, των συντεχνιών και της πολιτικής στασιμότητας. Η λασπολογία και οι πιέσεις ήταν και συνεχίζουν να είναι αφόρητες, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα ασφυξίας στον νεανικό πολιτικό σχηματισμό. Ήδη προεξοφλούν ηττοπάθεια, εσωστρέφεια και συρρίκνωση μέχρι διάλυση του Ποταμιού. Οι άμυνες μας είναι η ορθολογική σκέψη, η μετριοπάθεια στο λόγο και στις πράξεις και η προσέγγιση των πολιτών που ματαιωμένοι πλέον από όλους τους παλιούς αναζητούν εναγωνίως κάτι διαφορετικό στην έκφραση τους.    

Στην προηγούμενη ναρκοθετημένη από τους αντιπάλους πορεία έγιναν αρκετοί λανθασμένοι χειρισμοί που σε συνδυασμό με το ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον της αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου συρρίκνωσε το Ποτάμι. Ωστόσο μέσα από την πρωτοποριακή, καινοτόμο και συνθετική προσυνεδριακή πορεία ένα είναι σίγουρο, το Ποτάμι δεν θα διαλυθεί όπως πολλοί ελπίζουν για να «θρέψει» το παλιό σύστημα. Αντιθέτως μέχρι το συνέδριο που θα λάβει χώρα στο τέλος Φεβρουαρίου τα στελέχη του θα συσπειρωθούν, ενώ στο συνέδριο θα εκλέξουν τα νέα όργανα του Κινήματος σε μία ανοιχτή δημοκρατική πανηγυρική διαδικασία. 

Στη μεγάλη αυτή στιγμή καλούμε όσους φίλους του Ποταμιού επιθυμούν να συμμετέχουν στο Συνέδριο, είτε ως παρατηρητές, είτε ως ενεργά μέλη εφόσον εγγραφούν στο Κίνημα. Μέσα από το συνέδριο το Ποτάμι, το κίνημα για την Παιδεία, την Δικαιοσύνη και την Εργασία πρέπει να βγει ενισχυμένο. Τότε θα υπάρχουν ελπίδες για  λύσεις στα ποικίλα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα μέσα από τη συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε ένα πραγματικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. 

 

*Πρόβλεψη του Αλέκου Παπαδόπουλου σε πρόσφατο άρθρο του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινές ευχές του   υπ. Δημάρχου Βέροιας Αντώνη Μαρκούλη και των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη»

Πασχαλινές ευχές του υπ. Δημάρχου Βέροιας Αντώνη...

Το μήνυμα του Πάσχα είναι ένα μήνυμα επιστροφής στην...

Ενώπιος   ενωπίω

Ενώπιος ενωπίω

Είμαστε πλέον λίγες μέρες πριν την ημέρα που οι...

Αλεξάνδρα   Ανανιάδου – Βαφείδου - Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δράση με γνώση»

Αλεξάνδρα Ανανιάδου – Βαφείδου - Υποψήφια δημοτική...

Γεννήθηκα στην Κοζάνη το 1962 και κατοικώ στη Βέροια από...

Η στελέχωση   του ψηφοδελτίου   συνεχίζεται στο συνδυασμό “Ώρας Ευθύνης”

Η στελέχωση του ψηφοδελτίου συνεχίζεται στο...

Από τον συνδυασμό “Ώρας Ευθύνης”, ανακοινώνονται τα...

Αντώνης Μαρκούλης: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Αντώνης Μαρκούλης: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Κ. Βοργιαζίδη με τίτλο...

Ο Νίκος Μωυσιάδης,   νέος πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Ο Νίκος Μωυσιάδης, νέος πρόεδρος στο δημοτικό...

Με 28 ψήφους και 6 λευκά ψηφοδέλτια, εκλέχθηκε πρόεδρος...

Περιοδεία του Κώστα Βοργιαζίδη σε οικισμούς της Δ.Ε. Δοβρά

Περιοδεία του Κώστα Βοργιαζίδη σε οικισμούς της Δ.Ε....

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επισκέψεων του υπ....

Κωνσταντίνος  Βοργιαζίδης: «Άξονας 7ος : Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη»

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης: «Άξονας 7ος : Βελτιώνουμε...

 Αγωνιζόμαστε για μια πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη  Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Το μήνυμα του Πάσχα είναι ένα μήνυμα επιστροφής στην ελπίδα, στην αισιοδοξία και στην αλληλεγγύη. Ευχόμαστε σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.Ο υπ. Δήμαρχος Δ. Βέροιας Αντώνης...

Είμαστε πλέον λίγες μέρες πριν την ημέρα που οι συμπολίτες μας θα κληθούν να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα...