ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ   ****Γράφει ο  Παύλος Πυρινός

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ****Γράφει ο Παύλος Πυρινός

Επειδή, έως σήμερα, δε γράφτηκε συστηματική και ολοκληρωμένη μελέτη για τους δωρητές και ευεργέτες της Βεροίας και ιδιαίτερα της τοπικής Εκκλησίας, αλλά παρεπιμπτόντως, ορισμένοι συγγραφείς (1) ασχολήθηκαν, αποσπασματικά, με το θέμα αυτό, αποφάσισα για το λόγο αυτό να ερευνήσω τους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου.

Από την έρευνά μου αυτή προέκυψε α) μια μελέτη μου, εισήγηση (2) στο Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας με θέμα «Προσωπογραφικά Λογίων Βεροιέων, στις 27 και 28 Μαρτίου 2000 στη Βέροια και β) ο εντοπισμός φακέλων στο αρχείο Αγίου Αντωνίου Βεροίας που περιέχουν πολλές πληροφορίες για δωρητές και ευεργέτες της εκκλησίας αυτής.

Για τη συμπλήρωση και κατατοπιστική εικόνα των δωρητών και ευεργετών (3) της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου Βεροίας, σήμερα θα παρουσιάσω έναν ξεχασμένο μεγάλο Δωρητή, τον Αλέξανδρο Εμμανουήλ Χριστοδούλου.

Ο Αλέξανδρος Εμμ. Χριστοδούλου ήταν Βεροιώτης. Προέρχεται από γνωστή και μεγάλη οικογένεια του Εμμανουήλ Χριστοδούλου με μεγάλη εθνική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα.

Αδέλφια του Αλεξάνδρου ήταν ο Περικλής Εμμ. Χριστοδούλου (4), ο Αναστάσιος Εμμ. Χριστοδούλου, που έγραψε την Ιστορία της Βέροιας (1960) κ.ά.

Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής για τον Μακεδονικό Αγώνα, με την επωνυμία «Εθνική Άμυνα» πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Εμμανουήλ Χριστοδούλου, πατέρα του Περικλή και Αναστασίου Χριστοδούλου που βρισκόταν απέναντι από το Μητροπολιτικό ναό της πόλεως. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο Περικλής Εμμ. Χριστοδούλου που ήταν αχώριστος του Αρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα στη Βέροια και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες σ’ αυτόν.

Ο αείμνηστος Αλέξανδρος Εμμ. Χριστοδούλου μετανάστευσε και ζούσε στο Μπούφαλο Αμερικής και με τον καιρό απέκτησε κάποια οικονομική επιφάνεια. Πάντοτε νοσταλγούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βέροια και προσπαθούσε να βρει την ευκαιρία, όπως φαίνεται, από την αλληλογραφία (5) που είχε με τον επίσης αείμνηστο Αναστάσιο Καρατζόγλου, πρώην Δήμαρχο Βεροίας, γραμματέα της εκκλησίας Αγίου Αντωνίου Βεροίας.

Από επιστολή που έστειλε (Αριθμ. πρωτ. 114/14-9-1959) ο Αναστάσιος Καρατζόγλου στον Αλέξανδρο Εμμ. Χριστοδούλου για έκφραση ευχαριστιών για τη μεγάλη δωρεά του, φαίνεται ότι «την σχετική πρότασιν…» έκανε πρώτος ο Αναστάσιος Καρατζόγλου προς τον Αλέξανδρο Εμμ. Χριστοδούλου, την οποία αποδέχθηκε ευχαρίστως.

Ο Αλέξανδρος Εμμ. Χριστοδούλου δώρισε στο Ναό Αγίου Αντωνίου Βεροίας ένα πλήρες σύστημα ενίσχυσης ήχου, νεοτάτου τύπου, συνολικής αξίας 40.000 δραχμών.

Η πράξη του αυτή χαρακτηρίστηκε από το τότε εκκλησιαστικό Συμβούλιο Πατριωτική, γιατί εξυπηρετούσε θρησκευτικούς και εθνικούς σκοπούς και τιμήθηκε 1) με το υπ’ αριθμ. 477 ψήφισμα στις 15-9-1959 με το οποίο ανακηρύχθηκε ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Βεροίας, 2) με ευχαριστήριο επιστολή του Μητροπολίτου Βεροίας αειμνήστου Καλλινίκου, 3) την Κυριακή 11-10-1959 τελέστηκε επίσημη αρτοκλασία υπέρ υγείας της οικογενείας του Μεγάλου Δωρητή, παρουσία των Τοπικών Αρχών, Σωματείων, Συλλόγων της πόλης και των συγγενών του Δωρητή, 4) με ομιλία από τον προϊστάμενο του Ναού Οικονόμο Γ. Αντωνόπουλο στην οποία τονίστηκε ο θρησκευτικός και πατριωτικός χαρακτήρας της δωρεάς του.

Τα λίγα αυτά λόγια για τους υπέροχους αυτούς ανθρώπους της προσφοράς, ας είναι λόγια ευγνωμοσύνης και θύμησης Αντί Μνημοσύνου.

 

Παραπομπές – 

Βοηθήματα

 1. Αναστ. Εμμ. Χριστοδούλου, Ιστορία της Βέροιας, Βέροια 1960, Νικ. Αδαλόγλου, Ξενάγηση στα Μοναστήρια της Βεροίας, Ευεργέτες και Δωρητές, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Βεροίας, Το Χρονικό των Ολυμπίων, Θεσσαλονίκη 1988, Γ.Χ. Χιονίδη, Τα Σχολεία της Βεροίας κατά τα έτη 1849-1912 βάσει ανεκδότων εγγράφων, Ανάτυπο εκ του ΙΑ΄ τόμου των «Μακεδονικών» Θεσσαλονίκη 1971 Παύλου Πυρινού, Η Συμβολή της Μητροπόλεως Βεροίας στην Παιδεία κατά τον 19ο αιώνα, Θεσσαλονίκη 1983 και Λώλη Σμυρλή, Μακεδονικά Χρονικά, Δημ. Ρακτιβάν, Βέροια 1938.

2.  Παύλου Πυρινού Οι Ευεργέτες της Βεροίας, Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Προσωπογραφικά και Ιστορικά, Πρακτικά Επιστημονικών Συνεδρίων και Ημερίδων, Βέροια 2009, σ. 17-26.

3. Έως σήμερα, γνωστοί ευεργέτες και Δωρητές της Εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου Βεροίας είναι: Ευδοξία Μαλακούση, Αικατ. Δ. Γεμιτζιόγλου και Δημήτριος Κωνσταντινίδης, βλέπε Π. Πυρινού Βεροιώτικα Σημειώματα, Βέροια 2009 στις σελίδες 69, 171 και 175, αντίστοιχα και ο Πατριωτικός Σύλλογος των Βεροιέων η «Ομόνοια» στο Μπούφαλο Αμερικής ως και ο Μερκούσριος Παπαϊωάννου, βλέπε Παύλου Πυρινού, Βεροιώτικα και Ναουσαίϊκα Σημειώματα, Βέροια 2014, σελίδες 187 και 109, αντίστοιχα.

4. Περισσότερες πληροφορίες για την οικογένεια Χριστοδούλου και τον Περικλή Εμμ. Χριστοδούλου, βλέπε Αναστασίου Εμμ. Χριστοδούλου, Ιστορία της Βέροιας εις τον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, 1902-1908, Βέροια 1965, σ. 4, Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΟΓΡΑΦΙΕΣ (1904-1908) σ. 4.

5. Η αλληλογραφία μεταξύ Αναστασίου Χριστοδούλου και Αλέξανδρου Εμμ. Χριστοδούλου σώζεται στον υπ’ αριθμ. 9 φάκελο του αρχείου Εκκλησίας Αγίου Αντωνίου Βεροίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...