Για να λέμε τα πράγματα  με το όνομά τους ή  «Αρχή άνδρα δείκνυσι»

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους ή «Αρχή άνδρα δείκνυσι»

Του Προκόπη Μπίλη*

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι μεταφέρεται το Δημαρχείο στο βιομηχανικό συγκρότημα Λόγγου Τουρπάλη. Η ανακοίνωση έγινε σε δημοτικό τηλεοπτικό κανάλι και στον προσωπικό του λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Κάθισα και σκέφτηκα. Δεν μπορεί! Για να κάνει τέτοια ανακοίνωση, όλα πρέπει να τα έχει έτοιμα! Δεν ήταν σκέψη αυτό που είπε. Δεν ήταν πρόταση. Δεν ήταν άποψη. Ήταν ανακοίνωση. Ξανασκέφτηκα. Δήμαρχος είναι! Δεν μπορεί να μιλάει «στον αέρα»! Προφανώς δεν υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα ούτε και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για κάτι τέτοιο!), ακόμη, ακόμη ούτε του  Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας (δεν άκουσα τη φωνή της Προέδρου εάν γνωρίζει κάτι επ’ αυτού!). Ωστόσο, ξαναείπα: Σίγουρα, θα τα έχει όλα έτοιμα. Η ανακοίνωση ήταν σοβαρή! Ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα γίνει η μεταφορά του Δημαρχείου στο συγκρότημα Λόγγου – Τουρπάλη! Δεν ανακοίνωσε την προβολή της τελευταίας ταινίας του Παπακαλιάτη στον κινηματογράφο του, το «cinERIA»! 

Υπήρξε, συνεπώς θέμα. Ζήτησα την έκτακτη αυτή συνεδρίαση για να λάβω απαντήσεις σε σειρά σοβαρών ερωτημάτων, όπως, γιατί δεν υπήρξε διάλογος, γιατί δεν έγινε διαβούλευση, γιατί παρακάμφθηκαν τα αρμόδια όργανα, πώς κατέληξε ο Δήμαρχος στην συγκεκριμένη επιλογή, ποιες άλλες επιλογές υπήρξαν κι αν εξετάσθηκαν αυτές (Βέτλανς, 1ο-2ο Δημοτικό Σχολείο), πόσο πολύ επείγει η μεταφορά, πόσο απαραίτητη είναι, καθώς επίσης και σε άλλα καίρια ζητήματα, όπως ποιό είναι το συνολικό κόστος, από πού θα βρεθούν τα χρήματα, ποιές υπηρεσίες θα στεγαστούν εκεί, πώς θα στεγασθούν, τί γίνεται με τον κόμβο, τι γίνεται με την έγκριση συγκοινωνιακής – κυκλοφοριακής σύνδεσης, τι γίνεται με την χρήση γης κι εάν έχει εγκριθεί η πρόσθεση χρήσης γης, εάν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, εάν υπάρχει πρόβλεψη για στάθμευση οχημάτων ή αν αυτά θα σταθμεύουν πάνω στο δρόμο στην κεντρική είσοδο της πόλης και βεβαίως μια σειρά άλλων ζητημάτων, για τα οποία επιθυμούσα να λάβω απαντήσεις. 

Δεδομένης της ανακοίνωσης του Δημάρχου ότι το καλοκαίρι μεταφέρεται το Δημαρχείο, θεωρούσα ότι όλα τα παραπάνω θα βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του Δημάρχου. Απλά θα το άνοιγε και θα μας έκανε την τιμή να μας τα επιδείξει.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος, διαψεύδοντας και την ελάχιστη, παραμικρή πιθανότητα που υπήρχε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα της πόλης, απέφυγε το διάλογο, απέφυγε τις απαντήσεις. Ζήτησε την αναβολή της συζήτησης. Η Αιτιολογία; ΜΟΝΑΔΙΚΗ! ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ! «Όταν θα είναι έτοιμες οι μελέτες», είπε, «τότε θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο»!!! (δηλαδή, για να το καταλάβω με το φτωχό μου το μυαλό, ανακοίνωσε κάτι τόσο σοβαρό, για το οποίο δεν υπήρχε ούτε μία μελέτη…). Έθεσε την πρόταση για αναβολή στο σώμα και βεβαίως, με την ευλογία του Προέδρου του σώματος, η πλειοψηφία του, επέλεξε να μη γίνει συζήτηση. Το κουδουνάκι του Προέδρου χτύπησε, η συνεδρίαση έληξε και όσοι στεναχωρέθηκαν για την ώρα και ημέρα της συνεδρίασης, πρόλαβαν τελικά και κάθισαν στο οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι. Ίσως, τελικά, να ήταν και αυτός ένας λόγος της προγραμματισμένης σύντομης συνεδρίασης.

Δε θέλω να αναλωθώ σε νομικά θέματα περί του εάν μπορούσε ή όχι να αναβληθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση. Μία μόνο κουβέντα επ’ αυτού. Από τη στιγμή που το ζητεί το 1/3 των δημοτικών συμβούλων και εισάγεται υποχρεωτικά εκ του νόμου προς συζήτηση ένα θέμα, αναβολή της συζήτησης αυτής δε χωρεί! Διαφορετικά, ακυρώνεται η δυνατότητα αυτή και το δικαίωμα που δίνει ο νόμος σε ορισμένο ελάχιστο αριθμό δημοτικών συμβούλων να προκαλέσουν συνεδρίαση και συζήτηση – ακυρώνεται η προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας.

Αλλού είναι η ουσία.

Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να εκφράζεται μία άποψη – βάση για να ξεκινήσει η συζήτηση και ο διάλογος και άλλο να ακούμε τον Δήμαρχο να ανακοινώνει ότι το καλοκαίρι μεταφέρεται το Δημαρχείο στο συγκρότημα Λόγγου – Τουρπάλη. Χωρίς καμία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτική Κοινότητα Νάουσας, διαβούλευση με φορείς κ.α.), χωρίς ζύμωση – εξαντλητικό προβληματισμό και διάλογο για το θέμα της αναγκαιότητας μεταφοράς στο συγκεκριμένο χρόνο και χώρο. Καλώς ή κακώς, στον τόπο αυτό λειτουργεί το Δημοκρατικό Πολίτευμα. Μπορεί σε μερικούς να μην αρέσει, αλλά τί να κάνουμε; Καλύτερο δεν υπάρχει! Και στη Δημοκρατία κυριαρχεί ο διάλογος και τα επιχειρήματα! 

 

Δήμαρχε,

Προ διετίας, όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι εγώ, πίστεψα τόσο σ’ εσένα, όσο και στον αγώνα που κάναμε, στις αρχές και στις αξίες που θέσαμε ως βάση του αγώνα αυτού, προκειμένου να αλλάξει η καθεστηκυία τάξη και νοοτροπία που υπήρχε στο Δήμο μας. Δυστυχώς, πολύ γρήγορα, με το «καλημέρα» σχεδόν, παρέκκλινες της πορείας. Ένα χρόνο πριν, σου ζητούσα να επαναπροσδιορίσεις την λάθος πορεία στην οποία κινείσαι. Ήλπιζα να σε προβληματίσουν, έστω, στο ελάχιστο, τα όσα σου έλεγα τότε. Δεν έδωσες την παραμικρή σημασία. Είναι πράγματι λυπηρό, αλλά σήμερα, αποδεικνύεται ότι συνεχίζεις στην ίδια ατραπό. Το αποδεικνύεις καθημερινά. Συνεχίζεις με την ίδια συνέπεια να προσβάλλεις θεσμούς, να υποβαθμίζεις δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, να απαξιώνεις νόμιμες διαδικασίες, να μη σέβεσαι το διάλογο. Η συμπεριφορά σου αυτή δεν συνάδει με τις αρχές του Κοινού Τόπου. Λυπάμαι! Εγώ, πλέον, διαχωρίζω τη θέση μου από την απαράδεκτη πρακτική που ακολουθείς. Αδυνατώ να την παρακολουθήσω. Αρνούμαι. Έχεις εκφυλίσει τις αρχές του Κοινού Τόπου. Αυτό δεν είναι, πλέον, ο Κοινός Τόπος, όπως τον οραματιστήκαμε. Μοιάζει περισσότερο με εταιρία, ίσως καλύτερα θα έλεγα με οικογενειακή επιχείρηση. Εδώ, όμως, μιλάμε για τη διοίκηση του Δήμου, όχι για τη διοίκηση μιας ΕΠΕ. Εκεί ¨ο σκοπός μπορεί να αγιάζει τα μέσα¨, στη λειτουργία και τη διοίκηση του Δήμου, όμως, είναι πολύ επικίνδυνο να ακολουθούνται τέτοιες πρακτικές. Μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια. Σκοτεινά. Ευχαριστώ, αλλά δε θα πάρω! 

Σε τελικά ανάλυση, όπως είπες κι εσύ, άλλωστε, σε κάποια προεκλογική μας ομιλία, επιθυμία σου είναι να υπάρχει ένα ζωντανό Δημοτικό Συμβούλιο και όχι οσφυοκάμπτες!

 

* Δικηγόρος

      Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νάουσας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...