Ένα βιβλίο για την Ιστορική  Εξέλιξη της Γεωργίας, συγχρόνου δενδροκομικού και  αγροτοδιατροφικού ενδιαφέροντος

Ένα βιβλίο για την Ιστορική Εξέλιξη της Γεωργίας, συγχρόνου δενδροκομικού και αγροτοδιατροφικού ενδιαφέροντος

Ο τ. Δ/ντης Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Ναούσης, Δημήτριος Στυλιανίδης του οποίου το επιστημονικό έργο είναι γνωστό και στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Γεωπονικό Χώρο και ο ερευνητής του αυτού ιδρύματος Θωμάς Σωτηρόπουλος νεότερος διαλάμπων επιστήμων, εξέδοσαν βιβλίο με τίτλο, «Απάνθισμα Αναδημοσιεύσεων  Άρθρων 2012-2015», που διανέμεται δωρεάν, γεγονός που αποδεικνύει το αφιλοκερδές των συγγραφέων.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες με διακριτή θεματογραφία.

Η πρώτη ενότητα: περιλαμβάνει την εξέλιξη της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και την ιστορία της ροδακινιάς , κρανιάς, συκιάς, ροδιάς. Η ενότητα αυτή, πέραν του ιστορικού παρουσιάζει και φιλοσοφικό ενδιαφέρον, γιατί δίνει πολύτιμα στοιχεία για την σύνδεση, ενασχόληση των μεγαλύτερων φιλοσόφων και συγγραφέων της αρχαιότητας Ελλάδος και Ρώμης με την Μητέρα Γη(Ησίοδος, Θεόφραστος, Βιργίλιος, Μάρκος Τερέντιος,  κλπ) 

Επιπρόσθετα στην ενότητα αυτή περιέχεται Άρθρο για το σημαντικό έργο της Αγροτικής Τράπεζας από την ίδρυση της το 1929 ως πυλώνα της Εθνικής ανάπτυξης μέχρι την πώληση της κατά τους συγγραφείς(δωρεά προς τον κ. Σάλλα της Πειραιώς και τον γράφοντα). 

Η Δεύτερη ενότητα: περιλαμβάνει άρθρα αμιγώς επιστημονικού περιεχομένου σε γλώσσα κατανοητή από τον πανεπιστημιακό, μέχρι τον αγρότη και ανειδίκευτο εργάτη καλλιεργητή γης, χρήσιμα για κάθε πολίτη. Τα άρθρα εγράφησαν με την συνεργασία διακεκριμένων επιστημόνων, έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής από ιδρύματα του εξωτερικού(Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία κλπ) και επέλυσαν σοβαρά προβλήματα του αγροτικού χώρου(έλλειψη σιδήρου, ανισοζύγιο θρεπτικών στοιχείων κλπ) με ανυπολόγιστο όφελος για την αγροτική και εθνική οικονομία. Επιπλέον ορισμένα από τα άρθρα φώτισαν με ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ τους τρόπους διασφάλισης της ανθρώπινης υγείας όπως: βιταμίνη C και άλλες ασπίδες κρυολογημάτων και γριπποιώσεων , το νικέλιο στα μήλα ως προστάτης των νεφροπαθών από σιδηροπενία, οι φαινόλες στο ρόδι και το κρασί προστάτες κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών ιδίως κατά του καρκίνου του προστάτη των ανδρών. 

Η τρίτη ενότητα: περιλαμβάνει κείμενα πολυποίκιλου ενδιαφέροντος. Αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια του Βέλγου Γεωπόνου Νόρμαν Μπορλάνγκ που με τις ποικιλίες σίτου καλαμποκιού και ρυζιού που δημιούργησε, οδήγησε το Μεξικό από την πείνα στην αυτάρκεια και την Ινδία και το Πακιστάν στην αντιμετώπιση της πείνας, γεγονότα για τα οποία το 1970 πήρε το βραβείο Νόμπελ.

Αφιέρωμα  στον γεωπόνο Ιωάννη Καραμάνο που προκάλεσε τον θαυμασμό ξένων προσωπικοτήτων για την αποκατάσταση 500000 προσφύγων σε οικισμούς (1924-1930). 

Ξεχωρίζει το άρθρο για την Μεσογειακή – Πλατωνική Διατροφή και την αξία του γαλακτικού οξέος(γιαούρτι, ξυνόγαλα) ως παράγοντος μακροζωίας.

Μεγίστη αξία παρουσιάζει το άρθρο «Ανάμειξη του ελαιόλαδου με σπορέλαια». Στα πλαίσια της γνωστής – ύποπτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ όταν πριν λίγο καιρό υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Κ. Χατζηδάκης αποφασίσθηκε ανάμειξη ελαιολάδου με σπορέλαιο(ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο). Το ελαιόλαδο που έχει μεγάλο ποσοστό ελαϊκού οξέος, που είναι Μονοακόρεστο λιπαρικό οξύ ανθεκτικό στις οξειδώσεις, αποτρέπει το άγγισμα του ελαιόλαδου και όσοι το τρώνε παρουσιάζουν μικρό ποσοστό καρδιακών - αγγειακών παθήσεων(κάτοικοι της Κρήτης). Τα σπορέλαια έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα μονοακόρεστων και μεγάλη περιεκτικότητα πολυακόρεστων, τα οποία όμως οξειδώνονται και τα αγγίζουν σύντομα.

Ο κ. Στυλιανίδης έστειλε προσωπική επιστολή στον Κ. Χατζηδάκη και σε επιστημονικά ιδρύματα υπογραμμίζοντας πέραν του ανθυγιεινού και αντιεπιστημονικού του εγχειρήματος θα ρεζιλευτεί το υπουργείο, γιατί με την ανάμειξη ποία ημερομηνία λήξης θα αναγράφει στο προϊόν, αυτή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, ή του σπορέλαιου; Τελικά ακυρώθηκε η εγκληματική  δια του Χατζηδάκη ανάμειξη (μελλοντικά πρέπει να αγρυπνούμε).

Αναφερόμενοι στο συνολικό έργο των συγγραφέων : ο κ. Δημήτρης Στυλιανίδης αποτελεί εμβλυματική μορφή στον Σύγχρονο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Γεωπονικό κόσμο. Με τον αείμνηστο Δ/ντη Συργιαννίδη διέδοσαν ως υποκείμενο στους σύγχρονούς Ελληνικού ροαδακινεώνες το αμυγδαλοροδάκινο

 GF 677,  δημιούργησε νέες ποικιλίες Ροδακινιάς το 1980, μάλιστα το βιβλίο του Θρέψις και Λίπανσις Φυλλοβόλων Δένδρων θεωρείται το καλύτερο στον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο αξιόπιστα στον Ευρωπαϊκό! 

Στον συνεργάτη του κ. Στυλιανίδη, Θωμά Σωτηρόπουλο επιστήμονα με εμβρίθεια δηλ. σοβαρότητα, πολυμάθεια και αδρομερή διατύπωση διανοημάτων ευχόμεθα να υπερακοντίσει – ξεπεράσει το έργο του κ. Στυλιανίδη. Σημειωτέον ότι ήδη έχει εκδώσει σε  συνεργασία με την καθηγήτρια V. Fernades  και τον  καθηγητή P. Brown Πανεπιστημίου Καλλιφόρνιας βιβλίο με τίτλο «Folliar-Fertilisation».

Ηλίας Χασιώτης

Ιστορικός Ερευνητής Δυτικής Μακεδονίας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...