Επίκαιρα και μη - Παναγιώτης Γιαννακάκης (Από το αυτοβιογραφικό ιστόρημα ΄Οδοιπορικό 1935-1955΄ του Ορέστη Σιδηρόπουλου)

Επίκαιρα και μη - Παναγιώτης Γιαννακάκης (Από το αυτοβιογραφικό ιστόρημα ΄Οδοιπορικό 1935-1955΄ του Ορέστη Σιδηρόπουλου)

Εκείνη την εποχή (1948) στη Βέροια υπήρχαν δύο εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στη μία, οι αριστερίζοντες συνδικαλιστές είχαν εκλέξει ως πρόεδρο το Νίκο Ασλάνογλου. Στην άλλη την οποία ίδρυσαν οι εθνικόφρονες εργαζόμενοι, το ΕΜΕ (Εθνικό Μέτωπο Εργαζομένων), πρόεδρος ήταν ο Πάνος Γιαννακάκης.

Τον Γιαννακάκη επισκέφθηκα με την ποιητική μου συλλογή «Τα πρώτα φτερουγίσματα» ανά χείρας και με… κρύα καρδιά. Τότε, και μόνο στο άκουσμα του επωνύμου μου, οι εθνικόφρονες κουμπώνονταν. Τί είδους υποδοχή με περίμενε άραγε;

Ο Πρόεδρος δεν ήταν εκεί. Δε θα αργούσε. Αποφάσισα να τον περιμένω στο σαλόνι που χρησίμευε και ως γραφείο της εφημερίδας του ΕΜΕ «Νέος Αγών». Έτυχε μαζί μου να ανεβαίνει και κάποιος από τους πλουσιότερους Βεροιώτες. Άθελά μου υπήρξα ακροατής του αιτήματός του: Να γράψει η εφημερίδα πως ο αρραβώνας της θυγατέρας του με τον «κύριο τάδε» διαλύεται λόγω… ασυμφωνίας χαρακτήρων. Ήταν τότε συνήθης αιτιολογία. Όταν όμως ο γραμματέας της εφημερίδας τον ρώτησε για την πραγματική αιτία, εκείνος ξέσπασε: «Του έδωσα τόσες λίρες για προίκα και τώρα ζητάει άλλες τόσες!».

Επανέρχομαι όμως στα δικά μας. Κάποτε ήλθε ο Γιαννακάκης και με κάλεσε στο γραφείο του. Μου έδωσε μια καρέκλα και με ρώτησε για το σκοπό της επίσκεψής μου. Του έδωσα το βιβλίο με την τιμητική αφιέρωσή μου. Διάβασε την αφιέρωση και στάθηκε στην επόμενη σελίδα. Διάβασε όρθιος το πρώτο μου ποίημα. Έπειτα, μου έσφιξε το χέρι. Η χειραψία του ήταν εγκάρδια και θερμή:

«Είσαι αξιέπαινος. Συγχαρητήρια! Από νέους σαν εσένα έχουμε προσδοκίες».

Έπειτα έριξε το βλέμμα του στο εξώφυλλο, σα να ήθελε να βεβαιωθεί για κάτι.

«Είσαι ο γιος του Γιάννη, του αρτοποιού;» ρώτησε. Και όταν πήρε καταφατική απάντηση, το πρόσωπό του έλαμψε! «Τον εκτιμώ τον πατέρα σου. Άνθρωπος έντιμος και αξιοπρεπής. Και φιλάνθρωπος. Έχω προσωπική πείρα».

Η υποδοχή και τα λόγια του Γιαννακάκη έδρασαν καταλυτικά για την τόνωση του ηθικού μου που την εποχή εκείνη δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Τον  ευχαρίστησα και σηκώθηκα να φύγω. Στην έξοδο με σταμάτησε. «Θέλω 30 αντίτυπα του βιβλίου σου. Θα τα διαθέσω σε δικούς μου ανθρώπους. Να μου τα φέρεις αμέσως».

Έφυγα μ’ ένα γενναίο ποσό στην τσέπη, κυρίως όμως με μία αίσθηση αισιοδοξίας. Δεν φοβόμουν τώρα το μέλλον. Είχα κοντά μου ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

 

Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:  Κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Κίνητρα στους αγρότες...

Σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε ο υπουργός...

«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Έσπασε το ιστορικό ρεκόρ των 600 ευρώ

«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Έσπασε το...

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να «σπάει» η χρυσή...

Διευθυντές δημοτικών σχολείων της Βέροιας, περιηγήθηκαν με τον Μάκη Δημητράκη σε ιστορικά μνημεία και παραδοσιακές γειτονιές της πόλης

Διευθυντές δημοτικών σχολείων της Βέροιας,...

Πάνω από 5 χρόνια ο κ. Μάκης Δημητράκης, συνταξιούχος...

Ο «ΛΑΟΣ» συμμετέχει στη νέα διαπεριφερειακή, διαδικτυακή εκπομπή για τις ευρωεκλογές -  RegioNewsGR for the EU  Συνεργασία 10 ΜΜΕ από 4 Περιφέρειες(Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη)

Ο «ΛΑΟΣ» συμμετέχει στη νέα διαπεριφερειακή,...

Εν όψει των ευρωεκλογών, δέκα Μέσα Ενημέρωσης από...

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει «μπαρούτι» η Μέση Ανατολή!

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει...

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο...

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και δόσεις των δανείων;

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και...

Όσοι πληρώνετε δόσεις δανείων βιώσατε το ράλι ανόδου...

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Σηκώσατε μακρυμάνικα και μπουφάν; Ξανακατεβάστε τα…...

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

 Άντε τώρα να καταλάβει η γιαγιά σου, τι δουλειά κάνει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...